Σε Πανικό ο Ερντογάν μετά τις Ενδείξεις για Εμπλοκή της Τουρκίας στην Επίθεση στην Μόσχα

Σε Πανικό ο Ερντογάν μετά τις Ενδείξεις για Εμπλοκή της Τουρκίας στην Επίθεση στην Μόσχα
Της Μύρνας Νικολαΐδου
Τετ, 27 Μαρτίου 2024 - 08:00

Οι τουρκικές αρχές προχώρησαν με συνοπτικές διαδικασίες σε 147 συλλήψεις υπόπτων για διασυνδέσεις με το Ισλαμικό Κράτος (ISIS). Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Αλί Γερλίκαγια με φόντο τις πληροφορίες ότι οι ύποπτοι που κρατούνται στη Μόσχα έλαβαν εκπαίδευση στην Τουρκία. Ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων αναφέρει ότι «όσοι πραγματοποίησαν την τρομοκρατική επίθεση στο 'Δημαρχείο του Κρόκους' εκπαιδεύτηκαν στην Τουρκία για δύο μήνες». Επίσης και ο Ρώσος δημοσιογράφος War Gonzo στην ιστοσελίδα του στο Τέλεγκραμ ανέφερε ότι «οι επιτιθέμενοι του Δημαρχείου Crocus προετοιμάζονταν για δύο μήνες στην Κωνσταντινούπολη». Πάντως πηγή των τουρκικών Αρχών Ασφαλείας αν και παραδέχθηκε 

στο AFP ότι δύο από τους συλληφθέντες είχαν ταξιδέψει ελεύθερα μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, από την οποία αναχώρησαν μαζί με αεροπλάνο στις 2 Μαρτίου για να επιστρέψουν στη Ρωσία. Επέμεινε ωστόσο ότι «αυτά τα δύο άτομα ριζοσπαστικοποιήθηκαν στην Ρωσία λόγω της σύντομης παραμονής τους στην Τουρκία».

Σε κάθε περίπτωση η σύνδεση της Τουρκίας με την πολύνεκρη επίθεση στα περίχωρα της Μόσχας έχει αναζωπυρώσει τις συζητήσεις για τη σχέση μεταξύ Τουρκίας και ISIS και αναμένεται να βρεθεί στο επίκεντρο της επισκέψεως του Πούτιν στην Άγκυρα στις 23 Απριλίου. Μπορεί ο Ρώσος Πρόεδρος να κοιτά προς την Ουκρανία, αλλά αν αποδειχθεί ότι η Τουρκία είναι το «φυτώριο» των τρομοκρατών που διεξήγαγαν την πολύνεκρη επίθεση δύσκολα θα μπορεί δικαιολογήσει τα πεπραγμένα του στενού συμμάχου του, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Και το μέγα ερώτημα που τίθεται είναι το εξής: Ούτε η ρωσική πρώην KGB, FSB, ούτε οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, στις οποίες ήταν επικεφαλής ο τωρινός ΥΠΕΞ Χακάν Φιντάν, γνώριζαν το παραμικρό;
Υπό εμφανή πίεση ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας δήλωσε ότι από την ανάληψη των καθηκόντων του στις 3 Ιουνίου 2023, έχουν διεξαχθεί συνολικά 1.316 επιχειρήσεις με στόχο το ISIS, με αποτέλεσμα τη σύλληψη 2.733 υπόπτων. Εξ αυτών οι 692 συνελήφθησαν και 529 αφέθηκαν ελεύθεροι υπό δικαστική επιτήρηση. Η ταχεία απελευθέρωση ατόμων που είναι ύποπτα για διασύνδεση με το ISIS συνεχίστηκε με επιταχυνόμενο ρυθμό πέρυσι σε σύγκριση με το 2022.

Μια έρευνα που διεξήχθη από το Nordic Monitor τον περασμένο Οκτώβριο αποκάλυψε ότι ένας σημαντικός αριθμός υπόπτων του ISIS που κρατούνταν σε αστυνομικές επιχειρήσεις αφέθηκαν στη συνέχεια ελεύθεροι. Για παράδειγμα, στη δυτική επαρχία της Σμύρνης, όπου συνελήφθησαν 21 ύποπτοι του ISIS, συμπεριλαμβανομένων ξένων υπηκόων, στις 30 Οκτωβρίου, μόνο τρεις συνελήφθησαν τελικά. Την 1η Οκτωβρίου 2023 οι τουρκικές αρχές στην επαρχία Ορντού απελευθέρωσαν έναν Ιρακινό υπήκοο που καταζητείται για τρομοκρατία και αντιμετωπίζει εκκρεμές ένταλμα σύλληψης μετά από μια σύντομη περίοδο κράτησης από την αστυνομία.

