Το Ιράν εξάγει περισσότερο πετρέλαιο από κάθε άλλη φορά τα τελευταία έξι χρόνια, δίνοντας στην οικονομία του ώθηση ύψους 35 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως, ακόμη και όταν οι δυτικές χώρες συζητούν την εντατικοποίηση των κυρώσεων ως απάντηση στην επίθεσή του στο Ισραήλ. Η Τεχεράνη πούλησε κατά μέσο όρο 1,56 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατά τους τρεις πρώτους μήνες του έτους, σχεδόν το σύνολο στην Κίνα

και το υψηλότερο επίπεδο από το τρίτο τρίμηνο του 2018, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Vortexa.

Σύμφωνα με τους FT, η επιτυχία του Ιράν στην εξαγωγή του αργού του υπογραμμίζει τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ΗΠΑ και η ΕΕ καθώς προσπαθούν να αυξήσουν την πίεση στην Τεχεράνη μετά την επίθεση με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ.

"Οι Ιρανοί έχουν κατακτήσει την τέχνη της παράκαμψης των κυρώσεων", δήλωσε ο Φερνάντο Φερέιρα, επικεφαλής της υπηρεσίας γεωπολιτικών κινδύνων της Rapidan Energy Group στις ΗΠΑ. "Εάν η κυβέρνηση Μπάιντεν πρόκειται πραγματικά να έχει αντίκτυπο, πρέπει να μετατοπίσει το επίκεντρο στην Κίνα".

Η Ουάσινγκτον και η ΕΕ ετοιμάζουν νέες κυρώσεις κατά της Ισλαμικής Δημοκρατίας, εν μέρει για να αποτρέψουν το Ισραήλ από το να κλιμακώσει τη σύγκρουση με την Τεχεράνη με αντίποινα. Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζάνετ Γέλεν παραδέχθηκε αυτή την εβδομάδα ότι το Ιράν "σαφώς" συνέχισε να εξάγει το πετρέλαιό του και ότι πρέπει να γίνουν "περισσότερα" για να περιοριστεί το εμπόριο.

Αλλά οι αναλυτές λένε ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι διατεθειμένη να επιβάλει αυστηρά το καθεστώς κυρώσεων "μέγιστης πίεσης" που εισήγαγε το 2018 ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, επικαλούμενη την απροθυμία της κυβέρνησης του προέδρου Τζο Μπάιντεν να εισαγάγει έναν πληθωριστικό στραγγαλισμό της παγκόσμιας προσφοράς πετρελαίου σε μια χρονιά εκλογών στις ΗΠΑ.

Στην Τεχεράνη, το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε την Τετάρτη ότι η πετρελαϊκή βιομηχανία της χώρας έχει βρει τρόπους να παρακάμπτει τις κυρώσεις, προσθέτοντας ότι, δεδομένου ότι ο κύριος πελάτης της είναι η Κίνα, είναι σε μεγάλο βαθμό θωρακισμένη από τη δυτική πίεση.

Οι ισραηλινές δυνάμεις κατέρριψαν περίπου 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτόξευσε το Ιράν το Σαββατοκύριακο. Αλλά η επίθεση -η πρώτη φορά που η Τεχεράνη στοχοποιεί απευθείας το εβραϊκό κράτος- έχει εντείνει τους φόβους ότι η περιοχή ολισθαίνει προς μια ευρύτερη σύγκρουση, καθώς το Ισραήλ ζυγίζει πώς να απαντήσει.

Το Ιράν εξαπέλυσε την επίθεση σε αντίποινα για ένα ύποπτο ισραηλινό χτύπημα στο προξενείο του στη Δαμασκό που σκότωσε αρκετούς ανώτερους Ιρανούς διοικητές.

Οι αυξανόμενες εντάσεις μετά την επίθεση της Χαμάς κατά του Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου έχουν συμβάλει στην αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά περισσότερο από 15 τοις εκατό φέτος, σε περίπου 90 δολάρια το βαρέλι.Όμως οι τιμές υποχώρησαν μετά την ιρανική επίθεση, καθώς οι έμποροι στοιχημάτισαν ότι οι προμήθειες από την περιοχή δεν θα διακοπούν. Το αργό τύπου μπρεντ, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, υποχώρησε κατά 3% στα 87,37 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη.

