Η “Πίτα” που Μικραίνει και ο Μονόδρομος των Εταιρειών Πετρελαιοειδών για Βιωσιμότητα

Η “Πίτα” που Μικραίνει και ο Μονόδρομος των Εταιρειών Πετρελαιοειδών για Βιωσιμότητα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 26 Μαρτίου 2024 - 09:00

Η κλιματική κρίση και τα δραματικά επακόλουθά της κλονίζει το παραδοσιακό επιχειρηματικό μοντέλο των εταιρειών πετρελαίου και φυσικού αερίου. Οι εταιρείες του κλάδου δέχονται ισχυρές πιέσεις στην κερδοφορία τους με αποτέλεσμα να μην μπορούν να χρηματοδοτήσουν επαρκώς τα επενδυτικά τους σχέδια. Η μόνη καταφυγή τους για διαρκή βιωσιμότητα είναι η στροφή στην αλυσίδα αξίας της βιώσιμης ενέργειας 

που προσφέρει ευκαιρίες για διαφοροποίηση του υφιστάμενου επιχειρηματικού μοντέλου στα όρια του απόλυτου μετασχηματισμού.

Στο πλαίσιο αυτών των προσπαθειών, η μετάβαση σε ένα ενεργειακό σύστημα στο οποίο θα έχουν μετριαστεί οι εκπομπές άνθρακα απαιτεί επείγουσες και θεμελιώδεις αλλαγές στον τρόπο παραγωγής και χρήσης της ενέργειας, καθώς και στρατηγικές απαντήσεις από την πλευρά των επιχειρήσεων.

Εν προκειμένω, οι εταιρείες πετρελαιοειδών δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν εξαίρεση. Οι έκτακτες συνθήκες που επιβάλει η ορατή αλλαγή στο Κλίμα τις υποχρεώνει να πλοηγηθούν σε ένα περιβάλλον στο οποίο οι ολοένα και πιο αυστηροί στόχοι μείωσης των εκπομπών CO2 επηρεάζουν τις επενδυτικές αποφάσεις και υποστηρίζουν ένα ολόκληρο νέο φάσμα δραστηριοτήτων όπως η φόρτιση ηλεκτρικών οχημάτων και η άδεια εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας.

Επειδή το μερίδιο αγοράς στα πετρελαιοειδή δεν είναι αυτό που ήταν πριν από 10-15 χρόνια, ιδίως σε ό,τι αφορά στο πετρέλαιο θέρμανσης, αλλά και στις βενζίνες και το ντίζελ κίνησης, μετά την ευρεία διάδοση των υβριδικών και των Η/Ο που έχει “ψαλιδίσει” τις καταναλώσεις, τέσσερις σημαντικές εταιρείες που δραστηριοποιούνται παραδοσιακά στην εγχώρια αγορά πετρελαιοειδών έχουν ανοίξει, τα τελευταία χρόνια, πανιά στην αγορά προμήθειας ενέργειας.

Μετά την Ελίν, την Μότορ Όιλ και την Helleniq Energy, και η Revoil προσθέτει στη φαρέτρα της ακόμη μια επιλογή πέρα από την εμπορία πετρελαιοειδών καθώς απέκτησε από την ΡΑΑΕΥ, άδεια προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 100 MW για 20 χρόνια και τους επόμενους μήνες αναμένεται να δραστηριοποιηθεί στην αγορά λιανικής ρεύματος.

Η REVOIL δεν κάνει κάτι το ρηξικέλευθο. Ακολουθεί απλώς την τάση αγοράς που θέλει τις εταιρείες πετρελαιοειδών να λειτουργούν ως ενεργειακοί όμιλοι.

Ήδη, προκειμένου να διαφοροποιήσει τις πηγές εσόδων και να εξυπηρετήσει τους στόχους για την πράσινη μετάβαση, η εταιρεία, που δραστηριοποιείται ήδη στην παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας, επεκτείνεται και στην αγορά προμήθειας.

Σημειώνουμε ότι η Revoil διαθέτει σε λειτουργία 40 MW, ενώ αποσκοπεί να θέσει σε ισχύ νέα έργα ΑΠΕ, ισχύος 200 MW έως το 2027, με την συνολική επένδυση να ανέρχεται σε 130 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 32 εκατ. ευρώ θα προέρχονται από ίδια κεφάλαια.

Όπως ανέφεραν στελέχη της εταιρείας στο energia.gr, πρόθεση της διοίκησης της εταιρείας είναι να εκμεταλλευτεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται αυτήν την άδεια, αν και τόνισαν ότι δεν υπάρχει ακόμη σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα ξεκινήσει η εμπορική χρήση της.

Εξήγησαν όμως ότι η άδεια παρόχου ηλεκτρικής ενέργειας θα συνδυαστεί και με τις ΑΠΕ, ήτοι, η εταιρεία αποσκοπεί να προσφέρει στους καταναλωτές τη δυνατότητα να καλύπτουν τις ανάγκες τους σε ρεύμα με την ανανεώσιμη ενέργεια που θα παράγει.

Ασφαλώς, τα ορυκτά καύσιμα θα συνεχίσουν να αποτελούν σημαντικό μερίδιο του ενεργειακού μείγματος έως το 2050, καθώς συνδυάζουν την οικονομική προσιτότητα με την ασφάλεια εφοδιασμού.

Οι εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου που εισέρχονται σε νέες ενεργειακές αγορές, ιδίως στην Ευρώπη, έχουν συνήθως ανταγωνιστικό πλεονέκτημα επειδή μπορούν να αντισταθμίσουν καλύτερα το ρίσκο που αναλαμβάνουν. Η γαλλική Total εξαγόρασε την Direct Energie, σε deal ύψους 1,4 δισ. ευρώ, ενώ η Royal Dutch Shell εξαγόρασε την βρετανική First Utility, που μετονομάστηκε σε Shell Energy! 

Αυτή η μετατόπιση δραστηριοτήτων των μεγάλων ευρωπαϊκών πετρελαϊκών εταιρειών, την τελευταία δεκαετία, υποδηλώνει τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για τη βιωσιμότητά τους τις δεκαετίες που έρχονται. 

Πλέον μια κοινής ωφέλειας που παρέχει σήμερα ηλεκτρικό ενέργεια στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις μπορεί να έχει ως ανταγωνιστή μια μεγάλη εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που θα δραστηριοποιείται σε ένα ευρύ φάσμα της αγοράς, από την έρευνα και εξόρυξη υδρογονανθράκων, μέχρι την πώληση βενζίνης στην αντλία, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τις λύσεις φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων, και την λιανική πώληση ηλεκτρικής ενέργειας.