Το ελικόπτερο του Ιρανού προέδρου Εμπαραχίμ Ραϊσί συνετρίβη σε ορεινή περιοχή του Αζερμπαϊτζάν κι από την πτώση, εφονεύθησαν εκτός από τον πρόεδρο, ο ΥΠΕΞ του Ιράν Αμιραμπντολαχιάν κι άλλα 7 άτομα της συνοδείας των. Δεν ανεκοινώθη εάν ήταν ατύχημα, βλάβη ή… κατάρριψη του προεδρικού ελικοπτέρου. Ο Ραϊσί ήταν γνωστός σκληροπυρηνικός ιερωμένος, απoλάμβανε της εμπιστοσύνης

του υπάτου ηγέτη της Περσίας Αγιατολάχ Αλ Χαμεϊνί και επρόκειτο να τον διαδεχθεί. Υπήρξε σκληρός διώκτης των πολιτικών δικαιωμάτων στη χώρα και στις τελευταίες διαδηλώσεις, τις ισχυρότερες από δεκαετίας, χρησιμοποίησε την πολιτοφυλακή για την καταστολή τους.

Το Ιράν επιδιώκει να αναδειχθεί περιφερειακή ηγέτιδα χώρα στην Μέση Ανατολή – πράγμα που ανταγωνίζεται τις φιλοδοξίες της Τουρκίας του Ερντογάν- και χρησιμοποιεί ενδιαμέσους μαχητές κατά της Αμερικής και του Ισραήλ, στο Κέρας της Αφρικής (ΧΟΥΘΙ), στην Συρία-Λίβανο (ΧΕΤΖΜΠΟΛΑΧ), στο Ιράκ («Ισλαμικό κράτος») και μέχρι πρότινος τους ΧΑΜΑΣ στην Γάζα, οι οποίοι επετέθησαν προ τριμήνου περίπου, στο Ισραήλ που υπέστη ανθρώπινες απώλειες 1.500 Ισραηλινών μέχρι τούδε (Πολίτες, ομήρους και στρατιωτικό προσωπικό).

Προ μηνός, απ’ το Ιράν εξαπολύθηκαν εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροσκάφη, πύραυλοι και ρουκέτες κατά του Ισραήλ που απεκρούσθησαν κατά 99%. Το Ιράν ετοιμάζεται επίσης για την πρώτη υπόγεια δοκιμή πυρηνικής βόμβας στην ανατολική του έρημο.

Εξ αιτίας της κλιμακώσεως της κρίσεως στην Εγγύς Ανατολή, στην οποία προστίθεται και η διαπάλη  διαδοχής του Σαουδάραβος βασιλέως που πάσχει από σοβαρά πνευμονική λοίμωξη, οι τιμές του πετρελαίου, χρυσού, χαλκού, αργύρου (= ο «χρυσός» των πτωχών) ανετιμήθησαν ταχύτερα από 11ετίας εχθές τινών εξ αυτών στη διεθνή αγορά.

Το Ισραήλ κι η μυστική του υπηρεσία ΜΟΣΑΝΤ είχε δολοφονήσει στο παρελθόν σειρά Ιρανών φυσικών και τεχνικών, που ασχολούντο με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, ακόμη και μέσα στην Τεχεράνη. Δεν επέτυχε όμως, παρά να καθυστερήσει την  κατασκευή της «Ισλαμικής βόμβας». Οι δυτικοί χρονοτριβούσαν, να πείσουν το Ιράν να παραιτηθεί του πολεμικού πυρηνικού προγράμματος  και μερικοί, Γερμανοί, Γάλλοι κι Αμερικανοί, κρυφά το βοήθησαν. Οι τελευταίοι επωφελήθηκαν των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και του Ιράν, να γίνουν πάλι οι μεγαλύτεροι παραγωγοί πετρελαίου παγκοσμίως.

Σήμερα, ακτίνες Λέιζερ, με δέσμες «Κβαντικής ενεργείας», είναι θεωρητικώς τουλάχιστον, ικανές να καταρρίψουν εξ αποστάσεως, ιπτάμενα οχήματα όπως είδαμε στον «πόλεμο των Άστρων».

Ο Σέρλοκ Χόλμς θα αναζητούσε «τους κερδισμένους απ’ τα τελευταία γεγονότα», όπως θα έλεγε στον δόκτορα Γουάτσον.