Με  νέα πτώση 11% στα 81,79 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε σήμερα Τετάρτη, 7 Μαΐου, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στον ηλεκτρισμό. Η μέγιστη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου έφθασε στα 165,52 ευρώ/MWh, και η ελάχιστη στα 15 ευρώ/MWh, με την συνολική ζήτηση να ανέρχεται στις 297.64 GWh. Στο μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, κυριαρχούν οι ΑΠΕ, με 56,2% και έπονται από απόσταση, το φυσικό αέριο με 31,1%, οι εισαγωγές με 3,3%, τα μεγάλα υδροηλεκτρικά με 3,1% και τέλος ο λιγνίτης με 2,4%. 

Τέλος, οι εξαγωγές του συστήματος φθάνουν στις 21,537 MWh και οι εισαγωγές στις 4,985 MWh.  

Η ελληνική αγορά χονδρικής ρεύματος βρίσκεται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε φάση αποδρομής από τις πολύ υψηλές τιμές που παρατηρήθηκαν καθ’ όλη την προηγούμενη περίοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι από την πρωτομαγιά και μετά, οι τιμές ξεκινούν από τα 40, 98 ευρώ/MWh για να φθάσουν στα σημερινά επίπεδά τους, με ενδιάμεσες κλιμακώσεις από τα 36,90/ΜWh, μέχρι και τα 96,74 ευρώ/MWh.

 

Σημειώνουμε, ακόμη, πώς η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερησία αγορά του ΕΧΕ ήταν διαμορφωμένη, την αντίστοιχη ημέρα το 2024, στα 118,04 ευρώ/MWh. 

Όσον αφορά στην εικόνα των χονδρεμπορικών αγορών ηλεκτρισμού στην υπόλοιπη Ευρώπη, αξίζει να αναφερθεί η εικόνα των τιμών στην Ιβηρική, λίγες ημέρες αφότου πλήγηκε η περιοχή από ένα πρωτοφανές  στα ευρωπαϊκά χρονικά, μπλακάουτ. Έτσι, στην Ισπανία, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας βρίσκεται, σήμερα Τετάρτη 7 Μαΐου, στα 20,74 ευρώ/MWh, ενώ η αντίστοιχη στην γειτονική Πορτογαλία, στα 48,04 ευρώ/MWh. Επίσης, ιδιαίτερα χαμηλά επίπεδα τιμών χονδρικής τιμής στο ρεύμα, παρατηρούνται και στην Γαλλία που υπέστη μερικό πλήγμα από τις διακοπές στην ηλεκτροδότηση στην Ιβηρική χερσόνησο. Η τιμή στην γαλλική προημερησία αγορά ηλεκτρικής ενέργειας διαμορφώνεται στα 22,68 ευρώ/MWh.    

Σε πολύ χαμηλά επίπεδα διατηρείται και η χονδρική τιμή του ρεύματος στην Τουρκία, αφού έχει καθοριστεί σήμερα, στα 7,39 ευρώ/MWh.

Η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας έχει υποχωρήσει ραγδαία μετά τις κορυφώσεις που πυροδότησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, στις 24 Φεβρουαρίου του 2022, καθώς οι τιμές του άνθρακα κατέρρευσαν και ολοένα και περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας εισήλθαν και εισέρχονται στο σύστημα. 

Το πρόβλημα με τις υψηλές τιμές στη λιανική παραμένει όμως. Καθώς η ενεργειακή κρίση μοιάζει να αποτελεί παρελθόν, θα ανέμενε κανείς ότι θα προέκυπτε «χώρος» για αποκλιμάκωση των τιμολογίων του ρεύματος. 

Δυστυχώς, αυτό δεν πρόκειται να συμβεί σύντομα. Οι ειδικοί και οι αναλυτές, θεωρούν ότι ενώ οι αυξήσεις των χονδρεμπορικών τιμών στον ηλεκτρισμό έχουν τελειώσει, λιγοστές ελπίδες υπάρχουν για να περάσουν και στα οικιακά και επιχειρηματικά τιμολόγια του ρεύματος. Παρ΄εκτός και αλλάξει εκ βάθρων ο τρόπος με τον οποίο καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας της προημερησίας αγοράς και υπάρξουν παρεμβάσεις των ρυθμιστικών αρχών προς αυτή την κατεύθυνση. 

Εν τω μεταξύ, νηνεμία επικρατεί στις αγορές φυσικού αερίου, με την τιμή των futures αναφοράς στον ολλανδικό κόμβο, TTF, για παραδόσεις επόμενου μήνα, να διαπραγματεύεται, ενδοσυνεδριακά, στα πέριξ των 34,40 ευρώ/MWh, όταν οι τιμές για τα συμβόλαια μηνός Δεκεμβρίου, 2025, τιμολογούνται στα 36,080 ευρώ/MWh. 

Τέλος, ανοδικά κινούνται από την έναρξη των συναλλαγών, οι τιμές του πετρελαίου. Η τιμή των futures του Brent, του διεθνούς benchmark, για παραδόσεις επόμενου μήνα, κινούνται με ανοδικό πρόσημο της τάξης του +1,22%, στα 62,91 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ η τιμή της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, ενισχύεται, ενδοσυνεδριακά, σε ποσοστό +1,46, στα 59,95 δολάρια ανά βαρέλι (στις 11:55 ώρα Ελλάδος).

 

 

 

 

Ακολουθήστε το energia.gr στο Google News!Παρακολουθήστε τις εξελίξεις με την υπογραφη εγκυρότητας του energia.gr