Ενώ οι επενδύσεις σε αιολική, ηλιακή ενέργεια και αποθήκευση ενέργειας αυξάνονται, ο IEA αναμένει ότι οι επενδύσεις σε νέα έργα πετρελαίου και φυσικού αερίου θα μειωθούν κατά 6% το 2025.
Η μείωση θα προέλθει κατά κύριο λόγο από τις χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου, καθώς και από την μείωση της ζήτησης που όπως εκτιμά ο Οργανισμός, θα υποχωρήσει για πρώτη φορά μετά τα lockdown που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19, το 2020.
Τα πρότυπα δαπανών παραμένουν πολύ άνισα παγκοσμίως, με πολλές αναπτυσσόμενες οικονομίες να αγωνίζονται να κινητοποιήσουν κεφάλαια για ενεργειακές υποδομές, ενώ η Κίνα κυριαρχεί στις παγκόσμιες επενδύσεις σε καθαρή ενέργεια με σχεδόν το ένα τρίτο του συνόλου.
Σημειώνουμε ότι η δημόσια τοποθέτηση του κ. Μπιρόλ αναφορικά με την προτεραιοποίηση της ανάγκης για περισσότερη ενεργειακή ασφάλεια κατέχει κεντρική θέση στη στρατηγική προσέγγιση των θεμάτων της ενέργειας από τον ΙΕΑ.
Αυτό αποδείχτηκε και κατά την απαρχή της μεγάλης κρίσης την άνοιξη του 2022, μετά την ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, όταν ο Οργανισμός που έως εκείνη την περίοδο πρωταγωνιστούσε σε παραινέσεις υπέρ της Πράσινης Μετάβασης και κατά των ορυκτών καυσίμων και της πυρηνικής ενέργειας έκανε στροφή 180 μοιρών και ζήτησε από τις χώρες να “κάψουν ό,τι μπορούν” για να μην καταρρεύσει η οικονομία, και να «μη τις νοιάζει αν αυξήσουν τις εκπομπές ρύπων” …(δείτε σχετικό άρθρο στο energia.gr εδώ).
Συγκεκριμένα δήλωνε ότι τα έκτακτα μέτρα που λάμβαναν οι ευρωπαϊκές χώρες για τη μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου, όπως η επαναχρησιμοποίηση παλαιών σταθμών παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, δικαιολογούνται από την κλίμακα της κρίσης, παρά τις ανησυχίες για αυξανόμενες εκπομπές άνθρακα.
Είπε ότι η αύξηση της παραγωγής με καύση άνθρακα ήταν «προσωρινή» και θα βοηθήσει στη διατήρηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου για θέρμανση το χειμώνα. Οποιεσδήποτε πρόσθετες εκπομπές CO₂ από την καύση πολύ ρυπογόνου άνθρακα θα αντισταθμιστεί από την επιτάχυνση των σχεδίων της Ευρώπης να μειώσει την εξάρτησή της από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και να δημιουργήσει δυναμικότητα παραγωγής ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρόσθεσε.
Ο επικεφαλής του ΙΕΑ είχε δηλώσει, ακόμη, ότι οι χώρες θα πρέπει να προσπαθήσουν να καθυστερήσουν την απόσυρση των πυρηνικών εγκαταστάσεων που προορίζονται για κλείσιμο, προκειμένου να συμβάλουν στον περιορισμό του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή.
Το αποτέλεσμα ήταν η παγκόσμια ζήτηση άνθρακα να αυξηθεί κατά 1,2%, το 2022, και να φθάσει σε νέο ιστορικό υψηλό, ξεπερνώντας για πρώτη φορά τους 8 δισ. τόνους και επισκιάζοντας το προηγούμενο ρεκόρ που σημειώθηκε το 2013 (δείτε σχετικό άρθρο στο energia.gr. εδώ).