«Γκρίζες» οι Κυκλάδες με την Διακήρυξη Ειρήνης και Φιλίας με τους Τούρκους!

Η Τουρκία, με εφαλτήριο την απόρριψη της δημιουργίας θαλασσίων περιβαλλοντικών πάρκων, πλέον αμφισβητεί ανοικτά την ελληνικότητα των Κυκλάδων και ενοχλείται όχι βεβαίως για την διάσωση χελωνών, θαλασσοπουλιών και ψαριών αλλά για ο,τιδήποτε γαλάζιο κυματίζει πάνω στους βράχους των νησιών μας. Δεν είναι μόνο η τουρκική Κυβέρνησις και κορυφαίοι υπουργοί που ενοχλούνται από την δημιουργία θαλασσίου πάρκου ανοικτά της Νάξου αλλά και τα κόμματα της αντιπολιτεύσεως. Επομένως το αφήγημα που καλλιεργείται στην Ελλάδα ότι η μεταστροφή του Ερντογάν έγινε για λόγους εσωτερικής καταναλώσεως μετά την ήττα στις δημοτικές εκλογές δεν είναι τόσο πειστικό

energia.gr
Παρ, 19 Απριλίου 2024 - 08:18

Η Διακήρυξις που περιχαρής υπέγραψε ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης στην Αθήνα τον περασμένο Δεκέμβριο μπορεί να μην χάρασσε όρια στο Αιγαίο, αλλά το κάνουν τώρα οι Τούρκοι. Γκριζάρουν το Αιγαίο όποτε και όπου θέλουν, βασιζόμενοι στις νωχελικές αντιδράσεις της Αθήνας και πεποίθηση του Μαξίμου ότι όλα βαίνουν καλώς γιατί τα τουρκικά F-16 «δεν κάνουν υπερπτήσεις πάνω από το Αγαθονήσι».

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του κεμαλικού Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Γιανκί Μπαγτζίογλου δήλωσε ότι οι περιοχές που θα γίνουν οι έρευνες «συμπίπτουν με τουρκικές περιοχές θαλάσσιας δικαιοδοσίας». Συνέδεσε την την έρευνα για την προστασία των θαλασσίων ζώων με έρευνες φυσικού αερίου και πετρελαίου τις οποίες μπορεί οι Έλληνες να χρησιμοποιήσουν για να εντοπίσουν φυσικό αέριο. Πρόκειται «για μονομερείς πρωτοβουλίες της Ελλάδας, οι οποίες θα αποτελέσουν τη βάση για τις λεγόμενες αξιώσεις κυριαρχίας της Ελλάδας». Και όλα αυτά δίπλα από τις ακτές των Κυκλάδων. Ο Γιανκί Μπαγτζίογλου κάλεσε τον Ερντογάν να χρησιμοποιήσει την «σοφία» του για να υποστηρίξει τις κυριαρχικές διεκδικήσεις της Τουρκίας στις Κυκλάδες. Τον συμβουλεύει να κάνει χρήση του όρου του ΟΗΕ «Ειδικές Θαλάσσιες Προστατευόμενες Περιοχές» και να αρχίσει από τώρα το τουρκικό ΥΠΕΞ να φτιάξει σχέδια που να αποδεικνύουν το δίκαιο της Τουρκίας!

Και δεν έμεινε μόνο εκεί. Ζήτησε από τα τουρκικά υπουργεία Αμύνης και Εσωτερικών να συνεργασθούν στενά και απαίτησε να σταλούν στις Κυκλάδες τουρκικά σκάφη της Ακτοφυλακής με την τουρκική σημαία για να απαντήσουν σε τυχόν καταπάτηση από την πλευρά της Ελλάδος! «Επί πλέον, στο πλαίσιο της αμοιβαιότητος, θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο διενέργειας σεισμικών ερευνών στο Αιγαίο Πέλαγος για τον εντοπισμό ρηγμάτων από τα σεισμικά ερευνητικά μας σκάφη», προσέθεσε ο Τούρκος πολιτικός.