Καθώς το Ισραήλ, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι - συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας - αναμένουν με αγωνία (βλ. εδώ)  το αναμενόμενο χτύπημα της Τεχεράνης κατά του Τελ Αβίβ (ως αντίποινα στην δολοφονική επίθεση του Ισραήλ κατά του προξενείου του Ιράν στην Δαμασκό την 1 Απριλίου), οι τιμές του αργού στις διεθνείς αγορές, αλλά και του φυσικού αερίου, έχουν πάρει για καλά την ανηφόρα

Παρά το γεγονός ότι και στις δύο περιπτώσεις, δηλαδή πετρέλαιο και αέριο, τα θεμελιώδη της αγοράς δεν συνηγορούν για ανησυχία στο μέτωπο της προμήθειας και τυχόν ελλείψεις στον εφοδιασμό, οι traders που ευθύνονται για μεγάλο μέρος του τζίρου της αγοράς, και εν τέλει επηρεάζουν καθοριστικά τις τιμές στις αγορές των futures (συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης) που, στην συνέχεια, καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις αγοραπωλησίες στην αγορά spot, τα τελευταία 24 ώρα επιδεικνύουν μεγάλο εκνευρισμό.

Είναι γεγονός ότι οι παίκτες της αγοράς πετρελαίου, σε Λονδίνο, Ν. Υόρκη και Σιγκαπούρη, φοβούνται τα χειρότερα περί διεύρυνσης του πολέμου στην Μέση Ανατολή και σπεύδουν να τοποθετηθούν, ποντάροντας πάνω από τα $ 90 το βαρέλι για το Brent, το διεθνές benchmark, προεξοφλώντας ακόμα υψηλότερες τιμές. Έτσι, την Παρασκευή (12/4) η τιμή του Brent στο ΙCE του Λονδίνου έφθασε προς στιγμήn τα $ 92 το βαρέλι, για να υποχωρήσει λίγο πριν το κλείσιμο στα $ 90,45 το βαρέλι. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού στην Νέα Υόρκη, το WTI, που είναι η Αμερικανική ποικιλία αργού, τα συμβόλαια άλλαζαν χέρια λίγο πάνω από τα $85 το βαρέλι. Πάντως και στις δυο περιπτώσεις, δηλαδή Brent και WTI, παρατηρούμε αύξηση στις τιμές κατά 7% κατά τελευταίες 30 ημέρες και 18% από τις αρχές του έτους.

Έχει ενδιαφέρον ότι ο αντίκτυπος των όσων συμβαίνουν στην Μέση Ανατολή έχει αρχίσει να επηρεάζει και τις αγορές φυσικού αερίου, που - αν και στην πλειοψηφία τους περιφερειακές και τοπικές στην συμπεριφορά τους - δείχνουν πλέον σημάδια ανησυχίας. Γι’ αυτό, την περασμένη Παρασκευή η τιμή του μηνιαίου συμβολαίου στο TTF της Ολλανδίας έφθασε τα € 30.5 / MWh έχοντας ανατιμηθεί κατά 15% τις τελευταίες 10 ημέρες.

Η τιμή του Brent και του WTI αντίστοιχα τον τελευταίο μήνα (πηγή: FT)


Η πληροφορία που κυκλοφόρησε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ότι το αναμενόμενο Ιρανικό πλήγμα θα ήταν πολύ στοχευμένο και δεν θα έπληττε περιοχές αμάχων καθησύχασε κατά κάποιο τρόπο τις αγορές και γι’ αυτό σημειώθηκε ελαφρά υποχώρηση στην τιμή του αργού. Ενδεικτικό της τεράστιας ανησυχίας που έχει καταλάβει την κυβέρνηση των ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Τζό Μπάιντεν δήλωσε απερίφραστα ότι σε περίπτωση γενίκευσης του πολέμου οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν με κάθε τρόπο το Ισραήλ, είναι η έκκληση της Ουάσινγκτον προς την Κινεζική ηγεσία όπως μεσολαβήσει στην Τεχεράνη ώστε να μην υπάρξουν ισχυρά αντίποινα από το Ιράν.

