Τη στιγμή που οι Ευρωπαίοι κατασκευαστές μπαταριών αγωνίζονται να επιβιώσουν, ο κινεζικός γίγαντας του κλάδου, CATL, παραμένει σε κλίμα ευφορίας μετά τη θριαμβευτική είσοδό της στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κόνγκ. Το δευτερεύον listing της CATL αναδείχθηκε στην υψηλότερη δημόσια εγγραφή εντός του 2025, συγκεντρώνοντας το εντυπωσιακό ποσό των 5,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πουλώντας όλες τις διαθέσιμες μετοχές. Η επιτυχία αυτή απέδειξε πως η απόφαση των αμερικανικών τραπεζών Bank of America και JP Morgan να είναι οι ανάδοχοι της CATL ήταν— οικονομικά τουλάχιστον— ορθή για τις δύο επιχειρήσεις.
Με αυτό το δεδομένο, ο Ντάιμον υποστήριξε την απόφασή αυτή. Όπως ανέφερε, οι δύο τράπεζες δεν έκαναν κάτι λάθος, εφόσον η CATL δεν έχει συμπεριληφθεί στη λίστα των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά δεκάδων κινεζικών εταιρειών. Αρκετοί στην Ουάσιγκτον πιστεύουν πως η CATL πρέπει να τεθεί υπό περιορισμό λόγω της υποψίας ότι σχετίζεται με τον κινεζικό PLA. Μάλιστα, η Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων για το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κίνα είχε απευθύνει επιστολή προς τις ΒΟΑ και JPM ώστε να μην συνεργαστούν με την CATL.

Η λίστα των κινεζικών επιχειρήσεων με τις υψηλότερες επιδοτήσεις. Πηγή: Nikkei Asia.
Ο ίδιος ο κινεζικός κολοσσός αρνείται κάθε σχέση με τον PLA. Εντούτοις, αυτό δεν σημαίνει πως δεν αποτελεί ένα από τα πουλέν της κινεζικής ηγεσίας, με πρόσφατες έρευνες να δείχνουν πως έχει λάβει τις υψηλότερες κρατικές επιδοτήσεις κατά τα τελευταία χρόνια, ξεπερνώντας άλλες γνωστές επιχειρήσεις όπως η BYD. Η στρατηγική του Πεκίνου σχετικά με τις επιδοτήσεις αναδεικνύει και τη σημασία που προσδίδει σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς, όπως αυτός των πράσινων τεχνολογιών.