η άποψη των κατευναστών στους κόλπους την κυβέρνησης περί διατήρησης πάσει θυσία των «ήρεμων νερών» στο Αιγαίο, ακόμα και με απώλεια εθνικής κυριαρχίας, θα σημαίνει de facto στρατηγική ήττα της χώρας μας έναντι της Τουρκίας η οποία πλέον θα αποκτήσει τον απόλυτο έλεγχο στις Ελληνικές θάλασσες.
Σήμερα, το Τουρκικό πολεμικό ναυτικό ήδη ασκεί αποτελεσματικό έλεγχο στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο (δυτικά της Ρόδου και Καστελοριζου) πέρα από τα 6 ναυτικά μίλια των χωρικών υδάτων, και εντός της Ελληνικής ΑΟΖ (η οποία πλέον έχει ατύπως δημοσιοποιηθεί μέσω της δημοσίευσης στις 16 Απριλίου του επίσημου χάρτη για τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό). Για αυτό και εμπόδισε τις μέχρι σήμερα έρευνες με τα μισθωμένα από την Nexans (η εταιρεία που έχει αναλάβει για λογαριασμό του ΑΔΜΗΕ την πόντιση του ηλεκτρικού καλωδίου) σκάφη που εκτελούσαν βυθομετρικές εργασίες (εδώ). Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση έλαβε την γενναία απόφαση και ανακοίνωσε τον ΘΧΣ, που ουσιαστικά αποτελεί ένα βήμα πριν την ανακήρυξη ΑΟΖ, σήμερα δείχνει αναποφάσιστη να τον εφαρμόσει αφού δείχνει έτοιμη να εγκαταλείψει ένα ώριμο τεχνικά και χρηματοοικονομικά έργο που είναι ο GSI.

Ομως η υποχώρηση της κυβέρνησης από την υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου θα σηματοδοτήσει την επέκταση των επιχειρήσεων του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού σε όλο το μήκος και πλάτος του Αιγαίου, πέρα των 6 νμ, με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η ολοκλήρωση της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων, της Δωδεκανήσου και των νήσων του Ανατολικού και Βορείου Αιγαίου. Κάτι που φαίνεται ότι δεν έχει αντιληφθεί η κυβέρνηση ή απλώς έχει αποδεχτεί σιωπηλά το καθεστώς φινλανδοποίησης και συγκυριαρχίας ( με την Τουρκία) στο Αιγαίο το οποίο θα μας επιβληθεί με τις ευλογίες των ΗΠΑ και της γεωπολιτικά αδύναμης και στρατιωτικά ανύπαρκτης ΕΕ.
Σύμφωνα με το σχέδιο που επεξεργάζεται το κυβερνητικό επιτελείο ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει την δυνατότητα χρησιμοποίησης του ηλεκτρικού καλωδίου που προορίζεται για τον GSI, που ήδη κατασκευάζεται από την Γαλλική Nexans έναντι κόστους €1.4 δισεκ., στα έργα της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Δωδεκανήσων με την ηπειρωτική Ελλάδα. Η λύση αυτή προκρίνεται ως η πλέον κατάλληλη ώστε να μην χαθεί το τμήμα του καλωδίου που έχει ήδη κατασκευαστεί και τα χρήματα που έχουν καταβληθεί στην Nexans και υπολογίζονται στα €270 εκατ. Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες ο ΑΔΜΗΕ εξετάζει, από κοινού με την Nexans, την χρήση του καλωδίου που κατασκευάζεται για τον GDI στην ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου, η οποία περιλαμβάνεται στο 10ετες του Διαχειριστή ενώ είναι σε εξέλιξη ο διαγωνισμός για το έργο.
Ωστόσο, όπως παρατηρούν τεχνικοί με άριστη στη γνώση των έργων υποθαλάσσιων ηλεκτρικών διασυνδέσεων, η προτεινόμενη λύση πάσχει τόσο τεχνικό όσο και σε οικονομικό επίπεδο. Οπως παρατηρούν το καλώδιο που κατασκευάζεται για την διασύνδεση Κρήτης-Κύπρου έχει πολύ συγκεκριμένα τεχνικά χαρακτηριστικά (μήκος, βάθος, δυναμική κ.λπ.) και διαφέρουν από αυτά που απαιτεί ο σχεδιασμός διασύνδεσης των νησιών του Αιγαίου. Ετσι, εκτιμάται ότι θα είναι πολύ υψηλότερο το κόστος που θα πρέπει να ανακτηθεί από τους καταναλωτές ηλεκτρικού ρεύματος. Ομως ο πλέον σοβαρός κίνδυνος, για να μην πούμε βεβαιότητα, είναι ότι και η ηλεκτρική διασύνδεση της Δωδεκανήσου θα εμποδιστεί και μάλιστα δυναμικά από τις Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις που θα είναι σε αποστολή να προστατεύσουν τα σύνορα της « Γαλάζιας Πατρίδας».
Οδυνηρές επιπτώσεις
Εν όψει των ανωτέρω καθίσταται προφανές ότι η υποχωρητικότητα της Ελλάδος στο κομβικό έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης-Κύπρου και η εγκατάλειψη του έργου με ελαφριά πηδηματάκια- που είναι η κολοβή λύση αξιοποίησης του καλωδίου στα Δωδεκάνησσα- θα έχει ιδιαίτερα δυσμενείς επιπτώσεις τόσο για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας όσο και για την άσκηση εξωτερικής πολιτικής. Προκαλεί όμως τεράστια εντύπωση πως το ίδιο κυβερνητικό επιτελείο που επεξεργάστηκε και ανακοίνωσε urbi et orbi τον Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό (θΧΣ), σήμερα αποφασίζει να μην κάνει χρήση των προνοιών του ούτε της διπλωματικής στήριξης από πλευράς ΕΕ που αυτό προϋποθέτει.
Ενώ η υλοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου θα έπρεπε κανονικά να αποτελέσει το τελευταίο οχυρό που θα πρέπει με κάθε μέσο και τρόπο να υπερασπιστεί η χώρα-γιατί η υποχώρηση τώρα θα ανοίξει το δρόμο για τον πλήρη Τουρκικό έλεγχο των θαλασσών μας- επικρατεί ένας αδιανόητος εφησυχασμός και ενασχόληση για την εξεύρεση εναλλακτικών λύσεων. Παρέλκει να αναφέρουμε ότι την μάχη για τις θαλάσσιες Θερμοπύλες που αποφεύγουμε να δώσουμε σήμερα στο πέρασμα ανάμεσα Κρήτης και Κύπρου θα την πληρώσουμε πανάκριβα στο όχι και τόσο απώτερο μέλλον. Όταν σε λίγα χρόνια, λχ για να μεταβούμε από τον Πειραιά στην Σύρο ή στα Χανιά θα επιβιβαζόμαστε σε Τουρκικά επιβατηγά πλοία. Άραγε αυτό επιθυμούμε;
Τέλος, η μη πραγματοποίηση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Κύπρου θα σημάνει διπλή ήττα. Ή πρώτη για την Ελλάδα με την απώλεια ζωτικού θαλάσσιου χώρου, αλλά και για την Ευρώπη αφού και οι δυο θα έχουν υποταχθεί αμαχητί στα επεκτατικά σχέδια, τις προκλητικές διεκδικήσεις και τον τσαμπουκά της Τουρκίας.