Στις 25 Απριλίου 2024 διοργανώνεται στην Κωνσταντινούπολη το πρώτο ελληνοτουρκικό ενεργειακό φόρουμ, με πρωτοβουλία του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης. Ειδικότερα, με το 1ο ‘‘Greek – Turkish Energy Forum’’, το ΙΕΝΕ θα φέρει κοντά σε κεντρική τοποθεσία της μεγαλύτερης πόλης της Τουρκίας αλλά και συνολικά της ΝΑ Ευρώπης – και συγκεκριμένα το Swissôtel Bosphorus – ανώτατα διευθυντικά στελέχη από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και οργανισμούς του ελληνικού και τουρκικού ενεργειακού τομέα

καθώς και μια σειρά από διακεκριμένους ακαδημαϊκούς και εμπειρογνώμονες κι από τις δύο χώρες. Στο πλαίσιο της προσπάθειας εξομάλυνσης των διμερών σχέσεων που επιχειρούν οι κυβερνήσεις Ελλάδας και Τουρκίας, η οικοδόμηση μίας «θετικής ατζέντας» μέσω της οικονομικής και εμπορικής συνεργασίας αναδεικνύει τη βαρύνουσα σημασία του ενεργειακού τομέα. Το ‘‘Greek – Turkish Energy Forum’’ έρχεται στην κατάλληλη συγκυρία ώστε να συμβάλει στο να αξιοποιηθούν οι προοπτικές συνεργασίας για τις ενεργειακές επιχειρήσεις των δύο χωρών.

Εξάλλου, όπως είναι γνωστό, Ελλάδα και Τουρκία συνεργάζονται σε κοινά ενεργειακά έργα από τις αρχές του 21ου αιώνα. Έτσι, σήμερα οι δύο χώρες είναι εταίροι σε μία σειρά από στρατηγικούς ενεργειακούς τομείς, όπως είναι ο ηλεκτρισμός, το φυσικό αέριο, οι ΑΠΕ, η μεταφορά ηλεκτρισμού και οι ανταλλαγές ενέργειας. Εδώ και πάνω από 15 χρόνια, λειτουργούν μεγάλες διασυνδέσεις φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού, που διασχίζουν τα σύνορα Ελλάδος-Τουρκίας στον Έβρο, ενώ έχουν αναπτυχθεί διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας στις αγορές των δύο αυτών προϊόντων. Παράλληλα, ανάμεσα στα Χρηματιστήρια Ενέργειας των δύο χωρών – το EXIST στην Κωνσταντινούπολη και το HENEX στην Αθήνα – έχουν αναπτυχθεί στενές εμπορικές συναλλαγές ενώ επιδιώκεται η χάραξη κοινών πολιτικών σε τομείς κοινού ενδιαφέροντος. Επίσης, και οι δύο χώρες επιδιώκουν και ήδη διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στα ζητήματα της ενεργειακής ατζέντας στη ΝΑ Ευρώπη αλλά και ευρύτερα.

Επιπλέον, είναι σημαντικό να επισημανθεί ότι Ελλάδα και Τουρκία συνδέονται με τον αγωγό διασύνδεσης φυσικού αερίου μήκους 280 χλμ., ανάμεσα στην Κομοτηνή και το Karacebey in Türkiye, και του οποίου η εμπορική λειτουργία ξεκίνησε το 2007. Μέσω του εν λόγω αγωγού, η ΔΕΠΑ εισάγει στην Ελλάδα περί τα 0,75 bcm αερίου ετησίως από την τουρκική Botas. Επίσης, μία πολύ σημαντική διασύνδεση ηλεκτρισμού (400 kV) λειτουργεί από 2010, συνδέοντας τη Νέα Σάντα, στην Ελλάδα, με το Babaeski, στην Τουρκία, και μέσω της οποίας πραγματοποιούνται σε καθημερινή βάση ανταλλαγές ηλεκτρικής ισχύος ανάμεσα στις δύο χώρες. Αλλά και μία σειρά από ελληνικές επιχειρήσεις έχουν επενδύσει στον δυναμικά αναπτυσσόμενο τομέα των ΑΠΕ στην Τουρκία, καθώς και το αντίστροφο. Καθώς και τα δύο γειτονικά κράτη ακολουθούν πολιτικές που ευνοούν την αύξηση της διείσδυσης των ΑΠΕ στο ηλεκτρικό τους δίκτυο, η συνεργασία στον συγκεκριμένο τομέα, καθώς και στον συναφή κλάδο της εξοικονόμησης ενέργειας, θεωρείται ότι έχει σοβαρά αμοιβαία οφέλη.

