Στις 374 έφτασαν οι ενστάσεις στον ΔΕΔΔΗΕ για τον διαγωνισμό που αφορά τα 400άρια φωτοβολταϊκά συστήματα  στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου από το βήμα της Βουλής στις 16 Φεβρουαρίου, από αυτές τις ενστάσεις έχουν εξεταστεί από τον Διαχειριστή οι 120

«Με προσωπική μου παρέμβαση στον ΔΕΔΔΗΕ επανειλημμένως ζήτησα να επισπευσθεί η διαδικασία. Η ενημέρωση που έχω είναι ότι μέσα στις επόμενες τέσσερις εβδομάδες θα τελειώσουν όλες και θα ξεκινήσει η χορήγηση όρων σύνδεσης. Σας λέω λοιπόν πως ό,τι είναι δυνατόν να γίνει εκ μέρους του ΔΕΔΔΗΕ το επόμενο χρονικό διάστημα για να επισπευσθεί η διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες», επεσήμανε η υφυπουργός. Είναι αξιοσημείωτο ότι ενώ για τις Κυκλάδες η διαδικασία χορήγησης όρων σύνδεσης εξελίσσεται ομαλά, δεν συμβαίνει το ίδιο τα 400άρια συστήματα στην Πελοπόννησο και στην Κρήτη.

Μάλιστα, η κυρία Σδούκου παραδέχθηκε ότι  «πράγματι τραβάει πολύν καιρό αυτή η διαδικασία». Σχετικά με τις ενστάσεις ανέφερε ότι τις υπέβαλαν κυρίως όσοι βρέθηκαν εκτός διαγωνιστικής διαδικασίας, αν  και υπάρχουν και ενστάσεις που αφορούσαν την πληρότητα του φακέλου. Όπως τόνισε η ίδια, η κυβέρνηση θα ήθελε να μπορούσαν όλοι να προχωρήσουν στην υλοποίηση των έργων, ακόμη και όσοι δεν πρόλαβαν να υποβάλλουν αίτηση,  αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά, δεν είναι πολιτική απόφαση.

«Μακάρι να μπορούσα, εγώ ή ο Υπουργός να πούμε ”πάρτε άλλα 100 μεγαβάτ”. Είναι τεχνική η εισήγηση που πρέπει να γίνει από τον αρμόδιο διαχειριστή -από τον ΔΕΔΔΗΕ, τον ΑΔΜΗΕ,  την Ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή-  για ένα σύστημα που θεωρείται κορεσμένο, γιατί δεν έχει πλήρως διασυνδεθεί, ότι υπάρχει η δυνατότητα να βρεθούν άλλα δέκα, είκοσι, τριάντα, σαράντα, πενήντα μεγαβάτ, για να δώσουμε τη δυνατότητα και στους υπόλοιπους. Κι εμείς αυτό θα θέλαμε ιδανικά. Αν υπάρχει αυτή η τεχνική δυνατότητα εκ μέρους του διαχειριστή, πολύ ευχαρίστως να το συζητήσουμε», υπογράμμισε η κυρία Σδούκου.
Η βούληση του ΥΠΕΝ, σύμφωνα με την υφυπουργό είναι να γίνουν μικρά έργα ΑΠΕ, ώστε να βοηθηθούν οι επιχειρήσεις, τα νοικοκυριά, οι αγρότες, στην Πελοπόννησο αλλά και στο νησί της Κρήτης, να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος. Στις δύο περιοχές τα ηλεκτρικά δίκτυα είναι κορεσμένα  από το 2007 στην Κρήτη και  από το 2012 στην Πελοπόννησο, καθώς ακόμη δεν έχουν διασυνδεθεί πλήρως με το ηπειρωτικό ηλεκτρικό.  
Σχετικά με τον διαγωνισμό, η κυρία Σδούκου σημείωσε ότι η πρόθεση ήταν σε αυτές τις περιοχές, έστω και με μία περιορισμένη ισχύ, να δοθεί η δυνατότητα σε μικρούς επενδυτές να κάνουν έργα ΑΠΕ. «Δώσαμε 180 μεγαβάτ για την Κρήτη για net metering σε ενεργειακές κοινότητες και αυτό που συνέβη ήταν το εξής: άνοιξε η πλατφόρμα και μέσα σε 16 λεπτά μπήκαν τόσες αιτήσεις που είχαμε 200% σε υπερκάλυψη», σημείωσε.