Στα “Κόκκινα” οι Τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας – Νέα Άνοδος για Πετρέλαιο και Φ. Αέριο  

Στα “Κόκκινα” οι Τιμές της Ηλεκτρικής Ενέργειας – Νέα Άνοδος για Πετρέλαιο και Φ. Αέριο
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Δευ, 8 Απριλίου 2024 - 17:01

Οι “νευρικές” αγορές ανεβάζουν από το πρωί τις τιμές σε όλο το φάσμα της ενέργειας. Η τιμή των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Μαΐου, στην ολλανδική πλατφόρμα, TTF, πραγματοποιεί άλμα στα 27,475 ευρώ/MWh, με ποσοστιαία άνοδο +3,27% Στις αγορές πετρελαίου, η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων του Brent, του διεθνούς benchmark

για παραδόσεις επόμενου μήνα προσεγγίζει τα όρια των 91 ευρώ ανά βαρέλι, ενώ η αντίστοιχη της αμερικανικής ποικιλίας, WTI, κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 84,5 δολαρίων ανά βαρέλι. Η εικόνα αυτή των αγορών αντανακλά στις τιμές των υγρών καυσίμων, με την μέση τιμή της αμόλυβδης των 95 οκτανίων στην αντλία να έχει φθάσει, στην μεν Νομαρχία Αττικής στο 1,919, ευρώ ανά λίτρο και στον Νομό Θεσσαλονίκης στο 1,922 ευρώ ανά λίτρο.

Στα ύψη η χονδρική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας

Ακόμη, οι τιμές του ηλεκτρισμού στις προημερήσιες αγορές όλης της Ευρώπης κατέγραψαν εκρηκτική άνοδο.  Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Σουηδία, την Φινλανδία, την Ιρλανδία, την Ολλανδία, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Βέλγιο, οι τιμές Αγοράς Επόμενης Ημέρας έκαναν  ποσοστιαίο άλμα 856, 3%, 769,5%, 680,4%, 608,5%, 554,3% και 463,4% αντίστοιχα, ενώ μικρότερης έκτασης αλλά σε κάθε περίπτωση, έντονο ράλι σημείωσαν οι περισσότερες από τις υπόλοιπες αγορές, όπως η γερμανική, η ελβετική, όπου οι τιμές αυξήθηκαν σε επίπεδα άνω του 300%!

Η αγορά με την εξωπραγματική άνοδο των τιμών χονδρικής ρεύματος ήταν όμως εκείνη της Λετονίας με ποσοστιαίο άλμα 1320,3%!    

Oι μοναδικές αγορές που βρέθηκαν στον αντίποδα ήταν εκείνες της Πορτογαλίας και της Ισπανίας, όπου οι τιμές κατέγραψαν εντυπωσιακή βουτιά 90,0% και 87,1% αντίστοιχα.  

Η Ελλάδα πέτυχε να έχει από τις μικρότερες ποσοστιαίες ανόδους της ΤΕΑ, καθώς αυτή περιορίστηκε στο “μόλις” 15,5%, ενώ για αύριο, Τρίτη, 9 Απριλίου, διαμορφώθηκε ακόμη χαμηλότερα, στα 49,98 ευρώ/MWh, με μείωση -4% από το κλείσιμο της Δευτέρας.

Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 302,45 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα, δέσποσαν οι ΑΠΕ με το εντυπωσιακό 60,5% και ακολούθησαν από απόσταση, το φυσικό αέριο με 24,8%, οι εισαγωγές με 7%, τα υδροηλεκτρικά με 3,4%, ενώ ο λιγνίτης σχεδόν εξαφανίστηκε από το προσκήνιο με 0,1%!

Οι εξαγωγές έφθασαν στις 25,089 MWh και οι εισαγωγές στις 10,536 MWh.

Καθώς μπαίνουμε στην άνοιξη και τα φορτία υποχωρούν σε όλη την Ευρώπη, τόσο η ενισχυμένη εγκατεστημένη ισχύς των ΑΠΕ κάνει ολοένα και περισσότερο αισθητή την παρουσία της, ασκώντας καθοδικές πιέσεις στις τιμές των Χρηματιστηρίων Ενέργειας, ειδικά τις μεσημεριανές ώρες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η εβδομαδιαία ζήτηση ηλεκτρισμού στην ελληνική αγορά διαμορφώθηκε στις 842 GWh, με πτώση -1% και το ωριαίο φορτίο μειώθηκε κατά 34 MW.

Όσον αφορά δε στη συνολική εβδομαδιαία ζήτηση στο ΕΧΕ, διαμορφώθηκε στις 973 GWh, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξαγωγικές ροές του ελληνικού συστήματος που ανήλθαν σε 132 GWh.

To 53% της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας την προηγούμενη εβδομάδα αφορούσε στην Χαμηλή Τάση, ήτοι, πάνω από τις 450 GWh, συμπεριλαμβανομένων των νοικοκυριών, το 22% στην Μέση Τάση, ή περί τις 186 GWh, το 17% αντιστοιχούσε στην Υψηλή Τάση, δηλαδή,  πάνω από τις 142 GWh, το 6%, ή περί τις 48 GWh στο σύστημα της Κρήτης, ενώ υπήρξαν και απώλειες της τάξης του 2%.

Η προηγούμενη παραδοχή, για τις ΑΠΕ και το φορτίο ζήτησης αποτυπώθηκε στα στοιχεία για το εβδομαδιαίο μείγμα καυσίμου της χώρας που διαμορφώθηκε κυρίως από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε ποσοστό 54%, φυσικό αέριο, σε ποσοστό 32%, λιγνίτη, 7%, μεγάλα υδροηλεκτρικά, 5% και καθαρές εισαγωγές, σε ποσοστό 3%. 

Ακόμη, οι συνολικές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ελλάδα την προηγούμενη εβδομάδα ανήλθαν σε 152,360 MWh, ενώ οι αντίστοιχες συνολικές εξαγωγές σε 131,750 MWh. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η Ελλάδα να χαρακτηριστεί, το προηγούμενο επταήμερο, ως καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρικής ενέργειας από τα συστήματα των γειτονικών χωρών.