Όπως είχε πρόσφατα γράψει το energia.gr, η Αίγυπτος ανακοίνωσε την κατασκευή ενός νέου τερματικού FSRU στον Κόλπο του Σουέζ, προκειμένου να αντικαταστήσει την υφιστάμενη μονάδα για την επόμενη δεκαετία τουλάχιστον. Η κίνηση αυτή αποτελεί μέρος της ευρύτερης ενεργειακής στρατηγικής της χώρας να αναπτύξει τις ικανότητές της για εισαγωγή LNG, με την κατασκευή πρόσθετων υποδομών αποθήκευσης και επαναεριοποίησης να βρίσκεται στο τραπέζι.
Παράλληλα, η Αίγυπτος διαπραγματεύεται την υπογραφή μεσοπρόθεσμων συμβολαίων με τριετή ή πενταετή διάρκεια. Ένας από τους βασικούς συνομιλητές του Καΐρου είναι το Κατάρ, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγούς ΥΦΑ, ωστόσο δεν φαίνεται να είναι ο μοναδικός προμηθευτής. Τα όποια συμβόλαια υπογραφούν θα περιέχουν ευέλικτους όρους ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε περίπτωση αλλαγής των συνθηκών στην αιγυπτιακή αγορά.
Αυτή η προσέγγιση πιθανότατα να αποδειχθεί σωστή καθώς η Αίγυπτος δεν έχει μεγάλα οικονομικά περιθώρια για ακριβές εισαγωγές. Ως εκ τούτου, το φυσικό αέριο αποτελεί τη δεύτερη επιλογή των αιγυπτιακών αρχών, με το πετρέλαιο να θεωρείται ως η πιο φθηνή λύση. Με αυτά τα δεδομένα, η Αίγυπτος έχει ήδη δημοσιεύσει το ενδιαφέρον για αγορές 2 εκατομμυρίων τόνων πετρελαίου για τον Μάϊο και τον Ιούνιο, οπότε και αναμένεται να εκτιναχθούν οι ενεργειακές ανάγκες λόγω των αυξημένων θερμοκρασιών.
Το πετρέλαιο, οι τιμές του οποίου εμφανίζουν πτωτικές τάσεις εδώ και πολλούς μήνες, συνιστά μία value-for-money επιλογή για τις χώρες που αντιμετωπίζουν δημοσιονομικούς περιορισμούς. Με την Αίγυπτο να έχει λάβει δάνεια από το ΔΝΤ, οι εισαγωγές LNG δεν είναι ιδιαίτερα ελκυστικές. Εξάλλου, τους προηγούμενους μήνες οι Αιγύπτιοι εισαγωγές είχαν καταφύγει στις αγορές σποτ, κάτι που τους στοίχισε ακριβά, όταν ληφθούν υπόψη οι υψηλότατες τιμές του καυσίμου και ο διεθνής ανταγωνισμός μεταξύ των μεγάλων αγορών σε Ασία και Ευρώπη.