Στην ομάδα Α εξακολουθεί να βρίσκεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων για χορήγηση οριστικών προσφορών σύνδεσης έργων ΑΠΕ από τον ΑΔΜΗΕ. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στη Βουλή ο Γενικός Διευθυντής Ρυθμιστικής Πολιτικής του Διαχειριστή κ. Νίκος Μπουλαξής, η διαδικασία ολοκληρώνεται για την υποομάδα Α6 και αναμένεται να ξεκινήσει η εξέταση αιτημάτων για την Α7. Η ομάδα Α περιλαμβάνει συνολικά δέκα υποομάδες. Να θυμίσουμε ότι στην υποομάδα Α1 εντάσσονται οι σταθμοί σε περιοχή με απόσταση έως 30 χιλιομέτρων από τα σύνορα και ισχύ πάνω από 200 MW και αφορούν σε μεμονωμένα αιτήματα χορήγησης οριστικής 

προσφοράς σύνδεσης σταθμών μέγιστης ισχύος παραγωγής μεγαλύτερης ή ίσης με 200MW. Για την συγκεκριμένη υποομάδα, το μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης είναι 800 MW.

Στην ομάδα Α περιλαμβάνονται άλλες επτά υποομάδες, μεταξύ των οποίων οι στρατηγικές επενδύσεις με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 1.600 Μεγαβάτ, σταθμοί άνω των 100 MW στη Δυτική Μακεδονία, με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 1.500 ΜW και σταθμοί με Βεβαίωση Ειδικών Έργων ή κοινά αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης πάνω από 150 MW, με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 850 MW.

Ακόμη, περιλαμβάνονται έργα με βεβαίωση παραγωγού για τα οποία έχουν υποβληθεί αιτήματα ή κοινά αιτήματα χορήγησης οριστικής προσφοράς σύνδεσης με ισχύ  μεγαλύτερη από 300 MW και με ενσωματωμένη μονάδα αποθήκευσης με ικανότητα αποθήκευσης ενέργειας ανά σταθμό τουλάχιστον 250 MWh. Για τα συγκεκριμένα έργα ισχύει μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 500 MW.

Με μέγιστο όριο ισχύος 600 MW

Επιπλέον, στην Ομάδα Α περιλαμβάνονται οι αιολικοί σταθμοί με άδεια παραγωγής ή Βεβαίωση Παραγωγού για τους οποίους έχουν υποβληθεί αιτήματα, με μέγιστο όριο ισχύος 600 MW, σταθμοί που εγκαθίστανται αποκλειστικά στα γεωγραφικά όρια των Πυρήνων της Ζώνης Απολιγνιτοποίησης Μεγαλόπολης» με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης  500 MW, στην Περιφέρεια Ηπείρου με μέγιστο όριο ισχύος προσφορών σύνδεσης 150 MW κλπ.

Αφού ο ΑΔΜΗΕ ολοκληρώσει με την Α Ομάδα, θα ακολουθήσει (όπως ορίζει η ΥΑ Αριθμ. ΥΠΕΝ/ΔΑΠΕΕΚ/7063/374) η εναλλάξ εξέταση αιτημάτων χορήγησης όρων σύνδεσης από την Ομάδα Β και την Ομάδα Γ. 

Δηλαδή, αφού χορηγηθούν οριστικές προσφορές σύνδεσης για σταθμούς της ομάδας Β, έργα που προορίζονται για «πράσινα» PPAs, συνολικής ισχύος 500 MW στη συνέχεια θα εξεταστούν όλες οι αιτήσεις της υποομάδας Γ1, δηλαδή οι εξαιρούμενοι σταθμοί αποκλειστικά από ενεργειακές κοινότητες με συμμετοχή σε αυτές δήμων και Περιφερειών.

Βεβαίως έχει μεσολαβήσει και νομοθετική ρύθμιση του ΥΠΕΝ με την οποία δίνεται απόλυτη προτεραιότητα στα έργα που συνάπτουν πράσινες διμερείς συμβάσεις αγοραπωλησίας ηλεκτρικής ενέργειας (PPAs) με ενεργοβόρες βιομηχανίες και με αγρότες.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, τα έργα που λειτουργούν σήμερα στην Ελλάδα φτάνουν τα 13,1 GW (5,4 GW στο σύστημα του ΑΔΜΗΕ και 7,7 GW στο δίκτυο του ΔΕΔΔΗΕ), οι προσφορές σύνδεσης που έχουν εκδοθεί από τους Διαχειριστές αθροίζουν τα 15 GW και μαζί με την δέσμευση χώρου για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα (2 GW), φτάνουμε στο συνολικό μέγεθος των 30 GW δεσμευμένου χώρου για τα επόμενα έτη.