«Καμπανάκι» από τον αντιπρόεδρο του κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, Δημήτριο Φούρλαρη

Στο επίκεντρο της ενεργειακής επικαιρότητας με τον πλέον εμφατικό τρόπο έρχεται το ενδεχόμενο ενός γενικού blackout στο ηλεκτρικό σύστημα, μετά και τα πρόσφατα γεγονότα της Ιβηρικής, με την Ελλάδα να εμφανίζεται μεν «θωρακισμένη», ωστόσο με την ανάγκη πρόσθετων «γραμμών άμυνας».

Τα παραπάνω υπογράμμισαν, μεταξύ άλλων, εκπρόσωποι της αγοράς και υψηλόβαθμα στελέχη των αρμόδιων διαχειριστών δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ και ΑΔΜΗΕ), κατά τη χθεσινή ημερίδα του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), με τίτλο «Blackout στην Ισπανία: Έχουμε σχέδιο στην Ελλάδα;», όπου κλήθηκαν να τοποθετηθούν για ένα θέμα που πλέον χρήζει «στρατηγικής αντιμετώπισης» από τους αρμόδιους φορείς, την αγορά και το κράτος, δεδομένου ότι η πιθανότητα ενός blackout ενυπάρχει υποχρεωτικά στη φυσιογνωμία ενός ηλεκτρικού συστήματος και, ταυτόχρονα, οι προκλήσεις της ενεργειακής μετάβασης υπαγορεύουν την ανάγκη για νέα εργαλεία στη λειτουργία του συστήματος, προς μετριασμό και αποφυγή του δυσμενούς σεναρίου να «σβήσουν καθολικά τα φώτα».

«Δεν υπάρχει ηλεκτρικό σύστημα στον κόσμο που θα θεωρείται άτρωτο σε μπλακάουτ» ή «κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ένα μπλακάουτ», με την πρόσφατη και απώτερη ιστορία των ηλεκτρικών συστημάτων, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, να αποδεικνύουν την ορθότητα των παραπάνω δηλώσεων.

Σήμερα, η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ξεπερνάει κατά καιρούς -και αναμένεται καθολικά τα επόμενα χρόνια- τη συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων στο ενεργειακό μίγμα, «επιβάλλοντας» στο ηλεκτρικό σύστημα τις προκλήσεις της «στοχαστικότητας» που διακρίνει την «πράσινη» ηλεκτροπαραγωγή. Επιπρόσθετα, σημαντικές αλλαγές συμβαίνουν στο κομμάτι της παραγωγής και της κατανάλωσης, με κορυφαία στοιχεία να αποτελούν η διεσπαρμένη παραγωγή και, προοδευτικά, η εναλλαγή του καταναλωτή ενέργειας σε παραγωγό ενέργειας, τα επόμενα χρόνια (από consumer σε prosumer).

Σε αυτήν τη βάση, όπως αναδείχθηκε κατά τις παρεμβάσεις στο πλαίσιο της ημερίδας, η «ανθεκτικότητα» του ηλεκτρικού συστήματος συνιστά σύνθετη εξίσωση, που θα πρέπει να αντιμετωπιστεί σε συντονισμό και συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων και συμμετεχόντων στην αγορά.

Η Ελλάδα, κατ’ ομολογία τόσο του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρου Παπασταύρου, όσο και των αρμόδιων διαχειριστών των δικτύων διανομής και μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας, παρουσιάζει αξιόλογο βαθμό ανθεκτικότητας και μάλιστα καλύτερο εν συγκρίσει με την Ισπανία, όπως επισήμανε ο αντιπρόεδρος του κλάδου Ενέργειας της ΡΑΑΕΥ, Δημήτριος Φούρλαρης.

Ωστόσο, το θέμα, όπως τονίστηκε, χρήζει εγρήγορσης και επαγρύπνησης, με τη Ρυθμιστική Αρχή σε συνεργασία και επικοινωνία με τον ΑΔΜΗΕ να προκρίνει πέντε βασικά μέτρα:

·Επανεξέταση των ρυθμίσεων προστασίας από υπέρταση στις γραμμές.

·Ενίσχυση των πόρων του συστήματος για συνεχή και δυναμική ρύθμιση τάσης.

·Ενεργοποίηση λειτουργίας ελέγχου ισχύος-συχνότητας στις υφιστάμενες και μελλοντικές HDVC διασυνδέσεις.

·Ενίσχυση της ικανότητας του συστήματος για απόσβεση ταλαντώσεων.

·Ενίσχυση της ικανότητας ρύθμισης τάσης στο δίκτυο διανομής.

«Ο κίνδυνος ενός blackout δεν είναι θεωρητικός. Είναι υπαρκτός και πολυδιάστατος. Δεν αρκεί να διαθέτουμε ισχυρά ηλεκτροπαραγωγικά μέσα, απαιτείται ένα ολιστικό και συντονισμένο πλαίσιο λειτουργίας, προστασίας και απόκρισης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Φούρλαρης.

Ο ΑΔΜΗΕ

Σε ανάλογο μήκος κύματος, ο ΑΔΜΗΕ, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές που συνομίλησαν με τη «Ν», επιχειρεί μια πρόσθετη εξειδίκευση των «γραμμών άμυνας», στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ιεραρχώντας «κατ’ επείγοντα χαρακτήρα» τον μεγαλύτερο έλεγχο της υπερπαραγωγής των ΑΠΕ, την αποφυγή αιφνίδιας απώλειας διεσπαρμένης «πράσινης» ηλεκτροπαραγωγής, καθώς και τη συνεισφορά των μονάδων ΑΠΕ στην εξομάλυνση της τάσης του δικτύου, μέσα από την υποχρέωσή τους, με σχετική ρύθμιση, να απορροφούν άεργα φορτία από το δίκτυο, κατά τα πρότυπα λειτουργίας των συμβατικών μονάδων ηλεκτροπαραγωγής.

Σημειώνεται ότι οι πιέσεις προς το ηλεκτρικό σύστημα έχουν διττό χαρακτήρα, με τη μία πλευρά να αφορά την τεχνική διάσταση και την άλλη την οικονομική διάσταση, ήτοι κορύφωση των τιμών στα Χρηματιστήρια Ενέργειας, που συνεπάγεται αυξημένο ενεργειακό κόστος για τον καταναλωτή.

Κατά συνέπεια, μια ολιστική προσέγγιση του θέματος που να λαμβάνει υπόψη τις αναλογίες και τις συσχετίσεις θεωρείται εκ των ων ουκ άνευ, έχοντας μάλιστα νωπές τις μνήμες από το περυσινό ράλι τιμών στη νοτιοανατολική Ευρώπη, με τα «ταμπλό» των Χρηματιστηρίων Ενέργειας να «τιμολογούν» τη μεγαβατώρα έως και στα 1.000 ευρώ κάποια στιγμή.

Σε αυτή την κατεύθυνση, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας «τρέχει» τη δημιουργία μιας «task force» σε επίπεδο ΝΑ Ευρώπης, που αναμένεται να συνεδριάσει, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές, στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, με τη συμμετοχή όλων των χωρών της περιοχής και με θέμα τη λήψη μέτρων προς αποφυγήν ανάλογων καταστάσεων με το καλοκαίρι του 2024.

(από την εφημερίδα "ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ")

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr