Οι traders προβλέπουν άνοδο των ευρωπαϊκών τιμών αναφοράς φυσικού αερίου στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο και πλέον ετών, υποδηλώνοντας τις εντεινόμενες ανησυχίες που επικρατούν για μια πιθανή διαταραχή του εφοδιασμού. Ήδη, οι τιμές των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα στον ολλανδικό κόμβο TTF συνεχίζουν να κινούνται, ενδοσυνεδριακά, σε ανοδική τροχιά και στις 11:45 ώρα Ελλάδος βρίσκονται πάνω από τα 31 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία ενίσχυση ύψους σχεδόν 2%.    

Οι καθαρές θέσεις αγοράς που κατέχουν τα επενδυτικά κεφάλαια σε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης τα οποία συνδέονται με το TTF έχουν εκτοξευθεί στις 96,4 TWh, με την αξία τους να ανέρχεται σε περίπου 3 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, σύμφωνα με στοιχεία του Intercontinental Exchange που δημοσιεύθηκαν, χθες, Τετάρτη.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ανοδικό bet από τον Φεβρουάριο του 2022, ήτοι, λίγες ημέρες πριν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και την επακόλουθη απόφαση του Κρεμλίνου να προβεί σε κάθετες περικοπές των προμηθειών της Ευρώπης με φυσικό αέριο μέσω αγωγών, γεγονός που πυροδότησε το ακραίο άλμα των τιμών.

Έκτοτε βέβαια, οι τιμές πραγματοποίησαν «βουτιά», καθώς οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις έσπευσαν με μια σειρά μέτρων να μειώσουν δραστικά την κατανάλωση του φυσικού αερίου και κατάφεραν να βρουν εναλλακτικές λύσεις για τις χαμένες ρωσικές εισαγωγές, γεγονός που συνέβαλε να γεμίσουν σε επίπεδα-ρεκόρ οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης του ορυκτού καυσίμου. Δεν παύει όμως αυτές οι πρωτοβουλίες της Ευρώπης να άφησαν την ήπειρο περισσότερο εξαρτημένη από την συχνά ασταθή παγκόσμια αγορά υγροποιημένου φυσικού αερίου.

Για του λόγου του αληθές, ήδη τους τελευταίους μήνες παρατηρήθηκε έντονη διαταραχή στις εξαγωγές  LNG   εξαιτίας προβλημάτων με τη συντήρηση των εγκαταστάσεων στις ΗΠΑ και την Αυστραλία, που είναι δύο από τους μεγαλύτερους παραγωγούς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια έχουν αυξήσει θεαματικά τις θέσεις αγοράς τους από την έναρξη του πολέμου στην Γάζα, τον περασμένο Οκτώβριο, καθώς το ξέσπασμα της βίας στην περιοχή πυροδότησε ένα νέο κύκλο ανησυχιών σχετικά με τη μεταφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, από όπου διήλθε, πέρυσι, το 13% του εφοδιασμού της Ευρώπης με LNG.

(Καθαρές θέσεις Funds στον δείκτη αναφοράς TTF, σε TWh, Πηγή: Intercontinental Exchange)

«Τα Funds λαμβάνουν υπόψη τους μια πιθανή μείωση των ροών υγροποιημένου φυσικού αερίου που περνούν από δύο βασικά στενά, δηλαδή, το Bab al-Mandab και το Στενό του Ορμούζ», δήλωσε ο επικεφαλής του τμήματος ανάλυσης φυσικού αερίου της εταιρείας συμβούλων, ICIS. «Παρατηρούμε έναν ολοένα και αυξανόμενο κίνδυνο και, επομένως, υπάρχει λογική για την ανάληψη μιας θέσης αγοράς», πρόσθεσε.

Σημειώνουμε ότι οι τιμές των futures στο TTF που θεωρείται ο ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς φυσικού αερίου, διαπραγματεύονταν πάνω από τα 31 ευρώ/ MWh την Τετάρτη. Αν και έχουν υποχωρήσει εντυπωσιακά από τα επίπεδα των +340 ευρώ/MWh στα οποία είχαν ανέλθει το καλοκαίρι του 2022, εν τούτοις παραμένουν υψηλότερα από το εύρος των μεταξύ 10 -20 ευρώ/MWh που κινούνταν πριν από την έναρξη της κρίσης τιμών του φυσικού αερίου, το 2021.

Αξίζει να τονιστεί ότι τα ανοδικά bet των κερδοσκoπικών funds σημειώνονται παρά το γεγονός ότι οι αποθήκες φυσικού αερίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρέμεναν γεμάτες σε ποσοστό 63,8% την προηγούμενη Δευτέρα, που αποτελεί το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο σα χρονικά για αυτή την εποχή του έτους.

Οι περισσότεροι traders και αναλυτές θεωρούν ότι η ΕΕ δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα να ξαναγεμίσει τις εγκαταστάσεις αποθήκευσης φυσικού αερίου ενόψει της επόμενης χειμερινής περιόδου, όταν η ζήτηση αναμένεται ότι θα αυξηθεί εκ νέου. Ωστόσο, δεν αποκλείουν περαιτέρω έντονες διακυμάνσεις των τιμών, ιδίως μετά την πρόσφατη ανάκαμψη της ζήτησης φυσικού αερίου, ύστερα από ένα μεγάλο διάστημα, στη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης, κατά το οποπιο παρέμεινε υποτονική. Σύμφωνα με την Morgan Stanley η ζήτηση φυσικού αερίου τον Απρίλιο ήταν αυξημένη κατά 8% σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου έτους.

Σε όλα τούτα, θα πρέπει να προσθέσει κανείς και την αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον του εναπομείναντος ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου που φθάνει στην ΕΕ μέσω της Ουκρανίας. Η υφιστάμενη συμφωνία μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, που επιτρέπει τη μεταφορά ποσοτήτων αερίου, ίσου με το περίπου 5% των συνολικών προμηθειών της Ένωσης, λήγει στο τέλος του έτους που διανύουμε, με την κυβέρνηση της Ουκρανίας να έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να μην την ανανεώσει!