Οι Χούτι, που έχουν έδρα την Υεμένη, διεμήνυσαν στην Κίνα και τη Ρωσία ότι τα πλοία τους μπορούν να διασχίσουν την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν χωρίς να δεχτούν επίθεση, μεταδίδει το Bloomberg επικαλούμενο αρκετές πηγές που έχουν γνώση των συζητήσεων της εν λόγω ανταρτικής οργάνωσης. Ειδικότερα, σύμφωνα με το αμερικανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο, Κίνα και η Ρωσία κατέληξαν σε συνεννόηση

μετά από συνομιλίες μεταξύ των διπλωματών τους στο Ομάν και του Μοχάμεντ Άμπντελ Σαλάμ, μιας από τις κορυφαίες πολιτικές προσωπικότητες των Χούτι, επικαλούμενο ανθρώπους που ζήτησαν να μην κατονομαστούν ότι συζητούσαν για ιδιωτικά θέματα.

Σε αντάλλαγμα, οι δύο χώρες ενδέχεται να παράσχουν πολιτική υποστήριξη στους Χούτι σε διεθνή όργανα όπως το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με τις ως άνω πηγές. Δεν είναι απολύτως σαφές πώς θα εκδηλωθεί αυτή η υποστήριξη, αλλά θα μπορούσε να περιλαμβάνει τον αποκλεισμό περισσότερων ψηφισμάτων εναντίον της ανταρτικής ομάδας. Οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων της Κίνας και της Ρωσίας, καθώς και των Χούτι, συμπεριλαμβανομένου του Αμπντέλ Σαλάμ, δεν απάντησαν στα αιτήματα του Bloomberg για σχολιασμό.

 

Ενώ οι Χούτι έχουν ήδη επισημάνει ότι δεν θα στοχοποιηθούν τα περιουσιακά στοιχεία της Μόσχας και του Πεκίνου, οι συνομιλίες τονίζουν την αυξημένη νευρικότητα μεταξύ των παγκόσμιων δυνάμεων για τις επιθέσεις πυραύλων και drone της συγκεκριμένης ομάδας μέσα και γύρω από τη νότια Ερυθρά Θάλασσα από τα μέσα Νοεμβρίου.

 

Οι Χούτι, μια ισλαμιστική ομάδα, λένε ότι στοχεύουν πλοία που συνδέονται με το Ισραήλ, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Ωστόσο, φαίνεται να έχουν λανθασμένα ταυτοποιήσει ορισμένα πλοία και, συνεπώς, η Ρωσία και η Κίνα πιθανόν να ήθελαν ισχυρότερες διαβεβαιώσεις από τους Χούτι.

 

Αυτόν τον μήνα, οι αντάρτες Χούτι χτύπησαν την True Confidence, μια εταιρεία μεταφοράς χύδην εμπορευμάτων, προκαλώντας τους πρώτους θανάτους από τότε που ξεκίνησαν τις θαλάσσιες επιθέσεις τους. Σύμφωνα με την ομάδα των ανταρτών, το πλοίο ήταν αμερικανικό. Παλαιότερα ανήκε στην Oaktree Capital με έδρα το Λος Άντζελες, σύμφωνα με ένα άτομο με γνώση του θέματος, αλλά πρόσφατα το ανέλαβε μια νέα, μη αμερικανική εταιρεία.

 

Παράλληλα, πύραυλοι εξερράγησαν κοντά σε πλοίο που μετέφερε ρωσικό πετρέλαιο κοντά στην Υεμένη στα τέλη Ιανουαρίου. Το συμβάν έλαβε χώρα λίγες μέρες αφότου ένας εκπρόσωπος των Χούτι δήλωσε σε ρωσική εφημερίδα ότι τα ρωσικά και κινεζικά εμπορικά πλοία δεν χρειάζεται να φοβούνται επιθέσεις.

 

Φαινομενικά, οι επιθέσεις έχουν στόχο να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει τον πόλεμο στη Γάζα εναντίον της Χαμάς, αν και πολλοί αναλυτές αμφιβάλλουν ότι οι Χούτι θα τερματίσουν την εκστρατεία τους σε περίπτωση κατάπαυσης του πυρός ή μόνιμης ειρηνευτικής συμφωνίας.

 

Οι πλωτές οδοί - συμπεριλαμβανομένου του Στενού Bab el-Mandeb που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν - είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια οικονομία και κανονικά περίπου το 30% του φορτίου εμπορευματοκιβωτίων διέρχεται μέσω αυτών. Επίσης, μέσω αυτών διακινείται μεγάλο ποσοστό ροών πετρελαίου και υγροποιημένου φυσικού αερίου.

