Συγκεκριμένα, πληροφορίες που συγκέντρωσε το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu από την έκθεση της Διεθνούς Ένωσης Εισαγωγέων ΥΦΑ (GIIGNL) δείχνουν ότι οι εισαγωγές LNG αυξήθηκαν κατά 8 εκατομμύρια τόνους σε ετήσια βάση, φτάνοντας συνολικά τους 401 εκατομμύρια τόνους.
Συνολικά 48 χώρες εισήγαγαν LNG, ενώ από μόλις 20 χώρες εξήχθησαν ποσότητες του συγκεκριμένου καυσίμου.
Η Ασία ήταν στην κορυφή της λίστας, κατέχοντας το μεγαλύτερο μερίδιο της συνολικής ζήτησης με 65%, ενώ το 35% του συνόλου των συναλλαγών πραγματοποιήθηκε σε αγορές spot και όχι σε μακροπρόθεσμα συμβόλαια.
Με συνολική ετήσια δυναμικότητα επαναεριοποίησης 226 εκατομμυρίων τόνων, η έκθεση του GIIGNL απαριθμεί τις τοποθεσίες των τερματικών LNG στην Αμερική: μία στον Καναδά, την Κολομβία, τη Δομινικανή Δημοκρατία, το Ελ Σαλβαδόρ και τον Παναμά. δύο στην Αργεντινή, τη Χιλή, την Τζαμάικα και το Πουέρτο Ρίκο. τρεις στο Μεξικό, οκτώ στη Βραζιλία και δέκα στις ΗΠΑ. Στην Ασία, υπάρχει από ένας τερματικός σταθμός στο Χονγκ Κονγκ, τη Μιανμάρ, τη Σιγκαπούρη και το Βιετνάμ. δύο στο Μπαγκλαντές, τη Μαλαισία, το Πακιστάν, τις Φιλιππίνες, την Ταϊβάν και την Ταϊλάνδη· επτά στην Ινδία και την Ινδονησία· οκτώ στη Νότια Κορέα· 27 στην Κίνα. και 36 στην Ιαπωνία, με συνολική ετήσια ικανότητα επαναεριοποίησης 649 εκατομμυρίων τόνων.
Στην Ευρώπη (η οποία στο δημοσίευμα του Anadolu μπεριλαμβάνει και την Τουρκία), συνολική ετήσια δυναμικότητα 235,4 εκατομμυρίων τόνων επαναεριοποιείται σε 56 τερματικούς σταθμούς σε όλη την ήπειρο. Αναλυτικότερα, το Βέλγιο, η Κροατία, το Γιβραλτάρ, η Μάλτα, η Πολωνία, η Πορτογαλία και η Ρωσία διαθέτουν από έναν τερματικό σταθμό επαναεριοποίησης. Η Νορβηγία, η Λιθουανία και η Ελλάδα έχουν από δύο, ενώ η Ολλανδία, η Φινλανδία και η Γερμανία έχουν από τρεις και το Ηνωμένο Βασίλειο τέσσερις.
Η Τουρκία, η Ιταλία και η Γαλλία έχουν από πέντε και η Ισπανία έχει οκτώ.
Η Μέση Ανατολή έχει αθροιστικά ετήσια χωρητικότητα 52,9 εκατομμυρίων τόνων, που διανέμεται σε τερματικούς σταθμούς στο Κουβέιτ και στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου κάθε χώρα έχει δύο, ενώ το Μπαχρέιν, η Αίγυπτος, το Ισραήλ και η Ιορδανία έχουν από ένα. Αντίστοιχα, η ικανότητα επαναεριοποίησης παγκοσμίως υπολογίζεται σε 1,14 δισεκατομμύρια τόνους κατανεμημένους σε 192 εγκαταστάσεις από τον Μάιο του 2024, μερικές από τις οποίες είναι πλωτές εγκαταστάσεις αποθήκευσης LNG και άλλες είναι χερσαίες εγκαταστάσεις, με τα έτη έναρξης λειτουργίας να κυμαίνονται μεταξύ 1969 και 2024.
Ορισμένοι από αυτούς τους τερματικούς σταθμούς διαθέτουν επίσης υποδομές οδικών μεταφορών για διανομή φυσικού αερίου καθώς και εγκαταστάσεις ψύξης και ανεφοδιασμού.
Οι ΗΠΑ πρωταγωνιστούν σε ικανότητα υγροποίησης
Συνολικά 481 εκατομμύρια τόνοι φυσικού αερίου μπορούν να υγροποιούνται ετησίως και να αποστέλλονται σε άλλες περιοχές από χώρες που διαθέτουν τερματικούς σταθμούς για το σκοπό αυτό. Εγκαταστάσεις υγροποίησης μπορούν να βρεθούν στην Αγκόλα, το Καμερούν, το Κονγκό, την Ισημερινή Γουινέα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Μπρουνέι, το Μεξικό, τη Μοζαμβίκη, την Παπούα Νέα Γουινέα και το Περού. Η Νορβηγία και το Ομάν διαθέτουν από δύο. Η Αίγυπτος, το Τρινιντάντ και το Τομπάγκο έχουν από τρεις. Η Ρωσία, η Αλγερία, η Νιγηρία και η Ινδονησία έχουν από τέσσερα. Η Μαλαισία έχει πέντε, το Κατάρ έχει 11, η Αυστραλία έχει 12 και οι ΗΠΑ έχουν 16. Αντίστοιχα, συνολικά 80 τερματικά υγροποίησης βρίσκονται σε λειτουργία. Ο αριθμός των δεξαμενόπλοιων LNG που δραστηριοποιούνται στην παγκόσμια αγορά LNG ανέρχεται συνολικά σε 772.
Η Αλγερία αναδεικνύεται στον μεγαλύτερο προμηθευτή LNG της Τουρκίας
Σύμφωνα με το Anadolu, οι εισαγωγές LNG της Τουρκίας μειώθηκαν κατά 600.000 τόνους σε 10,1 εκατομμύρια τόνους πέρυσι, λιγότερες κατά 600.000 τόνους σε σχέση με το προηγούμενο έτος, λόγω της πτώσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου των νοικοκυριών, των ήπιων θερμοκρασιών του χειμώνα και των σεισμών με επίκεντρο το Καχραμανμάρας, οι οποίοι χαρακτηρίστηκαν ως η «καταστροφή του αιώνα».
Πέρυσι, εξάλλου, η Αλγερία ήταν ο μεγαλύτερος προμηθευτής LNG της Τουρκίας, με μερίδιο 42%. Ακολούθησαν οι ΗΠΑ, αλλά το μερίδιο αγοράς τους μειώθηκε από 37% το 2022 σε 28% πέρυσι. Η Ρωσία και η Αίγυπτος συνεισέφεραν το 11% και το 9%, αντίστοιχα, στις ανάγκες LNG της Τουρκίας.
Η μείωση της ποσότητας φυσικού αερίου που αγοράστηκε από την Αίγυπτο αντισταθμίστηκε από το LNG που αγοράστηκε από την Αλγερία. Παρόλο που η Τουρκία ανέθεσε μια νέα Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Επαναεριοποίησης ΥΦΑ (FSRU) στο Σάρος της Ανατολικής Θράκης πέρυσι, η έκθεση του GIIGNL ανέφερε ότι παρά την εξέλιξη αυτή, οι εισαγωγές LNG στην Τουρκία μειώθηκαν ελαφρά κατά 600.000 τόνους σε 10,1 εκατομμύρια τόνους το 2023.