Aσκήσεις Ισορροπίας: Η ΕΕ Θέλει Χαμηλή Ζήτηση Αερίου, oι Εταιρείες Διαβλέπουν Αύξηση

Aσκήσεις Ισορροπίας: Η ΕΕ Θέλει Χαμηλή Ζήτηση Αερίου, oι Εταιρείες Διαβλέπουν Αύξηση
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 6 Μαρτίου 2024 - 13:39

Σε πολιτική συμφωνία για τη διατήρηση και την επόμενη χειμερινή περίοδο του εθελοντικού στόχου μείωσης της κατανάλωσης φυσικού αερίου κατά 15%, κατέληξε την Δευτέρα 4 Μαρτίου, το Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας που σημαίνει ότι έως τις 31 Μαρτίου 2025 τα κράτη-μέλη παρακινούνται να τηρήσουν τα συμπεφωνηθέντα μέτρα περιορισμού της ζήτησης του ορυκτού καυσίμου. Σημειώνουμε ότι τα κράτη-μέλη της ΕΕ έχουν ήδη πετύχει μείωση στην κατανάλωση φυσικού αερίου κατά 17,7%, την περίοδο Αύγουστος 2022-Μάρτιος 2023

σε σύγκριση με τη μέση κατανάλωση φυσικού αερίου για τους αντίστοιχους  μήνες την περίοδο 2017 - 2022. Η μείωση επιτεύχθηκε στον απόηχο τόσο των ακριβότερων τιμών του καυσίμου, κατά την περίοδο κορύφωσης της ενεργειακής κρίσης, όσο και χάρη στις πιο ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικράτησαν πέρυσι και φέτος, στη διάρκεια της χειμερινής περιόδου.

Όμως, καθώς η ενεργειακή μετάβαση επιταχύνεται, και προωθούνται οι πολιτικές για απανθρακοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής και εξηλεκτρισμό της οικονομίας, η Shell στο τελευταίο της outlook για την παγκόσμια ζήτηση υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG), έρχεται να προβλέψει ότι θα πάρξει αύξηση της ζήτησης σε ποσοστό άνω του 50% έως το 2040, χάρη στην υψηλότερη ζήτηση από τη βιομηχανία, της στροφής της Κίνας στο φυσικό αέριο και την αυξημένη χρήση LNG σε χώρες της Νότιας και Νοτιοανατολικής Ασίας προκειμένου να υποστηριχτεί το drive για οικονομική ανάπτυξη.

Με τις προμήθειες LNG να παραμένουν «σφιχτές» κάτι που διατηρεί τις τιμές αλλά και την αστάθεια πάνω από τους ιστορικούς μέσους όρους, η βρετανική εταιρεία υπογραμμίζει ότι η ζήτηση για φυσικό αέριο έχει ήδη κορυφωθεί σε ορισμένες περιοχές, αλλά συνεχίζει να αυξάνεται παγκοσμίως, αφού το παγκόσμιο εμπόριο LNG έφτασε τους 404 εκατομμύρια τόνους το 2023 , από 397 εκατομμύρια τόνους το 2022.

Σύμφωνα με το «LNG Outlook 2024» της Shell, η ζήτηση LNG αναμένεται να αγγίξει περίπου τους 625-685 εκατομμύρια τόνους ετησίως το 2040.

O Steve Hill, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για τη Shell Energy, σχολίασε:

«Η Κίνα είναι πιθανό να κυριαρχήσει στην αύξηση της ζήτησης LNG αυτή τη δεκαετία, καθώς η βιομηχανία της επιδιώκει να μειώσει τις εκπομπές άνθρακα και να μεταβεί από τον άνθρακα στο φυσικό αέριο. Με τον τομέα του χάλυβα που βασίζεται στον εγχώριο άνθρακα να αντιπροσωπεύει τις περισσότερες από τις συνολικές εκπομπές του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας και της Τουρκίας από κοινού, το φυσικό αέριο έχει να διαδραματίσει ουσιαστικό ρόλο στην αντιμετώπιση μιας από τις μεγαλύτερες πηγές εκπομπών άνθρακα στον κόσμο και της τοπικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης».

