Η Περισσότερη Αποθήκευση Ενέργειας θα Μειώσει την Εξάρτηση του Ην. Βασιλείου από το Φ. Αέριο

Η Περισσότερη Αποθήκευση Ενέργειας θα Μειώσει την Εξάρτηση του Ην. Βασιλείου από το Φ. Αέριο
Επιμέλεια: Αδάμ Αδαμόπουλος
Πεμ, 14 Μαρτίου 2024 - 15:59

Με άρθρο τους οι Financial Times αναφέρονται στα σχέδια και τις ενέργειες της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου να ενισχύσει το προφίλ της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας σε συνδυασμό με λύσεις αποθήκευσης, προκειμένου να αποφευχθεί η επιστροφή της χώρας στην χρήση φυσικού αερίου την ερχόμενη δεκαετία, και κατά τρόπο ώστε να καλύπτεται η ζήτηση. Οι FT αναφέρονται συγκεκριμένα στα έργα για την κατασκευή ενός υδροηλεκτρικού σταθμού αντλησιοταμίευσης στο όρος  Ben Cruachan, στην Σκωτία, για τον οποίο εργάστηκαν περισσότεροι από 4.000 άνθρωποι

Οι τεχνικές κατασκευής έχουν εκσυγχρονιστεί από τότε που λειτούργησε για πρώτη φορά ο σταθμός, το 1965.

Όμως, οι επενδυτές θα πρέπει να σκέφτονται την υδροηλεκτρική αντλησιοταμίευση και τις τεχνολογίες που αποθηκεύουν ενέργεια για ώρες, αν όχι ημέρες, για μια σειρά άλλους λόγους.

Η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου επιβεβαίωσε τις πληροφορίες που διέρρεαν το τελευταίο διάστημα, που αναφέρονταν στο ότι η χώρα θα πρέπει να κατασκευάσει νέους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο για να βοηθήσει στην κάλυψη της ζήτησης κατά την επόμενη δεκαετία, όταν οι μεταβλητές ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, που εξαρτώνται ευθέως από τις καιρικές συνθήκες, δεν θα μπορούν, εκ των πραγμάτων, να παράγουν ισχύ.

Ωστόσο, καθώς το σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας της Βρετανίας βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις ΑΠΕ, θα πρέπει να προκύψουν ευκαιρίες για arbitrage τιμών –η λεγόμενη εξισορροπητική κερδοσκοπία- για τις τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας (LDES).

Έως το 2035, αναμένεται να υπάρχει πλεόνασμα ενέργειας που θα παράγεται από ΑΠΕ και πυρηνικά εργοστάσια, σε ποσοστό 64% επί του συνόλου των ωρών του έτους, σύμφωνα με ανάλυση που συντάχθηκε για λογαριασμό της βρετανικής κυβέρνησης. Σημειώνουμε ότι το εν λόγω ποσοστό για το 2023, ήταν 14%.

Αυτό το πλεόνασμα θα χρησιμοποιείται κατά τις περιόδους που δεν θα υπάρχει επάρκεια ισχύος από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας προκειμένου να καλυφθεί η ζήτηση.

Από τις περιόδους πλεονάσματος ισχύος ή έλλειψης αυτής, το 2035, που μοντελοποιήθηκαν από τη εταιρεία συμβούλων, LCP Delta, ποσοστό άνω του 50% αυτών των συμβάντων προβλέπεται να διαρκούν επί περισσότερο από 24 ώρες!

Επί του παρόντος, η Βρετανία στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο για να καλύψει αυτά τα κενά. Εταιρείες όπως η SSE και η EPH του Τσέχου δισεκατομμυριούχου, Daniel Křetínský, έχουν ήδη επεξεργαστεί σχέδια για την κατασκευή νέων μονάδων αερίου, ακόμη και αν σε αυτά προβλέπεται να προωθηθούν λύσεις μετριασμού των εκπομπών CO2  με τη χρήση τεχνολογιών όπως η δέσμευση και αποθήκευση άνθρακα, ή το υδρογόνο.

(Η Βρετανία βασίζεται σε σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο για να καλύψει τα κενά εφοδιασμού-Πηγή: FT)

Περισσότερες τεχνολογίες αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας θα μείωναν σε πρώτη φάση την εξάρτηση από το φυσικό αέριο. Από την άλλη, η αντλησιοταμίευση, αποτελεί μια πιο καθιερωμένη λύση, όπως και μιζα σειρά άλλες τεχνολογίες LDES, που περιλαμβάνουν τον πεπιεσμένο αέρα και τις μπαταρίες ροής.

(Διαφορές στην απόδοση των τεχνολογιών αποθήκευσης ενέργειας μακράς διάρκειας-Πηγή: FT) 

Εργοστάσια όπως αυτό στο Ben Cruachan, όπου η Drax εξετάζει να επενδύσει 500 εκατ. λίρες για την κατασκευή μιας νέας μπαταρίας νερού 600 MW, χρησιμοποιούν ηλεκτρική ενέργεια σε περιόδους πλεονάσματος για να ωθήσουν το νερό από έναν ταμιευτήρα σε έναν άλλο που βρίσκεται σε μεγαλύτερο υψόμετρο. Η διαδικασία αντιστρέφεται κατά τη διάρκεια της έλλειψης, όταν οι τιμές είναι υψηλότερες.

Το υψηλό αρχικό κόστος και η αβεβαιότητα των εσόδων έχουν εμποδίσει τις προσπάθειες για την κατασκευή νέων μεγάλων συστημάτων LDES από την εποχή που τέθηκε σε ισχύ το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων της δεύτερης κυβέρνησης Θάτσερ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ένα σύστημα αντλησιοταμίευσης, ισχύος 1,5 GW, που προτάθηκε από την SSE στα χάιλαντς της Σκωτίας, κοστίζι περί το 1,5 δισ. λίρες! Για αυτό το λόγο, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέτάζει τρόπους δημιουργίας ενός νέου μηχανισμού που θα εγγυάται το ελάχιστο εγγυημένο έσοδο σε πείπτωση που οι αποδόσεις υποχωρήσουν κάτω από ένα συμφωνημένο κατώτατο όριο.

Η προσπάθεια για την περαιτέρω διείσδυση τεχνολογιών LDES στη χώρα θεωρείται ένα μακροπρόθεσμο project. Ένα ηλεκτρικό σύστημα που εξαρτάται ολοένα και περισσότερο από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και οι φόβοι για την μεγάλη επιστροφή του φυσικού αερίου στο παγχνίδι της ηλεκτροπαραγωγής, δημιουργούν τις προϋποθέσεις για μια ευοίωνη εξέλιξη αυτών των σχεδίων στο εγγύς μέλλον.