Συγκρατημένο το Κόστος της Ενέργειας Χάρη στην Υποχώρηση των Τιμών του Φ. Αερίου

Συγκρατημένο το Κόστος της Ενέργειας Χάρη στην Υποχώρηση των Τιμών του Φ. Αερίου
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Τετ, 28 Φεβρουαρίου 2024 - 10:54

Μεικτή εικόνα παρουσιάζουν σήμερα, Τετάρτη, 28 Φεβρουαρίου, οι χρηματιστηριακές αγορές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη, αν και υπερτερούν εκείνες με αρνητικό πρόσημο Τιμών Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Στην χώρα μας, στα 77,29 ευρώ/MWh διαμορφώνεται η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα, 28/2, αυξημένη σε ποσοστό 4% από χες, Τρίτη. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 304,01 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου, στο ενεργειακό μείγμα, κυριαρχεί το φυσικό αέριο με 40,5%, οι ΑΠΕ με συμμετοχή 35,8%, οι εισαγωγές με 15,6%, τα υδροηλεκτρικά με 3,8%, και ο λιγνίτης

με αμελητέα συμμετοχή ύψους 0,2%. Οι εξαγωγές ανήλθαν σε 17,963 MWh και οι εισαγωγές στις 23,783 MWh. Είναι ενδεικτικό της υποχώρησης των τιμών στην προημερήσια αγορά του ΕΧΕ, το γεγονός ότι πέρυσι, την ίδια ημέρα, η τιμή χονδρικής ρεύματος ήταν 83,85 ευρώ/MWh.

Η πτώση των τιμών της ενέργειας καθίσταται εφικτή μετά την «βουτιά» που έχει πραγματοποιήσει η αντίστοιχη του φυσικού αερίου, καθώς η τιμή των futures αναφοράς στον ολλανδικό κόμβο TTF έχει καταπέσει σχεδόν σε χαμηλά 5ετίας, παρά το σημερινό άλμα του κατά σχεδόν 3%, στα 25,100 ευρώ/MWh, μετά τις φήμες ότι οι ροές ρωσικού αερίου προς την Ευρώπη μέσω Ουκρανίας, είναι πιθανό να διακοπούν εντός του έτους, επειδή εκπνέει η συμφωνία για τον αγωγό που είχαν υπογράψει Μόσχα και Κίεβο.

Εν τω μεταξύ, τον περασμένο Ιανουάριο, οι μέσες μηνιαίες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις προημερήσιες αγορές της ΝΑ Ευρώπης κινήθηκαν κάτω από το επίπεδο των 90 ευρώ/MWh, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023, οι αντίστοιχες τιμές ηλεκτρισμού αυξήθηκαν συγκρατημένα σε όλες τις αγορές, πάλι με εξαίρεση την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου υπήρξε  μείωση -14,12%  και -8,98% αντίστοιχα.

Σε γενικές γραμμές, οι μέσες χονδρεμπορικές τιμές ηλεκτρισμού τον Ιανουάριο που μας πέρασε, με εκείνες που καταγράφηκαν τον αντίστοιχο μήνα του 2023, μειώθηκαν σε όλες τις αγορές της περιοχής.

Ενδεικτικά, η υψηλότερη μηνιαία τιμή των 99,16 ευρώ/MWh καταγράφηκε στην Ιταλία, για να ακολουθήσει η Ελλάδα με μέση τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στα 93,02 ευρώ/MWh, ενώ η χαμηλότερη μηνιαία τιμή καταγράφηκε στην Τουρκία και την Κροατία, ήτοι 59,48 ευρώ/MWh και 83,98 ευρώ/MWh αντίστοιχα.

Όσον αφορά στη ζήτηση, τον περασμένο μήνα καταγράφηκε αύξηση σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2023, λόγω των χαμηλότερων θερμοκρασιών που επικράτησαν στις περισσότερες χώρες της ΝΑ Ευρώπης, με εξαίρεση την Σερβία και την Κροατία.

Η Ελλάδα κατέγραψε τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση ζήτησης ηλεκτρισμού, κατά 16,26%, ακολουθούμενη από τη Βουλγαρία με 11,99%, ενώ η Σερβία και η Κροατία κατέγραψαν μείωση της ζήτησης σε πσοοστά -5,17% και -3,17% αντίστοιχα.

Επιπλέον, η παραγωγή από ΑΠΕ ενισχύθηκε στις περισσότερες από τις αγορές της ΝΑ Ευρώπης, χάρη, κυρίως στην υψηλότερη ηλιακή παραγωγή. Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα και η Βουλγαρία κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση κατά +45,21% και +35,85% αντίστοιχα, ενώ η Ιταλία και η Σερβία είχαν χαμηλότερες επιδόσεις  κατά -1,27% και -25,19% αντίστοιχα. Ακόμη, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από υδροηλεκτρικούς σταθμούς μειώθηκε στις περισσότερες από τις αγορές της ίδιας περιοχής, με εξαίρεση την Ρουμανία και την Τουρκία.

Ακόμη, τα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, τον Ιανουάριο, διαμορφώθηκαν κατά 47,98% από ΑΠΕ, 34,27% από φυσικό αέριο, 6,67% από υδροηλεκτρική ενέργεια, 5,23% από καθαρές εισαγωγές 3,96% από άνθρακα/λιγνίτη και 1,90% από πετρέλαιο.

Ειδικότερα, η παραγωγή από ΑΠΕ, τον περασμένο μήνα, αυξήθηκε σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023, κατά +45,98% με την ημερήσια παραγωγή να ξεπερνά τις 50 GWh για τις περισσότερες ημέρες του μήνα, γεγονός που αποδίδεται κυρίως στην υψηλότερη αιολική παραγωγή. Όμως, η παραγωγή από υδροηλεκτρικά κατέπεσε τον Ιανουάριο, σε ποσοστό -35,92%, στις 306,97 GWh, εξαιτίας των πιο ξηρών μετεωρολογικών συνθηκών. Επιπλέον, η παραγωγή από φυσικό αέριο αυξήθηκε κατά 28,14%, ενώ η λιγνιτική παραγωγή μειώθηκε κατά -27,48% σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023.

Τον περασμένο μήνα η Ελλάδα διατήρησε τη θέση της ως καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, που έφθασαν στις 240,76 GWh, γεγονός που αποδίδεται στην υψηλότερη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Ιανουάριο, η αύξηση της εγχώριας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, που έφθασε στο 36,43%, έναντι του ίδιου μήνα, ένα χρόνο νωρίτερα, κατευθύνθηκε σε σημαντικό βαθμό σε εξαγωγές, σύμφωνα με στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Τέλος, όσον αφορά στα μερίδια των προμηθευτών αλλά και των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνουμε ότι η ΔΕΗ έχει υποχωρήσει εγγύς του 50% της συνολικής αγοράς προμήθειας, με την Mytilineos να ακολουθεί στη δεύτερη θέση και την Ήρων στην τρίτη.