Η παγκόσμια ζήτηση LNG θα αυξηθεί μεσοπρόθεσμα, καθώς μία σειρά μεγάλων οικονομιών θα μετατραπούν από εξαγωγείς σε εισαγωγείς, σύμφωνα με τη Shell. Η εκτίμηση αυτή διαμορφώνει ένα ευνοϊκό κλίμα για τις επενδύσεις που δρομολογούνται στον κλάδο, με πολλά μεγάλα έργα να βρίσκονται στα σκαριά για την επόμενη δεκαετία

Οι επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων για την εξαγωγή ΥΦΑ που δρομολογούνται για την επόμενη δεκαετία είναι ασφαλείς χάρη στην αυξημένη ζήτηση για το καύσιμο που θα καταγραφεί μεσοπρόθεσμα. Αυτή είναι η θεώρηση του ενεργειακού κολοσσού Shell, ο οποίος ρίχνει όλο και μεγαλύτερο βάρος στο φυσικό αέριο έναντι του πετρελαίου. Η προβλεπόμενη ζήτηση θα στηριχθεί τόσο στο πέρασμα πολλών αναπτυσσόμενων οικονομιών από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο, όσο και από τη μετατροπή πολλών εξαγωγικών αγορών σε εισαγωγικές.

Η εξέλιξη αυτή έχει ήδη αποδειχθεί στην Αίγυπτο, με τη χώρα να αναγκάζεται να εισάγει μεγάλες ποσότητες LNG την τελευταία διετία, καθώς η εγχώρια παραγωγή έχει ατονήσει. Μάλιστα, όπως πρόσφατα έγραψε το energia.gr, το Κάιρο διατίθεται να υπογράψει ευέλικτα συμβόλαια με προμηθευτές ΥΦΑ, όπως το Κατάρ. Άλλα κράτη που χαρακτηρίζονται στο μεταίχμιο μεταξύ προμηθευτή και καταναλωτή είναι η Αλγερία— από την οποία προέρχεται το 15% περίπου των ευρωπαϊκών εισαγωγών, η Ινδονησία, και η Μαλαισία. Ευρύτερα, η Ασία θεωρείται η πιο φιλόδοξη αγορά για το LNG, μολονότι αρκετοί αναλυτές προειδοποιούν πως η αγοραστικές συνήθειες των ασιατικών αγορών είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τις διακυμάνσεις των τιμών του καυσίμου.

Εντούτοις, η αισιοδοξία της Shell για το μέλλον του ΥΦΑ αναδεικνύει το πόσο πολύ ποντάρει η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων στο φυσικό αέριο. Επί του παρόντος, μερικά μεγάλα εξαγωγικά έργα βρίσκονται σε φάση κατασκευής, με τα περισσότερα να τίθενται σε λειτουργία μέχρι το 2027. Πολλά άλλα, όμως, βρίσκονται σε φάση σχεδιασμού, με αρκετούς μεγάλους παίκτες να περιμένουν ένα σημάδι της αγοράς ώστε να λάβουν τις τελικές επενδυτικές αποφάσεις. Οι εξελίξεις αυτές θα επιταχυνθούν τους επόμενους μήνες, καθώς εντός ΗΠΑ, η αμερικανική κυβέρνηση έχει απορρυθμίσει τον κλάδο, ενώ εκτός ΗΠΑ, οι μεγάλοι πελάτες παραχαράσσουν την ενεργειακή στρατηγική τους μετά τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ. 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr