"Μυστήριο" στο Δρόμο με την Ελληνική Αντλία

Ξημέρωσε Δευτέρα, 11 Μαρτίου 2024 και στα βενζινάδικα της χώρας "σφάζονται" καταναλωτές μπροστά στην αντλία! Σε 31 Νομούς η μέγιστη τιμή της αμόλυβδης βενζίνης βρίσκεται πάνω από τα 2 ευρώ το λίτρο, με το εύρος να παίζει μεταξύ 2,006-2,340 ευρώ, ενώ σε 37 Νομούς η μέση τιμή είναι πάνω από το 1,9 ευρώ το λίτρο, με το εύρος να φθάνει από 1,903- 2,126 ευρώ! Ευτυχώς που υπάρχουν όμως βενζινάδικα στα οποία ο “ταλαίπωρος” Έλληνας εποχούμενος μπορεί να βρει την αμόλυβδη 0,15 -0,25 λεπτά του ευρώ πιο φθηνή, σε πείσμα του ειδικού φόρου κατανάλωσης και του υψηλού ΦΠΑ! Στην Αργυρούπολη, για παράδειγμα, όπου σε ακτίνα μικρότερη των 500 μέτρων υπάρχουν 7 πρατήρια υγρών καυσίμων, τα δύο, τα οποία αλλάζουν “διεύθυνση” με συχνότητα δύο φορές το χρόνο πωλούν την αμόλυβδη κάτω από 1,78 ευρώ το λίτρο... Θυμήθηκα εκείνο που είχε πει ο Γιάννης Αληγιζάκης, πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ και επικεφαλής της ελίν, σε μια ενημέρωση των εκπροσώπων του Τύπου, προ τριμήνου, ότι δίπλα σε “νόμιμα” πρατήρια ανοίγουν με ολοένα και μεγαλύτερη συχνότητα, “πειρατικά” τα οποία 

energia.gr
Δευ, 11 Μαρτίου 2024 - 08:44

υποχρεώνουν, πουλώντας τις βενζίνες κάτω από το κόστος διυλιστηρίου, τα νόμιμα να βάζουν λουκέτο! 

Κάποτε, σε αυτή τη χώρα, θα πρέπει να μάθουν όλοι, είτε είναι οι λεγόμενοι stakeholders  της αγοράς, είτε οι εκπρόσωποι της Πολιτείας και των αρχών του τόπου, ότι το να κάνεις διαπιστώσεις διαιωνίζεις ένα πρόβλημα, δεν το λύνεις.

Εκτός και εάν συντρέχουν λόγοι ανώτερης βίας και δεν ενημερώνονται σωστά οι άνθρωποι, η καθημερινή ειδησεογραφία βρίθει εξελίξεων που άπτονται άμεσα με το συγκεκριμένο πρόβλημα –και δεν αγγίζουμε καν το μερίδιο ευθύνης της Πολιτείας στη διατήρηση εξωφρενικών τιμών στα υγρά καύσιμα, με τους ειδικούς φόρους και τα ΦΠΑ με τους οποίους τις επιβαρύνουν.

Ένα μήνα πριν, σε ρεπορτάζ με τίτλο «Τα 15 βυτιοφόρα της Μαφίας» αποκαλύφθηκε το πώς οι ελληνικές υπηρεσίες σε συνεργασία με την Europol εξάρθρωσαν κύκλωμα το οποίο εισήγαγε στη χώρα, τεράστιες ποσότητες χημικού διαλύτη, στη μεγαλύτερη στα χρονικά κατάσχεση χημικής ουσίας νόθευσης καυσίμων. Πρόκειται για ένα σχετικά νέο χημικό προϊόν που φέρει την κωδική ονομασία Μεθ-αιθανόλη, την οποία, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ οι υπάλληλοι του Γενικού Χημείου του Κράτους τη γνώριζαν μόνο από τη διεθνή βιβλιογραφία!!! Με τα 97 οκτάνιά της, όσα δηλαδή εμπεριέχει η λεγόμενη “σούπερ αμόλυβδη”, κάνει τον εντοπισμό της νοθείας σχεδόν αδύνατο - η υπόθεση βρίσκεται ήδη στο στάδιο της ανάκρισης.

Bέβαια, ας μη νομίσουμε ότι εκεί έξω από τα σύνορά μας είναι πάντα τα πράγματα καλύτερα! Ο αναπληρωτής υπουργός πετρελαίου του Ιράν αποκάλυψε ότι κατά μέσον όρο,σχεδόν 10 εκατομμύρια λίτρα ντίζελ εξάγονται λαθραία από την Ισλαμική Δημοκρατία ημερησίως, λόγω της ανταγωνιστικής τιμής του!!!

Τουλάχιστον εάν δεν καταφέρουμε να εξαφανίσουμε θεσμικά το πρόβλημα, θα έχουμε πάντα την ελπίδα ότι, να, κάτι θα συμβεί, ένα θαύμα εξ ουρανού που θα ρίχνει τις τιμές των υγρών καυσίμων στα πρατήρια!

Ας πούμε μόνο ότι  η ΠΟΠΕΚ, μας ενημερώνει «με κάθε επιφύλαξη», ότι για αύριο, Τρίτη, 12 του μήνα, οι τιμές χονδρικής για νέες παραγγελίες στα “νόμιμα”  -επειδή πρέπει να τα διαχωρίζουμε-  βενζινάδικα της χώρας θα είναι μειωμένες σε όλο το φάσμα των υγρών καυσίμων, ήτοι βενζίνες, ντίζελ κίνησης και θέρμανσης και υγραέριο κίνησης. 

Ύστερα ρίχνεις μια ματιά για το πού κινείται σήμερα το Brent που θεωρείται το διεθνές benchmark και βλέπεις ότι κινείται πτωτικά ύστερα από αρκετές ανοδικές συνεδριάσεις και υποχωρεί κάτω από τα 82 δολάρια το βαρέλι. 

Και αναρωτιέται κανείς, πώς γίνεται να υπάρχει πρόβλεψη για πτώση των τιμών πώλησης των υγρών καυσίμων στην χώρα, που συμβαδίζει με την υποχώρηση των τιμών του αργού, όταν εδώ και χρόνια οι υπεύθυνοι των εταιρειών εμπορίας πετρελαιοειδών μας κάνουν πλύση εγκεφάλου ότι οι διεθνείς τιμές του ορυκτού δεν επηρεάζουν την τιμή διυλιστηρίου και αντλίας.

Aλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο θα αποφανθεί ο ιστορικός και ο αναλυτής του μέλλοντος.