Ακόμη, στην τελευταία έκθεση της Shell υπογραμμίζεται ότι η μείωση της παραγωγής φυσικού αερίου σε χώρες της Νότιας και της Νοτιοανατολικής Ασίας, θα μπορούσε να επιφέρει αύξηση της ζήτησης LNG κατά την επόμενη δεκαετία, καθώς αυτές οι οικονομίες χρειάζονται πρόσθετες ποσότητες καυσίμου για τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής ή των βιομηχανιών που λειτουργούν με αέριο.

Μάλιστα, ο ενεργειακός κολοσσός του Ηνωμένου Βασιλείου αναφέρει ότι αυτές οι χώρες θα χρειαστούν να προβούν σε σημαντικές επενδύσεις σε υποδομές εισαγωγής φυσικού αερίου.

Με βάση το Οutlook LNG της Shell, το αέριο συμπληρώνει την αιολική και ηλιακή ενέργεια σε χώρες με υψηλά επίπεδα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο μείγμα παραγωγής ενέργειας, και παρέχει «βραχυπρόθεσμη ευελιξία και μακροπρόθεσμη ασφάλεια εφοδιασμού», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Η Shell υπογραμμίζει ότι το LNG συνέχισε να παίζει «ζωτικό ρόλο» στην ευρωπαϊκή ενεργειακή ασφάλεια το 2023, μετά την απότομη μείωση των εξαγωγών αερίου από ρωσικούς αγωγούς, το 2022, καθώς δημιουργούνται διαρκώς νέες εγκαταστάσεις επαναεριοποίησης που συμβάλλουν στη βελτίωση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.

Είναι ενδεικτικό της εικόνας της αγοράς ότι παρά τη συνολική μείωση της ζήτησης φυσικού αερίου στην Ευρώπη, το 2023, η βρετανική εταιρεία υποστηρίζει ότι οι ευρωπαϊκές εισαγωγές LNG διατηρήθηκαν σε επίπεδα παραπλήσια με εκείνα του 2022.

Το Outlook της Shell επεσήμανε ότι η παγκόσμια αγορά φυσικού αερίου εξισορροπήθηκε το 2023 από τις σχετικά ήπιες θερμοκρασίες που επικράτησαν τον χειμώνα στις χώρες που βασίζονται στο φυσικό αέριο για θέρμανση, σε συνδυασμό με τα υψηλά επίπεδα αποθήκευσης του καυσίμου αερίου, την ανάκαμψη της παραγωγής πυρηνικής ενέργειας και τον μέτριο ρυθμό ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. 

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, αυτοί οι παράγοντες συνέβαλαν στη μείωση και στη σταθεροποίηση των τιμών του φυσικού αερίου στις βασικές εισαγωγικές περιοχές της Ευρώπης και της Ανατολικής Ασίας, σε σύγκριση με τα πρωτοφανή επίπεδα στα οποία ανήλθαν από το τέλος του 2021 έως και σχεδόν το σύνολο το 2022. Ωστόσο, οι τιμές του φυσικού αερίου και η αστάθεια παρέμειναν σε σημαντικά υψηλότερα επίπεδα, πέρυσι, σε σχέση με την περίοδο 2017-2020.

Παράλληλα, καθώς η Shell θεωρεί ότι το LNG θα παίξει ακόμη μεγαλύτερο ρόλο στο ενεργειακό σύστημα του μέλλοντος, από ό,τι  σήμερα, έχει πετύχει να δεσμεύσει περί τα  13 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της δεκαετίας για επενδύσεις στο πετρέλαιο και το φυσικό αέριο, με έμφαση στο LNG, και αναμένει ότι θα έχει αθροίσει πάνω από 100 δισεκατομμύρια δολάρια έως το 2030!

Η βρετανική εταιρεία είναι αποφασισμένη να παράγει περισσότερο πετρέλαιο και φυσικό αέριο,  να χρησιμοποιεί τεχνολογίες  χαμηλών εκπομπών άνθρακα και να προωθήσει τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στην αγορά, με βάση το μεσοπρόθεσμο business plan που προβλέπει δαπάνες περίπου 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τις δραστηριότητές της στο upstream, ενώ επενδύει ποσά 10-15 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το 2023 έως το 2025, σε ενεργειακές λύσεις χαμηλού αποτυπώματος άνθρακα.