Η Ειδική Εισφορά της Γερμανίας στο Φ. Αέριο Προκαλεί Εντάσεις στην ΕΕ - Τί Ισχύει στην Ελλάδα

Η Ειδική Εισφορά της Γερμανίας στο Φ. Αέριο Προκαλεί Εντάσεις στην ΕΕ - Τί Ισχύει στην Ελλάδα
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τρι, 5 Μαρτίου 2024 - 12:42

Η ειδική εισφορά που επιβάλει η Γερμανία επί των διασυνοριακών συναλλαγών φυσικού αερίου θέτει σε κίνδυνο την ενεργειακή αλληλεγγύη της ΕΕ και πλήττει τις προσπάθειες για μείωση της εξάρτησης της Ένωσης από το ρωσικό αέριο, δήλωσε η Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια, Kadri Simson

και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Τσεχίας, Jozef Sikela, στους δημοσιογράφους, μετά το πέρας της άτυπης συνόδου των υπουργών ενέργειας των «27». Στο τέλος του περασμένου Ιανουαρίου, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε ζητήσει από τον ACER να εξετάσει κατά πόσον η ειδική εισφορά της Γερμανίας στις εξαγωγές φυσικού αερίου προκαλεί στρεβλώσεις στην ενιαία αγορά και παραβιάζει, ενδεχομένως, τους κανόνες ανταγωνισμού.

Η εισφορά ανάγεται στις ημέρες της ενεργειακής κρίσης που ξεκίνησε το 2021 και κορυφώθηκε το 2022, όταν η Μόσχα διέκοψε τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη μετά την εισβολή στην Ουκρανία, αλλά στην έκρηξη που κατέστρεψε τμήμα του αγωγού Nord Stream από τον οποίο μεταφερόταν το 15% των ευρωπαϊκών εισαγωγών φυσικού αερίου.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε θέσει τότε, στόχους για την πλήρωση των αποθηκών φυσικού αερίου στα κράτη-μέλη, προκειμένου να ενισχύσει την ασφάλεια του εφοδιασμού ενόψει της χειμερινής περιόδου 2022-2023. Όμως η Γερμανία, θέλοντας να καλύψει τις οικονομικές απώλειες που υπέστη κατά την προσπάθεια αυτή, εισήγαγε το λεγόμενο "τέλος ουδετερότητας" για το φυσικό αέριο, που ήταν στην πραγμτικότητα, μια εισφορά στις διασυνοριακές συμφωνίες.

Το γερμανικό παράδειγμα είναι έτοιμη να ακολουθήσει και η Ιταλία, που σκοπεύει να επιβάλει τη δική της επιπλέον χρέωση.

«Τα μονομερή εθνικά μέτρα με τη μορφή εξαγωγικών περιορισμών ή εισφορών, θέτουν σε κίνδυνο την ενεργειακή μας αλληλεγγύη και ενδέχεται να θέσουν σε κίνδυνο τις προσπάθειες διαφοροποίησης των προμηθειών από το ρωσικό φυσικό αέριο", δήλωσε η Κάντρι Σίμσον, Ευρωπαία Επίτροπος για την Ενέργεια.

Η Τσεχική Δημοκρατία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Ουγγαρία ασκούν πιέσεις στις Βρυξέλες να λάβει μέτρα κατά της γερμανικής πρωτοβουλίας.

Υπόθεση Uniper

Ωστόσο, η ειδική εισφορά στο φυσικό αέριο δεν είναι ο μοναδικός πονοκέφαλος των Γερμανών ιθυνόντων. Το Βερολίνο σχεδιάζει να πουλήσει το 99% των μετοχών του στην Uniper, την εταιρεία εμπορίας ενέργειας που διασώθηκε στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης.

Η γερμανική εταιρεία αντιτίθεται στο σχέδιο εξαγοράς, δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλός της.

Σημειώνουμε ότι η Uniper χρειάστηκε να διασωθεί από τη γερμανική κυβέρνηση έναντι 13,5 δισ. ευρώ, το 2022, καθώς ο πρώην κύριος προμηθευτής της, η ρωσική Gazprom διέκοψε τις προμήθειες, όμως σήμερα, δύο χρόνια αργότερα, το Βερολίνο εξετάζει τρόπους απεμπλοκής του από την εταιρεία, η οποία έχει αρχίσει να ανακάμπτει.

«Δεν θέλουμε να μας εξαγοράσουν, ή να μας απορροφήσει μια άλλη εταιρεία. Πιστεύουμε ότι η Uniper μπορεί να συμβάλει ιδιαίτερα στην ενεργειακή μετάβαση ως ανεξάρτητη εταιρεία", τόνισε ο διευθύνων σύμβουλός της, Michael Lewis στο Reuters.

Η Uniper δεν λαμβάνει πλέον απευθείας ρωσικό φυσικό αέριο, όμως το συμβόλαιό της με την Gazprom που κάλυψε περίπου το 30% της ζήτησης της Γερμανίας το 2022, εξακολουθεί να υφίσταται νόμιμα.

Τί ισχύει στην Ελλάδα

Με τροπολογία που κατατέθηκε στην αρχή του περασμένου μήνα, καταργείται η ειδική εισφορά 5% που είχε επιβληθεί στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην  ηλεκτροπαραγωγή. 

Η τροπολογία που είχε συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο με θέμα, «Εθνική Αρχή Κυβερνοασφάλειας και λοιπές διατάξεις του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης» καταργεί την ειδική εισφορά που επιβλήθηκε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο του 2022 και τροποποιήθηκε, ακολούθως, με νέα διάταξη, τον Μάρτιο του 2023.

Η κατάργηση τις εισφοράς συμβάλει στην αποκλιμάκωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας στην προημερησία αγορά του ΕΧΕ και ενισχύει τις θεσμικές προσπάθειες για τη δημιουργία πιο ανταγωνιστικών τιμολογίων για τους καταναλωτές, αφού επηρεάζονται οι χρεώσεις των προμηθευτών οι οποίοι δεν χρειάζεται πλέον να μετακυλίουν την ειδική εισφορά.

Ήδη σήμερα, Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (TEA) στον ηλεκτρισμό, της Αγοράς Επόμενης Ημέρας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας υποχωρεί οριακά κατά 0,8%, στα 75,99 ευρώ/MWh, από 82,92 ευρώ/MWh την αντίστοιχη ημέρα, το περασμένο έτος! Εντωμεταξύ, στο TTF της Ολλανδίας το μηνιαίο συμβόλαιο φυσικού αερίου διαπραγματευόταν στα 27,920 ευρώ/MWh με ανοδικές τάσεις, μετά το χαμηλό της περασμένης εβδομάδας, όταν η τιμή βυθίστηκε στα 23 ευρώ/MWh.