όπως το «πολιτικό ρίσκο» εις περίπτωσιν Τουρκικής αντιδράσεως στο σχέδιο (ΣΣ:που δεν υπάρχει).Μάλιστα μερικοί Γραικύλοι προκρίνουν την ηλεκτρική σύνδεση της Κύπρου με το βόρειο ψευδοκράτος, με το επιχείρημα ότι το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι φθηνότερο για τον Ελληνοκυπριακό λαόν. Τώρα τον εσκέφθησαν μετά τα όσα υπέστη από της εποχής του Μούσκου.
Για να καταλάβουμε την σημασία της διασυνδέσεως των ηλεκτρικών δικτύων της Ευρώπης – διότι περί αυτής πρόκειται εν τελευταία αναλύσει - δεν χρειάζεται να σκεφθούμε παρά τους εκβιασμούς της Τουρκίας, βασικού προμηθευτού των δικτύων του ψευδοκράτους στην βόρειο Κύπρο (νερού, ηλεκτρισμού, πετρελαίου και τηλεπικοινωνιών), εις περίπτωσιν Ελληνοτουρκικής κρίσεως, που αργά ή γρήγορα θα επισυμβεί, αν κρίνουμε από την ρητορική του νεοχαλίφη της Αγκύρας. Μεταξύ άλλων, η στροφή του διακόπτου και η βύθιση της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σκότος είναι βεβαία ως πρώτο ανθελληνικό βήμα.
Όταν θα ψάχνουν στο προεδρικό μέγαρο της Λευκωσίας για… σπαρματσέτα, για να φωτισθούν , θα θυμηθούν τους εκβιασμούς της Τουρκίας ακόμη και προ της εισβολής και κατοχής: τις ενόπλους αναμετρήσεις της Εθνοφρουράς με τους πράκτορες της ΜΙΤ στα τουρκόφωνα χωριά, τους βομβαρδισμούς της Τουρκικής αεροπορίας στη Λεμεσό και Καρπασία, εν τέλει δε την εισβολή και κατοχή του 38% του Κυπριακού εδάφους.
-Είναι δυνατόν να εμπιστευθεί τους Τούρκους; Θα πρέπει να είναι κάποιος πολύ αφελής. Αλλά και στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν νέα δεδομένα για την εξασφάλιση της ηλεκτρικής διασυνδέσεως Κύπρου- ηπειρωτικής Ευρώπης:
Πρώτον, ότι το έργο απολάβει της εγκρίσεως της «ηνωμένης» Ευρώπης και της χρηματοδοτήσεως υπό της Κομισιόν, με άνω των 700 εκατομ. ευρώ.
Δεύτερον και το κυριότερον, τυγχάνει της απολύτου ενθαρρύνσεως της Αμερικής, ως εδήλωσε ο υφυπουργός Ενεργείας Τζέφρι Πάιατ στην Θεσσαλονίκη προχθές.
Τρίτον αλλ’ όχι άνευ γεωπολιτικής σημασίας, η εξάπλωση του καλωδίου στον βυθό του Αιγαίου θα επιβεβαιώσει τα δικαιώματα της ΑΟΖ της Ελλάδος και Κύπρου, θα τις ενώσει εν τοις πράγμασι, θ’ ακυρώσει το Τουρκολυβικό παράνομο συμβόλαιο και θα δώσει ένα μήνυμα στον Αιγύπτιο πρόεδρο ότι Pactasuntservanta («τηρητέαι αι συμφωνίαι») με την Κύπρο και την αναγνώριση της Ελληνική ΑΟΖ νοτίως του πολυνήσου Καστελλορίζου- όχι πώς την έχομε ανάγκη, αυτοδικαίως είναι ιδική μας επί τη βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
«Πολιτικό ρίσκο» της συμφωνίας ηλεκτρικής συνδέσεως Κύπρου-ηπειρωτικής Ευρώπης δεν υπάρχει αλλά και αν υπήρχε αξίζει τον κόπο αναλήψεως του απ’ την Ελλάδα για ν’απαλλαγεί από τους ριψάσπιδες των Αθηνών. Οριστικώς.
Γιατί η Ελλάς διαθέτει 220 μαχητικά αεροσκάφη πρώτης γραμμής κι η Τουρκία ούτε ανταλλακτικά των F-16 μήτε αρκετούς έμπειρους αεροπόρους, εις μίαν αναμέτρηση στο παρόν, αναπόφευκτη όμως στο μέλλον υπό άλλους όρους.
Τέλος, για να μην αναλισκόμεθα στα αυταπόδεικτα. Αν αντί της Ελληνοκυπρίας προεδρίας, η προσφορά συνδέσεως των άνω ηλεκτρικών δικτύων εγίνετο προς την ψευδοκυβέρνηση της Κύπρου, ο Ερντογάν θα έδιδε άμεσο εντολή αποδοχής χωρίς συμφεροντολογικό δισταγμό και άθλιες κοστολογήσεις. Υπάρχει αμφιβολία;