Αλεξία Τασούλη στο «Ναυτεμπορική TV»: «Η Στρατηγική Σημασία για την Ελλάδα της Συμμετοχής της Chevron στον Διαγωνισμό Υδρογονανθράκων» (Video)

Αλεξία Τασούλη στο «Ναυτεμπορική TV»: «Η Στρατηγική Σημασία για την Ελλάδα της Συμμετοχής της Chevron στον Διαγωνισμό Υδρογονανθράκων» (Video)
energia.gr
Σαβ, 13 Σεπτεμβρίου 2025 - 11:44

Η έγκυρη δημοσιογράφος, διπλωματική συντάκτρια και αναλύτρια, Αλεξία Τασούλη, μιλώντας στο κανάλι της εφημερίδας «Ναυτερμπορική» ανέλυσε τους τρεις λόγους για τους οποίους η συμμετοχή του αμερικανικού κολοσσού Chevron στον διαγωνισμό για τα θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Κρήτης και νοτίως της Πελοποννήσου έχει στρατηγική σημασία για την Ελλάδα

Αναλυτικά οι τρεις αυτοί λόγοι έχουν ως εξής:

Πρώτον: διότι η Κρήτη αναβαθμίζεται. Μέχρι τώρα η Κρήτη είχε μεγάλη στρατηγική σημασίας λόγω της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, η οποία αποτελεί ένα καλό διπλωματικό χαρτί για την Ελλάδα. Σε αυτό πλέον προστίθεται και η παρουσία του αμερικανικού ενεργειακού κολοσσού λίγο έξω από τα παράλια της Μεγαλονήσου.

Δεύτερον: Η παρουσία της Chevron αποτρεπτικό παράγοντα στο να έρθει η Τουρκία με δικά της πολεμικά ή ερευνητικά σκάφη στην περιοχή. Κι αυτό επειδή, όπως επισημαίνει η έγκυρη διπλωματική συντάκτρια και αναλύτρια, κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι η Άγκυρα θα ερχόταν σε αντίθεση με τα αμερικανικά συμφέροντα – και, μάλιστα, σε μία χρονική συγκυρία κατά την οποία ο Ερντογάν θέλει να έχει πολύ καλές σχέσεις με τον Αμερικανό Πρόεδρο Τραμπ.

Τρίτον: Η παρουσία της Chevron δεν στέλνει μήνυμα μόνο στην Τουρκία αλλά και στη Λιβύη. Όπως επισήμανε η κ. Τασούλη, η Ελλάδα, το τελευταίο διάστημα, με τις επαφές με Λίβυους αξιωματούχους, αυτό το διάστημα, προσπαθεί να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με τη γειτονική χώρα. Μετά τη συμμετοχή της Chevron στον ελληνικό διαγωνισμό, η Λιβύη, για να διατηρήσει καλές σχέσεις με τον αμερικανικό κολοσσό – ο οποίος πιθανόν να εκδηλώσει ενδιαφέρον και για έρευνες σε λιβυκά κοιτάσματα – θα αναγκαστεί να δεχθεί την ακύρωση του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου επί του πεδίου, «αδειάζοντας», με αυτόν τον τρόπο, την Άγκυρα και τους σχεδιασμούς της.

Τέλος, σημείωσε ότι, μετά την έναρξη του διαγωνισμού και μέχρι να ξεκινήσουν τη δραστηριότητα τους τα γεωτρύπανα για παραγωγή στα συγκεκριμένα οικόπεδα θα περάσουν τουλάχιστον πέντε χρόνια.

Η έγκυρη δημοσιογράφος, διπλωματική συντάκτρια και αναλύτρια, κ. Αλεξία Τασούλη, αναλύει στο «Ναυτεμπορική TV» τι σημαίνει η προσφορά CHEVRON & HELLENIQ Energy:

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr