Ολομέλειας. Σήμερα, το ισχύον σύστημα λειτουργεί με κίνητρα και αντικίνητρα: προβλέπει πρόσθετη αποζημίωση ύψους 6 εκατ. ευρώ σε περίπτωση επίτευξης των ετήσιων στόχων που τίθενται για μείωση του φαινομένου των ρευματοκλοπών, αλλά και χρηματική ποινή αντίστοιχου ύψους αν οι στόχοι δεν επιτευχθούν, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τα δεδομένα που έχει εξετάσει η ΡΑΑΕΥ, για το 2023 καταγράφεται εκ νέου απόκλιση από τους προβλεπόμενους στόχους που είχαν τεθεί, γεγονός που ενεργοποιεί εκ νέου την επιβολή προστίμου 6 εκατ. ευρώ. Με άλλα λόγια, για άλλη μια χρονιά η «φοβέρα» της επιβολής προστίμου δεν οδήγησε στο επιθυμητό αποτέλεσμα, αφού ο ΔΕΔΔΗΕ δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του. Ωστόσο, οι εκτιμήσεις των ειδικών της Αρχής θεωρούν ότι ένα αυστηρότερο πλαίσιο θα μπορούσε να αποφέρει καλύτερα αποτελέσματα.
Έτσι, η ΡΑΑΕΥ προσανατολίζεται προς την επιβολή αυστηρότερων ποινών, εξετάζοντας ακόμη και την αύξηση του ύψους του προστίμου, ώστε η οικονομική επιβάρυνση για τον Διαχειριστή να γίνει μεγαλύτερη. Το θέμα θεωρείται κρίσιμο, καθώς οι συνέπειες των ρευματοκλοπών μετακυλίονται τελικά στους συνεπείς καταναλωτές που επιβαρύνονται με πάνω από 400 εκατ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι, έχει προταθεί το πέναλτι να φτάσει ακόμη και τα 20 εκατ. ευρώ.
Σε κάθε περίπτωση, το τί τελικά θα αποφασιστεί θα φανεί από την επικείμενη αναθεώρηση του μηχανισμού κινήτρων του ΔΕΔΔΗΕ για την αντιμετώπιση των απωλειών δικτύου κατά τη Ρυθμιστική Περίοδο Διανομής 2025-2028, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τη ΡΑΑΕΥ. Στις προθέσεις του Ρυθμιστή της αγοράς, είναι να περιορίσει έτι περαιτέρω τα όρια απωλειών, απαιτώντας περισσότερη προσπάθεια από τον Διαχειριστή, καθώς θεωρεί ότι υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω διορθωτικές παρεμβάσεις για τη μείωση του φαινομένου της ρευματοκλοπής.
Παράλληλα, το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας προσανατολίζεται στη θεσμοθέτηση πρόσθετων μέτρων για την καταπολέμηση των ρευματοκλοπών, καθώς οι έλεγχοι του ΔΕΔΔΗΕ δείχνουν διόγκωση του φαινομένου. Η αξία των βεβαιωμένων ρευματοκλοπών, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, υπερδιπλασιάστηκε, από 30 εκατ. ευρώ το 2023 σε 62 εκατ. ευρώ το 2024. Ιδιαίτερα διαδεδομένες είναι οι ρευματοκλοπές σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καφετέριες.
Σε 700 ελέγχους που διενήργησε ο ΔΕΔΔΗΕ στους συγκεκριμένους κλάδους το διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου 2024 και Φεβρουαρίου 2025, η αξία του κλεμμένου ρεύματος ξεπέρασε το 1,2 εκατ. ευρώ. Σε μεγάλα αστικά κέντρα διαπιστώθηκε μάλιστα ότι σε ορισμένες αλυσίδες οι ρευματοκλοπές ξεπέρασαν το 50% των παροχών που ελέγχθηκαν. Επίσης, μεγάλα ποσοστά ρευματοκλοπών έχουν διαπιστωθεί σε ενεργοβόρες μικρές επιχειρήσεις, όπως π.χ. σε φούρνους.
Η νέα πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα σε νέες νομοθετικές πρωτοβουλίες. Στο ζήτημα είχε αναφερθεί την περασμένη εβδομάδα και ο υπουργός Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου με αφορμή τις επιδοτήσεις ηλεκτρικού ρεύματος στις μικρές επιχειρήσεις. Όπως επεσήμανε, μεταξύ άλλων: «Οι επιχειρήσεις που είχαν προβεί σε διαπιστωμένες ρευματοκλοπές για πρώτη φορά εξαιρούνται. Καθίσταται απολύτως σαφές ότι όποιος δεν συμμετέχει στις συλλογικές υποχρεώσεις, δεν θα μπορεί να απολαμβάνει τα συλλογικά προνόμια. Είναι ζήτημα πρωτίστως ηθικό και στην κατεύθυνση αυτή, της πάταξης της ρευματοκλοπής, δεν πρόκειται να κάνουμε εκπτώσεις».