 

Από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις, οι περισσότερες δυτικές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αποφύγει το Στενό και αντ' αυτού περιπλέουν τη νότια Αφρική. Αυτό προσθέτει ημέρες και σημαντικό κόστος μεταφοράς στα ταξίδια μεταξύ Ασίας και Ευρώπης.

 

Εταιρείες από την Κίνα και τη Ρωσία δεν έχουν ανακοινώσει ότι αποφεύγουν την περιοχή και τα δεδομένα παρακολούθησης πλοίων δείχνουν ότι πολλές από αυτές εξακολουθούν να στέλνουν τα πλοία τους μέσω αυτής της θαλάσσιας διαδρομής.

 

Ο πόλεμος στην Υεμένη

 

Τόσο η Κίνα όσο και η Ρωσία είναι διπλωματικοί και οικονομικοί εταίροι του κύριου στρατιωτικού και χρηματοοικονομικού υποστηρικτή των Χούτι, του Ιράν. Οι περισσότερες εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν έχουν προορισμό την Κίνα και η Ισλαμική Δημοκρατία έχει παράσχει, σύμφωνα με τις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και άλλα όπλα στη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, οι Χούτι διατηρούν αρκετή ανεξαρτησία από την Τεχεράνη. Το Ιράν έχει δηλώσει ότι υποστηρίζει τους Χούτι αλλά ότι παίρνουν τις δικές τους αποφάσεις για πολιτικά και στρατιωτικά θέματα.

 

Υπενθυμίζεται ότι οι Χούτι είναι μια ομάδα ανταρτών που ανέλαβε τον έλεγχο της πρωτεύουσας της Υεμένης, Σαναά, κατά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου της χώρας το 2014. Τώρα κατέχουν επίσης το βασικό λιμάνι της Χοντέιντα στην Ερυθρά Θάλασσα. Έχουν επιβιώσει πολυετών βομβαρδισμών που διεξήγαγε ο συνασπισμός χωρών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας με στόχο την εκδίωξή τους.

 

Υπήρξε μια δοκιμαστική εκεχειρία στον εμφύλιο πόλεμο για περίπου δύο χρόνια και έκτοτε οι Χούτι συμμετέχουν σε ειρηνευτικές συνομιλίες με τους Σαουδάραβες. Ωστόσο, η ομάδα δεν αναγνωρίζεται επίσημα από τις κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο και βρίσκεται σε λίστα τρομοκρατίας των ΗΠΑ.

 

Η Κίνα και η Ρωσία έχουν ήδη δώσει κάποια διπλωματική υποστήριξη στους Χούτι. Στις αρχές Ιανουαρίου, απείχαν από ένα ψήφισμα που εισήχθη από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία και το οποίο καταδίκαζε «με τον πιο έντονο τρόπο» τις επιθέσεις των Χούτι σε πλοία. Λίγες ώρες μετά την έγκρισή του, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον των στρατιωτικών υποδομών των Χούτι, συμπεριλαμβανομένων των τοποθεσιών εκτόξευσης πυραύλων και των σταθμών ραντάρ της ανταρτικής ομάδας.

 

Στα μέσα Φεβρουαρίου, η Κίνα και η Ρωσία αμφισβήτησαν τη νομιμότητα των χτυπημάτων κατά των Χούτι και δήλωσαν ότι δεν είχαν ποτέ λάβει την εξπυσιοδότηση του Συμβουλίου Ασφαλείας.

 

Επιπλέον, όπως σημειώνει το Bloomberg, οι κινήσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου απέτυχαν να αποτρέψουν τους Χούτι. Ακόμα κι έτσι, το Πεντάγωνο θεωρεί ότι οι επιθέσεις της ομάδας είναι πλέον λιγότερο συχνές καθώς οι δυνατότητές της υποβαθμίζονται.

 

Στόχος των Χούτι είναι «να βυθίσουν την Αμερική, τη Βρετανία και τη Δύση στο βάλτο της Ερυθράς Θάλασσας», δήλωσε ο Αλί Αλκχούμ, υψηλόβαθμος πολιτικός ηγέτης των Χούτι, στο X, παλαιότερα γνωστό ως Twitter. Ισχυρίστηκε ότι η Κίνα και η Ρωσία υποστηρίζουν την εκστρατεία της ομάδας, παρόλο που και οι δύο χώρες τονίζουν ότι επιθυμούν τα πλοία να κυκλοφορούν ελεύθερα στα διεθνή ύδατα.

 

Ας σημειωθεί ότι το Πεκίνο έχει ζητήσει να σταματήσουν οι επιθέσεις περισσότερες από μία φορές.

Την περασμένη εβδομάδα, ο ηγέτης των Χούτι, Abdul Malik Al-Houthi, υποσχέθηκε να επεκτείνει την εκστρατεία στον Ινδικό Ωκεανό και να χτυπήσει πλοία που ταξιδεύουν στη Νότια Αφρική.