Χωρίς Εξάρσεις οι Διεθνείς Τιμές της Ενέργειας – Υποχωρεί η ΤΕΑ στην Ελλάδα, στα Ύψη η Αμόλυβδη

Χωρίς Εξάρσεις οι Διεθνείς Τιμές της Ενέργειας – Υποχωρεί η ΤΕΑ στην Ελλάδα, στα Ύψη η Αμόλυβδη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 24 Απριλίου 2024 - 08:19

Νέα υποχώρηση σημειώνει από το πρωί η τιμή των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις επόμενου μήνα, στην ολλανδική πλατφόρμα αναφοράς, ΤΤF, και κινείται ενδοσυνεδριακά στην περιοχή των 28,417 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία κάμψη -3,05%, όταν χθες το πρωί διαπραγματευόταν στα 29,310 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία υποχώρηση της τάξης του -4,71%, και επιστρέφει, σταδιακά, σε επίπεδα που είχε καταγράψει τον περασμένο Γενάρη. Αντίθετα, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά, με την τιμή των futures του Brent, του διεθνούς benchmark για παραδόσεις επόμενου μήνα

να κινούνται στην περιοχή των 88,50 δολαρίων ανά βαρέλι και την αντίστοιχη της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, να βαίνει προς τα 83,50 δολάρια ανά βαρέλι.

Η σχετική υποχώρηση των τιμών του πετρελαίου δεν έχει αρχίσει να αποτυπώνεται στις τιμές της αμόλυβδης βενζίνης στην ελληνική αντλία, που παραμένουν σε πολύ υψηλό επίπεδο εδώ και αρκετές ημέρες. Πιο συγκεκριμένα, η μέση τιμή διάθεσης της αμόλυβδης των 95 οκτανίων στα πρατήρια της Νομαρχίας Αθηνών και του Νομού Θεσσαλονίκης διαμορφώνεται σήμερα Τετάρτη, στο 1, 952 ευρώ ανά λίτρο, με ανεπαίσθητη πτώση 0,01 σεντ από χθες, Τρίτη!

Η χώρα μας παραμένει παγκόσμιος «θεματοφύλακας», της ακρίβειας στα υγρά καύσιμα, καθώς η διάρθρωση των τιμών διυλιστηρίου και αντλίας, ελάχιστα έχει να κάνει με τις διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, η τιμή στην ελληνική αντλία διαμορφώνεται σε ποσοστό άνω του 54% από φόρους και τέλη, κατά 20% από χρεώσεις διανομής και διύλισης και μόλις κατά 25,5% από τη διακύμανση των τιμών του αργού, σε αντίθεση με τη διάρθρωση των τιμών στην αντλία των αγορών του εξωτερικού.              

Σημειώνουμε ότι τα υγρά καύσιμα στην Ελλάδα επιβαρύνονται με  ΦΠΑ ύψους 24%, ενώ παράλληλα, ο ειδικός φόρος κατανάλωσης που παραμένει στην παρούσα μορφή του, ως ποσοστό επί της τελικής τιμής διάθεσης στην αντλία, από το 2015 παρά το γεγονός ότι θεωρείται αυτό που είναι, δηλαδή, «ειδικός φόρος», επιβαρύνεται με ΦΠΑ, που σημαίνει ότι μπαίνει φόρος στον φόρο!

Ακόμη, οι τιμές χονδρικής διϋλιστηρίου στη χώρα μας έχουν διαμορφωθεί για σήμερα, στο 1,474,911 ευρώ ανά λίτρο για την βενζίνη των 95 οκτανίων, και στο 1,551,196 ευρώ ανά λίτρο για την βενζίνη των 100 οκτανίων, ενώ για αύριο Πέμπτη, 25 Απριλίου, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πρατηριούχων Εμπόρων Καυσίμων, ΠΟΠΕΚ, εκτιμά ότι θα υπάρξει ελαφρά αποκλιμάκωση των τιμών για όλο το φάσμα των βενζινών και το υγραέριο κίνησης και μικρή αύξηση των τιμών για το πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης.

Η εικόνα στις αγορές ηλεκτρικής ενέργειας

Εν τω μεταξύ, με εξαίρεση τις αγορές της Ισπανίας και της Πορτογαλίας όπου οι χονδρεμπορικές τιμές του ρεύματος αυξήθηκαν κατακόρυφα κατά 218%, στην υπόλοιπη Ευρώπη η εικόνα έχει αντιστρέψει σε σύγκριση με τα επίπεδα τιμών την Τρίτη, με την πτώση να κυμαίνεται από 0,8%, στην Ιρλανδία, μέχρι 20,5% στην Γαλλία. 

Στη χώρα μας, στα 83,18 ευρώ/MWh διαμορφώνεται η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα, Τετάρτη, 24 Απριλίου, ήτοι, χαμηλότερα σε ποσοστό -16% από εκείνη που καταγράφηκε, χθες Τρίτη. Αιτία για την υποχώρηση υπήρξε η μείωση της χρήσης φυσικού αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 312,08 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου επέστρεψαν στην κορυφή οι ΑΠΕ, με ποσοστό 45,3% και ακολούθησαν το φυσικό αέριο με 35,6%, ο λιγνίτης με 6,8%, οι εισαγωγές με 5,1% και τα υδροηλεκτρικά που σημειώνουν κάθετη πτώση, με ποσοστό 2,8%. Ακόμη, οι εξαγωγές ανήλθαν στις 29,532 MWh και οι εισαγωγές στις 8,001 MWh.