Το πιο ενδιαφέρον είναι όμως ότι η κυβέρνηση Ερντογάν συνεχίζει να χαρακτηρίζει τον αριθμό των καταδίκων μελών του ISIS ως μυστικό εθνικής ασφάλειας. Από το 2019 οι αρχές δεν έχουν αποκαλύψει τα πραγματικά στοιχεία των μελών του ISIS που βρίσκονται επί του παρόντος στη φυλακή με κατηγορίες για τρομοκρατία. Πιστεύεται ότι αυτή η μυστικότητα στοχεύει στην απόκρυψη της κυβερνητικής πολιτικής για την απελευθέρωση μαχητών λίγο μετά τη σύλληψή τους. Αυτή η πρακτική εφαρμόζεται αθόρυβα σε όλο το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης από το 2014, με εισαγγελείς και δικαστές να φέρεται να λαμβάνουν οδηγίες να υιοθετήσουν επιεική στάση έναντι ριζοσπαστικών ομάδων που συνδέονται με το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP).

Δεν είναι γνωστό πόσοι τρομοκράτες του ISIS απελευθερώθηκαν από τα κέντρα κράτησης και τις φυλακές, επειδή η κυβέρνηση δεν ανακοίνωσε ποτέ τον αριθμό. Ωστόσο, εκτιμάται ότι χιλιάδες μαχητές του ISIS αφέθηκαν ελεύθεροι μετά την κράτηση βάσει στατιστικών στοιχείων που παρείχαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι σε διάφορες χρονικές στιγμές. Το σύστημα ποινικής δικαιοσύνης στην Τουρκία, υπό τον αυστηρό έλεγχο της ισλαμιστικής κυβέρνησης, έχει συστηματικά αποτύχει να φυλακίσει τους μαχητές του ISIS. Το Nordic Monitor δημοσίευσε πολλαπλές εκθέσεις βασισμένες σε εμπιστευτικά έγγραφα και λογαριασμούς πληροφοριοδοτών που δείχνουν πώς οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες συνεργάστηκαν στενά με τους μαχητές του ISIS και της Αλ Κάιντα για την προώθηση της πολιτικής ατζέντας της κυβέρνησης Ερντογάν, καθώς και ένα μυστικό έγγραφο πληροφοριών από τη Γενική Διεύθυνση Ασφαλείας της Τουρκίας που επιβεβαιώνει ότι οι μαχητές του ISIS αποφυλακίστηκαν από τις τουρκικές φυλακές μετά από σύντομες περιόδους προφυλάκισης.

Επιπλέον, ο τουρκικός κατάλογος των πιο καταζητούμενων ανθρώπων περιλαμβάνει πολύ λίγους υπόπτους του ISIS. Υπάρχουν μόνο 84 φερόμενα ως μέλη του ISIS από τα 1.304 άτομα που κατονομάζονται στη λίστα. Το Nordic Monitor δημοσίευσε επίσης ένα άρθρο που περιγράφει λεπτομερώς πώς η τρομοκρατική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος-Επαρχία Χορασάν (ISIS-K) φέρεται να χρησιμοποίησε την Τουρκία για τη διέλευση μαχητών και την αναγνώριση στόχων από υπόπτους του ISIS που συμμετείχαν σε επίθεση σε καθολική εκκλησία της Κωνσταντινούπολης στις 28 Ιανουαρίου 2024. Αυτές οι πληροφορίες βασίζονται σε αναφορές από τα Ηνωμένα Έθνη, το Ομοσπονδιακό Γραφείο Ερευνών (FBI) και τουρκικά δικαστικά έγγραφα. Κατηγορητήριο από την Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης που είχε αναφερθεί από το κανάλι Artı Gerçek τον Ιανουάριο, παρείχε λεπτομέρειες σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το ISIS-K, το οποίο και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην Μόσχα, χρησιμοποιεί την Τουρκία για υλικοτεχνική υποστήριξη, χρησιμεύοντας ως κόμβος για τη μεταφορά μαχητών, την απόκτηση πλαστών εγγράφων, την οργάνωση ασφαλειών και την προμήθεια όπλων και εκρηκτικών για τρομοκρατικές επιθέσεις.