Ο Armen Azizian, ανώτερος αναλυτής και ειδικός σε θέματα κυρώσεων στην Vortexa, δήλωσε ότι οι ΗΠΑ άρχισαν πρόσφατα να στοχεύουν μεμονωμένα δεξαμενόπλοια που ήταν ύποπτα ότι μετέφεραν ιρανικό αργό, επιβάλλοντας κυρώσεις σε δύο τον Φεβρουάριο και σε άλλα 13 τον Απρίλιο. Αλλά ο αντίκτυπος στις εξαγωγές μέχρι στιγμής, είπε, ήταν "ελάχιστος".

"Οι Ιρανοί είναι πολύ καλοί στο να βρίσκουν παραθυράκια", είπε. "Τώρα παραποιούν το AIS [το σύστημα εντοπισμού πλοίων], προσποιούμενοι ότι βρίσκονται σε μια τοποθεσία ενώ βρίσκονται σε άλλη, και αυτό καθιστά δύσκολο να εντοπίσουμε τι κάνουν", πρόσθεσε.

Ο Azizian δήλωσε ότι το μέγεθος του στόλου που χρησιμοποιεί το Ιράν για τη μεταφορά πετρελαίου έχει αυξηθεί κατά το ένα πέμπτο το περασμένο έτος σε 253 πλοία και ότι ο αριθμός των υπερδεξαμενών που μεταφέρουν έως και 2 εκατ. βαρέλια πετρελαίου έχει διπλασιαστεί από το 2021.

Σχεδόν όλο το ιρανικό πετρέλαιο που πωλήθηκε φέτος έχει πάει στην Κίνα, σύμφωνα με την Kpler, η οποία παρακολουθεί τα δεξαμενόπλοια σε όλο τον κόσμο, και η επιθετική επιβολή κυρώσεων θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει όχι μόνο την αγορά πετρελαίου αλλά και τη σχέση ΗΠΑ-Κίνας.

Η Κίνα εξαρτάται από το Ιράν για περίπου το ένα δέκατο των εισαγωγών της σε πετρέλαιο, αλλά επεξεργάζεται το πετρέλαιο όχι μέσω των κρατικών εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά μέσω μικρότερων, ιδιωτικών διυλιστηρίων.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν Τζαβάντ Όουτζι δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι εξαγωγές πετρελαίου "απέφεραν περισσότερα από 35 δισ. δολάρια" το προηγούμενο έτος. Σε άλλη περίπτωση, είπε ότι ενώ οι εχθροί του Ιράν ήθελαν να σταματήσουν τις εξαγωγές του, "σήμερα, μπορούμε να εξάγουμε πετρέλαιο όπου θέλουμε και με ελάχιστες εκπτώσεις".

Η μεγάλη αύξηση της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου κατά την τελευταία δεκαετία έχει καταστήσει τις ΗΠΑ τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως και έχει δώσει στην Ουάσινγκτον τη δυνατότητα να είναι πιο επιθετική όσον αφορά τις κυρώσεις σε άλλους εξαγωγείς αργού. Την Τετάρτη, επέβαλε εκ νέου κυρώσεις στη Βενεζουέλα, ένα άλλο μέλος του καρτέλ Opec.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν ήταν επίσης πρόθυμη να αποδεσμεύσει αργό πετρέλαιο από τα στρατηγικά της αποθέματα και έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να το πράξει και πάλι εάν οι παγκόσμιες τιμές κινηθούν υψηλότερα και ανεβάσουν το εγχώριο κόστος του πετρελαίου.

Ωστόσο, υπάρχει αυξανόμενη πίεση από τους Ρεπουμπλικάνους προς τον Λευκό Οίκο να λάβει μέτρα κατά των πωλήσεων πετρελαίου από το Ιράν, μαζί με επικρίσεις κατά της κυβέρνησης για ήπια μέτρα στα υφιστάμενα μέτρα.

"Το ερώτημα για την κυβέρνηση Μπάιντεν είναι αν έχει κίνητρο να χρησιμοποιήσει την αρχιτεκτονική των κυρώσεων που χρησιμοποίησε η κυβέρνηση Τραμπ για να μειώσει τις εξαγωγές του Ιράν κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως", δήλωσε η Helima Croft, παγκόσμια επικεφαλής στρατηγικής για τα εμπορεύματα στην RBC Capital Markets.