Ειδικότερα, επτά έργα, συμπεριλαμβανομένων των Rampion 2 της RWE, και των SSE και Dogger Bank D της Equinor, πρόκειται να αυξήσουν τη δυναμικότητά τους κατά 4,7 GW στο πλαίσιο του Προγράμματος Αύξησης Δυναμικότητας.
Η Βρετανία σχεδιάζει να απαλλαγεί σε μεγάλο βαθμό από τον άνθρακα στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας έως το 2030 και θέλει να αυξήσει τις ΑΠΕ, ιδίως τα υπεράκτια αιολικά, για να τον προστατεύσει από τις κρίσεις των τιμών των ορυκτών καυσίμων. Στόχος είναι να αναπτυχθούν έως και 50 GW καθαρής ενέργειας από υπεράκτια αιολική ενέργεια έως το 2030, από 15 GW σήμερα.
Και τα επτά έργα διαθέτουν συνδέσεις με το δίκτυο και υποδομές που θα επιτρέψουν την ταχεία τους ανάπτυξη, ενώ, παράλληλα, βρίσκονται εντός ήδη καθορισμένων υπεράκτιων αιολικών πάρκων, ανέφερε το Crown Estate σε ανακοίνωσή του. «Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε διαρκή και κοινή ευημερία για το έθνος. Η υπεράκτια αιολική ενέργεια μάς επιτρέπει να το κάνουμε αυτό ως κινητήρια δύναμη οικονομικής ανάπτυξης μέσω της δημιουργίας θέσεων εργασίας και της ανάπτυξης της εφοδιαστικής αλυσίδας», δήλωσε ο Gus Jaspert, διευθύνων σύμβουλος ναυτιλίας στην The Crown Estate.
«Η υλοποίηση του Προγράμματος Αύξησης Δυναμικότητας είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να παρασχεθεί σε έως και τέσσερα εκατομμύρια σπίτια ασφαλής, καθαρή ενέργεια και να μειωθεί περαιτέρω η εξάρτηση του Ηνωμένου Βασιλείου από τα ορυκτά καύσιμα, τα οποία συχνά προέρχονται από το εξωτερικό», πρόσθεσε ο Jaspert.
Η Βρετανία είναι ήδη η δεύτερη μεγαλύτερη αγορά υπεράκτιας αιολικής ενέργειας στον κόσμο σε δυναμικότητα, μετά την Κίνα, αλλά η αλματώδης αύξηση του κόστους λόγω υψηλού πληθωρισμού και συμφορήσεων στην εφοδιαστική αλυσίδα έχει πλήξει τον συγκεκριμένο τομέα.