Πράσινη Μετάβαση και Κρίσιμα Ορυκτά: Η Υπερδεκαετής Αφελής Πολιτική της ΕΕ

Πράσινη Μετάβαση και Κρίσιμα Ορυκτά: Η Υπερδεκαετής Αφελής Πολιτική της ΕΕ
του Δρ. Σωτήρη Καμενόπουλου
Τετ, 17 Απριλίου 2024 - 08:54

Σύμφωνα με δημοσίευμα των Financial Times το οποίο αναδημοσιεύθηκε στον Οικονομικό Ταχυδρόμο η εξάρτηση των γερμανικών εταιρειών θα διαρκέσει πολλές δεκαετίες (εδώ). Σύμφωνα με τον Ralf Thomas (CFO της Siemens) «οι παγκόσμιες αλυσίδες αξίας έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία 50 χρόνια. Πόσο αφελής πρέπει να είσαι 

για να πιστέψεις ότι αυτό μπορεί να αλλάξει μέσα σε έξι ή 12 μήνες; Θα χρειαστούν δεκαετίες». Στο ίδιο δημοσίευμα οι FT αναφέρθηκαν στην επίσκεψη του Γερμανού καγκελάριου Σολτς στην Κίνα.

Ας πιάσουμε το δημοσίευμα από την τελική αναφορά. Από την επίσκεψη Σολτς στην Κίνα. Ειλικρινά έχει χαθεί το μέτρημα από τις επισκέψεις Γερμανών Καγκελάριων στην Κίνα (και στη Μογγολία). Π.χ. Η κ. Μέρκελ επισκέφθηκε την Κίνα 12 φορές στα 16 χρόνια της θητείας της. Ο βασικός λόγος; Για να παρακαλέσει την ηγεσία του Κινεζικού Κομμουνιστικού Κόμματος να σταματήσει η επιθετική στάση της Κίνας όσο αφορά το ανταγωνιστικό κόστος των κινεζικών φωτοβολταϊκών και να ζητήσει σπάνιες γαίες για τους Γερμανούς βιομήχανους. Τι απέγινε; Η Κίνα εξακολουθεί μετά από τόσα χρόνια να ελέγχει ολόκληρη την αλυσίδα των σπάνιων γαιών αλλά και των φωτοβολταϊκών.

Απορεί κανείς με το αφήγημα της ΕΕ περί κοινής ενεργειακής πολιτικής κ.λπ. Αυτό που διαπιστώνει κάποιος είναι πως όταν πρόκειται για κρίσιμα θέματα όπως οι πρώτες ύλες για τη βιομηχανία του εκάστοτε κράτους-μέλους, η κοινή Ευρωπαϊκή  πολιτική πάει στα σκουπίδια. Για να μην αναφερθεί κανείς στο ανέκδοτο περί κοινής Ευρωπαϊκής αμυντικής πολιτικής. (Κατά τα άλλα σε λίγους μήνες έχουμε Ευρωεκλογές στις οποίες θα εκπροσωπήσουν την πατρίδα μας οι τηλεπερσόνες και κάποιοι VIP δημοσιογράφοι…)

Όσο αφορά τη δήλωση του CFO της Siemens για τις «αλυσίδες αξίας που θα χρειασθούν δεκαετίες να χτισθούν»; Ας θυμηθούμε τι είχε εκτιμηθεί στο παρελθόν: «Οι Ευρωπαίοι υπέγραψαν την Πράσινη Συμφωνία του Παρισιού χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει τον έλεγχο της αλυσίδας αξίας των σπάνιων γαιών και άλλων κρίσιμων ορυκτών! Έλεγχος ο οποίος βρίσκεται σε ολόκληρη την αλυσίδα αξίας στο Πεκίνο. Το οποίο Πεκίνο βρίσκεται μπροστά τουλάχιστον 30 χρόνια τόσο στην εξόρυξη, όσο κυρίως, στη μεταλλουργία των κρίσιμων ορυκτών. Τόσα χρόνια θα πάρει στην ΕΕ να κάνει catchup την Κίνα. Ας όψεται η υπερδεκαετής, παντελώς αφελή πολιτική της Δύσης γενικότερα.» (εδώ). Σήμερα ήρθε απλώς η επίσημη επιβεβαίωση της παραπάνω εκτίμησης από τα χείλη του CFO της Siemens. Μαζί με την ακρίβεια ως επίπτωση αυτής της καταστροφικής, αφελούς πολιτικής.

Το κερασάκι στην τούρτα; Φαίνεται πως τα στελέχη των Γερμανικών κολοσσών βρίσκονται σε πλήρη αντίθεση με τις αερολογίες διάφορων αναλυτών όπως αυτές ακόμη και σήμερα συνεχίζουν να κοροϊδεύουν τους εαυτούς τους αλλά και τα πραγματικά κέντρα λήψης αποφάσεων (εδώ).