Το 2027 αναμένεται ότι θα ξεκινήσει η παραγωγή πράσινου υδρογόνου από τη μονάδα «North project 1», την οποία «ωριμάζει» η κοινοπρακτική εταιρεία των Μotor Oil και ΔEH «Hellenic Hydrogen» στη Δυτική Μακεδονία σε έκταση του ατμοηλεκτρικού σταθμού στο Αμύνταιο

 

 

Σύμφωνα με τα όσα δήλωσε την Παρασκευή ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος από το βήμα του συνεδρίου «Helexpo Dialogues» που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη «ευελπιστούμε ότι το 2027 θα παράγουμε πράσινο υδρογόνο στη Δυτική Μακεδονία η οποία θα είναι η πρώτη περιοχή όπου θα έχουμε παραγωγή υδρογόνου». Σύμφωνα με τον ίδιο, ως στόχος έχει τεθεί να είναι η πρώτη εταιρεία η οποία θα παράγει στη χώρα μας ανανεώσιμο υδρογόνο σε βιομηχανική κλίμακα.

Το ανανεώσιμο υδρογόνο της Hellenic Hydrogen όπως επεσήμανε ο κ.  Τριανταφυλλόπουλο, θα έρθει για να συμπληρώσει την   αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Όπως εξήγησε, το ανανεώσιμο υδρογόνο  μπορεί να παραχθεί αξιοποιώντας την «πράσινη» ενέργεια από ΑΠΕ η οποία  δεν απορροφάται. Ο   διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι τον περασμένο χρόνο απορρίφθηκαν  260 GW (γιγαβάτ) ενέργειας από έργα Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, δηλαδή όσα γιγαβάτ χρειάζεται μια μονάδα υδρογόνου ισχύος 50 MW (μεγαβάτ) η οποία θα μπορεί να παράγει περί τους 6.000 τόνους υδρογόνου. Επίσης μίλησε για την ανάγκη υιοθέτησης μιας εθνικής στρατηγικής για το υδρογόνο, η οποία σύμφωνα με την πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΝ θα   περιλαμβάνεται και θα αποτυπώνεται στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο συνιδρυτής και μάνατζερ στο CLU.B.E. (Cluster of Bioeconomy and Environment της Δυτικής Μακεδονίας) κ. Νικόλαος Ντάβος, τόνισε ότι θεωρεί απαραίτητη την ανάπτυξη πιλοτικών μικρών έργων υδρογόνου, η οποία θα πρέπει να προηγηθεί των μεγάλων έργων, ώστε όπως επεσήμανε «να μάθουμε από αυτά». 

Σύμφωνα με τον ίδιο στη Δυτική Μακεδονία βρίσκεται σε εξέλιξη η υλοποίηση ενός πιλοτικού έργου ενώ παράλληλα ωριμάζουν και άλλα τρία έργα υδρογόνου. Όπως εξήγησε ο κ. Ντάβος, το συγκεκριμένο έργο αφορά ένα roadshow το οποίο θα έρθει σύντομα στην Ελλάδα. Ειδικότερα, θα ξεκινήσει από τη Ρουμανία ένα λεωφορείο υδρογόνου, με μια κινητή μονάδα ανεφοδιασμού υδρογόνου και μέσω της Βουλγαρίας θα καταλήξει   στη συνέχεια στη χώρα μας.

«Αυτό θα τρέξει σε πιλοτική και λειτουργική φάση σε τουλάχιστον τρεις περιοχές και ειδικότερα στις πόλεις της Κοζάνης, της Θεσσαλονίκης και στην Αθήνα. Το δουλεύουμε μαζί με την   Hellenic Hydrogen, τη Motor Oil και την Coral Gas, έχουμε εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το επόμενο διάστημα ψάχνουμε, με την βοήθεια και του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να δούμε όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που θα το κάνουν υλοποιήσιμο ώστε να δούμε και τις αλλαγές που χρειάζεται το νομοθετικό πλαίσιο και στις μεταφορές και στα στάδια που απαιτούνται για να μπορέσει να λειτουργήσει από πιλοτικό σε  πραγματικό επίπεδο», κατέληξε ο κ. Ντάβος.