Στο Ριάντ αναμένεται να βρεθεί, εκτός απροόπτου, την επόμενη εβδομάδα ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ κ. Μάνος Μανουσάκης, προκειμένου να συζητήσει για τα επόμενα βήματα του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης «Saudi Greek Interconnection». Ο επικεφαλής του ΑΔΜΗΕ θα συναντηθεί με αξιωματούχους του αραβικού κράτους και τη διοίκηση της σαουδαραβικής  National Grid Company εν όψει και της επικείμενης προκήρυξης του διαγωνισμού για τη  τεχνο-οικονομική μελέτη του έργου. Η σύμπραξη ΑΔΜΗΕ - National Grid η οποία είχε συμφωνηθεί ήδη από το καλοκαίρι του 2022 όταν είχε επισκεφθεί την Ελλάδα ο πρίγκηπας διάδοχος 

 

 

του θρόνου και πρωθυπουργός της Σαουδικής Αραβίας  Μοχάμαντ Μπιν Σαλμάν Αλ Σαούντ είχε επικυρωθεί με τη συμφωνία μετόχων των δύο Διαχειριστών τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ακολούθησε τον Φεβρουάριο η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού Saudi Greek Interconnection από τον ΑΔΜΗΕ και τη National Grid που θα «τρέξει» το έργο κατασκευής του καλωδίου των περίπου 2.000 χλμ., το οποίο θα ενώσει  την Ελλάδα με τη Σαουδική Αραβία. Η πιο πιθανή όδευση του καλωδίου είναι μέσω Αιγύπτου ώστε έπειτα να διασυνδεθεί με το έργο GREGY που αναπτύσσει ο όμιλος Κοπελούζου για την ηλεκτρική διασύνδεση Βόρειας Αφρικής και Ευρώπης. Η εύφλεκτη κατάσταση στη Μέση Ανατολή αποκλείει για την ώρα το σενάριο της διέλευσης μέσω Ιορδανίας και Ισραήλ και τη σύνδεση με το καλώδιο  Great Sea interconnector.

Οι τεχνικές ομάδες των δύο Διαχειριστών εργάζονται εδώ και καιρό για την ωρίμανση της ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Σαουδική Αραβία προκειμένου το έργο να προχωρήσει και να γίνει εφικτή η μεταφορά  καθαρής ενέργειας από τη Βόρειο Αφρική και τη Μέση Ανατολή στην Ευρώπη.  Η νέα διασυνοριακή διασύνδεση του  Saudi Greek Interconnection που ξεκίνησε να ωριμάζει ο ΑΔΜΗΕ κατά τη χρονιά που πέρασε, περιελήφθη για πρώτη φορά και στο νέο προκαταρκτικό Σχέδιο του Δεκαετούς Προγράμματος Ανάπτυξης 2025-2034 του Διαχειριστή που ετέθη σε διαβούλευση στον Μάρτιο. 

Παράλληλα, το τοπίο ξεκαθαρίζει και για το άλλο μεγάλο έργο του ΑΔΜΗΕ, το  «Great Sea Interconnector». Την ερχόμενη Πέμπτη αναμένεται ότι θα   εγκριθεί από την Ολομέλεια της ΡΑΑΕΥ   η συμφωνία του Διαχειριστή με τη Euroasia για τη μεταβίβαση των δικαιωμάτων του έργου της μεγάλης ηλεκτρικής διασύνδεσης Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας και την ανάδειξή του Διαχειριστή ως project promoter του έργου. Έτσι, θα ξεπεραστεί η εμπλοκή που είχε δημιουργηθεί όταν οι ρυθμιστικές αρχές Ελλάδας και Κύπρου (ΡΑΑΕΥ και ΡΑΕΚ) είχαν ζητήσει από τον ΑΔΜΗΕ να τους παραδώσει τη συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της εταιρείας και του Εuroasia.

Την ίδια ώρα, ο ΑΔΜΗΕ εκδήλωσε την πρόθεσή του να προχωρήσει σε ανοικτό διεθνές κάλεσμα επενδυτών για το έργο, επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή του ότι υπάρχει επικαιροποιημένο business plan για τη διασύνδεση  Ισραήλ – Κύπρου – Ελλάδας  «Great Sea Interconnector» και το οποίο είναι διαθέσιμο για όποιον ενδιαφέρεται  στο  virtual data room.