Καθώς η συγκεκριμένη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις, ειδικά σε ό, τι αφορά την ενεργειακή ασφάλεια και την απαλλαγή από τις εκπομπές άνθρακα, απομένουν πολλά ακόμη να γίνουν, καθώς η Ελλάδα και η Τουρκία έχουν δεσμευτεί να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Συνεπώς, οι δύο χώρες αναμένεται να επωφεληθούν σημαντικά αναπτύσσοντας ακόμη πιο στενές σχέσεις στον ενεργειακό τομέα, με τις ισχυρές διασυνδέσεις ηλεκτρικής ενέργειας και τη στενότερη συνεργασία μεταξύ των Χρηματιστηρίων Ενέργειας Αθήνας και Κωνσταντινούπολης να έχουν προτεραιότητα.

Το Ινστιτούτο Ενέργειας της Νοτιοανατολικής Ευρώπης (IENE), με έδρα την Αθήνα, αποτελεί έναν από τους πρώτους και σταθερούς υποστηρικτές μιας στενότερης ενεργειακής σχέσης μεταξύ των δύο χωρών, καθώς έχει επανειλημμένα προσκαλέσει Τούρκους επιχειρηματίες και ειδικούς  του ενεργειακού κλάδου στις διάφορες εκδηλώσεις που έχει πραγματοποιήσει  στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία, τη Σερβία και όχι μόνο, τα τελευταία 15 χρόνια περίπου. Ένα σημαντικό γεγονός, με ισχυρή συμμετοχή από την Τουρκία, είναι, ήδη από την έναρξή του, ο καθιερωμένος ετήσιος «Διάλογος Ενέργειας SEE», κάθε Μάιο ή Ιούνιο, το γνωστό “SEE Energy Dialogue”, η εμβληματική περιφερειακή διοργάνωση του ΙΕΝΕ εφέτος θα πραγματοποιηθεί για 15η φορά, όπως πάντα στη Θεσσαλονίκη.

Επιπλέον, με την πάροδο των ετών, το ΙΕΝΕ έχει αναπτύξει στενούς δεσμούς συνεργασίας με αρκετούς συναδέλφους του ενεργειακού τομέα στην Τουρκία, με ορισμένους, μάλιστα, από αυτούς να συνεισφέρουν τακτικά στις δημοσιεύσεις, σε σεμινάρια και συνέδρια του Ινστιτούτου. Ήδη, η Τουρκία μαζί με άλλες χώρες της περιοχής, εκπροσωπείται στην Συνέλευση των Εταίρων του Ινστιτούτου.

Έτσι, ως ένα περαιτέρω βήμα προς την στενότερη ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, το ΙΕΝΕ συγκαλεί το ‘‘Greek – Turkish Energy Forum’’, στην Κωνσταντινούπολη στις 25 Απριλίου 2024, το πρώτο του είδους του, με στόχο να συμμετάσχουν ανώτεροι ενεργειακοί επαγγελματίες από και οι δύο χώρες να εξοικειωθούν με το έργο της άλλης, να συζητήσουν τη συνεργασία και επίσης να ανταλλάξουν απόψεις για τις μεγάλες ενεργειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία.

Μια συντονιστική επιτροπή αποτελούμενη από Έλληνες και Τούρκους εμπειρογνώμονες στον τομέα της ενέργειας, που εργάζονται υπό την «ομπρέλα» του ΙΕΝΕ, εργάζεται τους τελευταίους 4 μήνες για την ανάπτυξη του προγράμματος και των logistics του Φόρουμ. Μάλιστα, ορισμένες μεγάλες ενεργειακές εταιρείες και από τις δύο χώρες έχουν ήδη δεσμευτεί να υποστηρίξουν τη διοργάνωση αυτής της σημαντικής εκδήλωσης.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του 1ου ‘‘Greek – Turkish Energy Forum’’, με τα ονόματα των ομιλητών και τα λεπτομέρειες σχετικά με την συμμετοχή στην εκδήλωση θα είναι σύντομα διαθέσιμα. Επικαιροποιημένες πληροφορίες θα αναρτηθούν στον επίσημο ιστότοπο του ΙΕΝΕ (https://www.iene.eu/).