Νεότερες πληροφορίες, σύμφωνα με έγκυρες πηγές του Energia.gr στο Ιράν, υποστηρίζουν ότι το πλήγμα - αντίποινα θα κατευθυνθεί προς στρατιωτικούς στόχους και κατά πάσα πιθανότητα στην έρημο της Negev, χωρίς να καθορίζεται η προέλευση, δηλαδή απευθείας από την ενδοχώρα του Ιράν ή από την Συρία, που είναι και το πλέον πιθανό. Σε κάθε περίπτωση, και όπως παρατηρούν οι πηγές μας στο Ιράν, το σχεδιαζόμενο πλήγμα θα αποτελέσει μια άριστη αφορμή για την Τεχεράνη να επιδείξει την πρόοδό της στην κατασκευή και χρήση βαλλιστικών πυραύλων αποκαθιστώντας κατά κάποιο τρόπο το ισοζύγιο αποτροπής μεταξύ των δυο χωρών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις 4 από τις 5 ημέρες την περασμένη εβδομάδα το Brent διεπραγματεύετο πάνω από τα $ 90 το βαρέλι, ενδεικτικό του κλίματος αβεβαιότητας και φόβου που έχει καταλάβει τις ενεργειακές αγορές εν όψει μιας πιθανολογούμενης άμεσης εμπλοκής του Ιράν με το Ισραήλ. Μια εμπλοκή, που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στην Τεχεράνη, το Ιράν επ’ ουδενί επιδιώκει, γι’ αυτό και, μέχρι στιγμής, έχει επιδείξει αυτοσυγκράτηση, προτιμώντας να διοχετεύει την δυσαρέσκειά του μέσα από πλήγματα της αλυσίδας ένοπλων οργανώσεων που ελέγχει στην περιοχή, που αποκαλούνται «Άξονας της Αντίστασης», και περιλαμβάνουν τις Χαμάς, Χεζμπολάχ, Χούθι και πολιτοφυλακές στο Ιράκ.

Τέλος, για να επανέλθουμε στις αγορές πετρελαίου, κοινή είναι η εκτίμηση των περισσότερων αναλυτών ότι, όσο κρατάει η έκρυθμη κατάσταση στην Γάζα, με αμείωτο το ρυθμό των εκκαθαρίσεων από πλευράς Ισραήλ, και υψηλό τον κίνδυνο για πολεμική ανάφλεξη στην ευρύτερη περιοχή, οι εξελίξεις επί του πεδίου, δηλαδή οι γεωπολιτικοί παράγοντες - και όχι τα θεμελιώδη των αγορών - θα καθορίζουν τις τιμές του πετρελαίου αλλά και του φ. αερίου.

Σε ό, τι αφορά δε τα θεμελιώδη της αγοράς πετρελαίου και βάσει της τελευταίας ενημέρωσης του ΙΕΑ, όπως αναφέρεται στο Oil Monthly Report που κυκλοφόρησε στις 12/4, η προμήθεια στην διεθνή αγορά εμφανίζεται ικανοποιητική στα 102,9 εκατ. βαρέλια την ημέρα και ικανή να καλύψει την παγκόσμια ζήτηση στα 103.2 εκατ. βαρ. / ημέρα, που εκτιμάται για το 2024, η οποία, παρά τις περικοπές του OPEC+ (που ελέγχει περί το 50% της παγκόσμιας παραγωγής) βαίνει ανοδικά λόγω της αυξημένης παραγωγής από τις εκτός καρτέλ χώρες. Αλλά και τα παγκόσμια αποθέματα, και ιδίως αυτά του Ο.Ο.Σ.Α, αρχίζουν να ανακάμπτουν πάνω από τα 5.200 mb μετά από μια μακρά περίοδο απομείωσης.