Νέες χρεώσεις για το ρεύμα που καταναλώνουν θα κληθούν να καταβάλλουν τα περίπου 200.000 νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που έχουν βρει ''καταφύγιο'' στην Kαθολική Yπηρεσία. Σύμφωνα με την απόφαση της υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρίας Αλεξάνδρα Σδούκου οι τελικές χρεώσεις θα είναι προσαυξημένες κατά 5% έναντι του τιμολογίου αναφοράς. Ειδικότερα για τους οικιακούς πελάτες

προβλέπονται τα εξής:

Πάγια Χρέωση: 5,25 ευρώ

Ημερήσιο τιμολόγιο: 20,4257 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh)

Νυχτερινό τιμολόγιο: 20,4257 λεπτά/kWh

Για τις επιχειρήσεις με ισχύ σύνδεσης έως 25 kVA οι τελικές χρεώσεις θα είναι οι εξής:

Πάγια Χρέωση: 5,25 ευρώ

Ημερήσιο τιμολόγιο: 21,2657 λεπτά ανά κιλοβατώρα (kWh)

Νυχτερινό τιμολόγιο: 21,2657 λεπτά/kWh.

Να σημειωθεί ότι σήμερα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ρυθμιστικής Αρχής Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ο πάροχος Καθολικής Υπηρεσίας κατέχει την 7η θέση ανάμεσα στους υπόλοιπους παρόχους της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και προμηθεύει οικιακούς καταναλωτές και μικρές επιχειρήσεις (με ισχύ παροχής μέχρι και 25 kVA) που έχουν αδρανήσει ή αδυνατούν να βρουν προμηθευτή. Σύμφωνα με τα δεδομένα της ΡΑΑΕΥ, έως τον Δεκέμβριο η καθολική Υπηρεσία έχασε μόνο 200 καταναλωτές ενώ κέρδισε περίπου 1.000 νέους καταναλωτές τον Δεκέμβριο.

Πιο συγκεκριμένα, τον Δεκέμβριο, στην καθολική υπηρεσία, η ΔΕΗ εκπροσωπούσε 173.642 καταναλωτές, η Μυτιληναίος 10.362 καταναλωτές, η Elpedison 10.184 καταναλωτές, η ΉΡΩΝ 8.265, και η NRG 6.384 καταναλωτές. Ως πάροχοι της Καθολικής Υπηρεσίας ηλεκτρικής ενέργειας ορίζονται οι  πέντε προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με το μεγαλύτερο συνολικό μερίδιο αγοράς στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα, βάσει των δηλώσεων φορτίου που υποβάλλουν στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας.

Παράλληλα, εντός των ημερών αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση και το νομοσχέδιο του  υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) στο οποίο θα περιλαμβάνεται ρύθμιση η οποία θα βάζει όρια στην παραμονή των στρατηγικών κακοπληρωτών στην καθολική υπηρεσία. Ειδικότερα,  η πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ σχεδιάζει να θέσει  μέγιστο όριο παραμονής στην  καθολική υπηρεσία στους τέσσερις μήνες, με την πρόβλεψη ότι στη συνέχεια η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας θα διακόπτεται στην περίπτωση που ο πελάτης δεν εξοφλεί τους λογαριασμούς του. Υπολογίζεται ότι πάνω από το 70% των περίπου 200.000 καταναλωτών της Καθολικής Υπηρεσίας απολαμβάνουν δωρεάν ρεύμα, αφήνοντας για μήνες απλήρωτους λογαριασμούς και μια μεγάλη οικονομική «τρύπα» στις πέντε μεγαλύτερες εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας που κάθε χρόνο αναλαμβάνουν τα καθήκοντα της Καθολικής Υπηρεσίας.