Μια σημαντική νίκη- θα φανεί πόσο ουσιαστική είναι εν καιρώ- πέτυχαν οι αγρότες έναντι της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών. Οι πρωτοφανείς διαδηλώσεις που σάρωσαν τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες και πολιόρκησαν τις Βρυξέλλες είχαν πράγματι αποτέλεσμα. Την παρέμβαση των υπουργών Γεωργίας, βάζοντας ένα φρένο στις παράλογες και εκτός πραγματικότητος απαιτήσεις της Κομισιόν στην νέα ΚΑΠ. Η προχθεσινή συνάντηση των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ ήταν το «πρώτο βήμα» όσον αφορά την τήρηση των δεσμεύσεων προς τους αγρότες, και η Ε.Ε. δεν θα πρέπει να αφήσει πίσω τον αγροτικό κόσμο σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, ανέφερε ο Βέλγος υπουργός

αρμόδιος μεταξύ άλλων και για θέματα γεωργίας, Νταβίντ Κλαρινβάλ, μετά το Συμβούλιο Γεωργίας και Αλιείας στις Βρυξέλλες. Στα μέτρα που εξετάσθηκαν περιλαμβάνονται παρεκκλίσεις από συγκεκριμένες υποχρεώσεις και την απλοποίηση διαδικασιών που έχει προτείνει η Κομισιόν, προτάσεις των κρατών μελών για περισσότερη ευελιξία και κίνητρα παρά ποινές όσον αφορά περιβαλλοντικά κριτήρια, αύξηση της de minimis ενίσχυσης (πρόκειται για ειδικό καθεστώς ενίσχυσης), καθώς και ανακατεύθυνση των σιτηρών της Ουκρανίας ξανά σε αγορές τρίτων χωρών. Ειδικά το τελευταίο είχε προκαλέσει την εξέγερση των Πολωνών αγροτών, καταγγέλλοντας ότι αντιμετώπιζαν αθέμιτο ανταγωνισμό από την μαζική εισροή μαζικών ουκρανικών προϊόντων στην ευρωπαϊκή αγορά. Στο στόχαστρο βρίσκεται και η συμφωνία της ΕΕ με την Mercosur, την κοινή αγορά των χωρών της Λατινικής Αμερικής, μια συμφωνία που οι αγρότες υποστηρίζουν ότι θα φέρει μαζικές εισαγωγές αγροτικών προϊόντων που δεν παράγονται με τις ίδιες προδιαγραφές με αυτά που παράγονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Όπως είναι λογικό η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, που ξανά έθεσε υποψηφιότητα για την θέση, προσπαθεί να ξεφύγει από τα πράσινα κομμάτια της κληρονομιάς της. Αλλά και το ευρωπαϊκό κόμμα του Πρασίνων αναμένεται να έχει μεγάλες απώλειες στις ευρωεκλογές, με τους ψηφοφόρους να μετατοπίζονται προς τα δεξιά. Το αγροτικό ζήτημα όμως είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Διότι γενικότερα τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά. Οι Ευρωπαίοι εξακολουθούν να πιέζονται από την ακρίβεια και τον υψηλό πληθωρισμό ενώ την ίδια ώρα επανέρχονται οι αυστηροί κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητος που αναμένεται να ασκήσουν ασφυκτικές πιέσεις στους ήδη σφικτούς προϋπολογισμούς των κρατών μελών. Και από αυτό δεν θα ξεφύγουν αυτή την φορά ούτε οι άλλοτε παντοδύναμοι Γερμανοί, που τώρα παίρνουν μια γεύση για το τί εστί οικονομική κρίση. Η Γερμανία αντιπροσωπεύει περίπου το 25% του ΑΕΠ της ευρωζώνης με βάση τις εξαγωγές, αλλά η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε τον Νοέμβριο (για έκτο συνεχόμενο μήνα) κατά 0,7%. Για το σύνολο του 2023, η βιομηχανική παραγωγή μειώθηκε σχεδόν 5%. Είναι μάλιστα 9,4% χαμηλότερη από το προ-πανδημικό επίπεδο.

Αλλά και οι Γάλλοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με περικοπές 10 δισεκατομμυρίων ευρώ στις κρατικές δαπάνες, σε τομείς όπως οι περιβαλλοντικές επιδοτήσεις και η εκπαίδευση, όπως ανακοίνωσε προ ημερών η κυβέρνηση πέραν των περικοπών 16 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανακοινώθηκαν πριν από λίγους μήνες. Ο υπουργός Οικονομικών, Bruno Le Maire αναθεώρησε τη Δευτέρα την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη φέτος σε 1% από 1,4% στο τέλος του περασμένου έτους. «Χαμηλότερη ανάπτυξη σημαίνει χαμηλότερα φορολογικά έσοδα, επομένως η κυβέρνηση πρέπει να ξοδέψει λιγότερα», ομολόγησε ο Le Maire σε συνέντευξη Τύπου. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Επιστροφή στην λιτότητα.

Αλλά και στην Ελλάδα το νέο σύμφωνο Σταθερότητος της ΕΕ και οι αυστηροί δημοσιονομικοί περιορισμοί που θέτει υποχρεώνουν την ελληνική κυβέρνηση να περιορίσει τις δαπάνες της και να επικεντρωθεί στην μείωση του χρέους. Ακόμα και εάν η πορεία της οικονομίας πηγαίνει καλά και εάν η χώρα εξυπηρετεί απρόσκοπτα την παραγωγή των υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων, όπως έχει δεσμευτεί, δεν θα μπορεί να «επιστρέψει» στους πολίτες το πλεόνασμα της ανάπτυξης. Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι οι Έλληνες δεν θα δουν στην τσέπη τους τις όποιες καλές επιδόσεις διαγράψει η οικονομία. Και ο καθείς θα διερωτηθεί αν τελικά οι άνθρωποι είναι αυτοί που υπηρετούν τους αριθμούς και όχι το αντίστροφο, όπως είναι και το λογικό. Και μήπως αυτή η παρανόηση τείνει να παγιωθεί; Αριθμοί και στόχοι έγιναν οι κόποι των αγροτών και πολλών άλλων Ευρωπαίων που έχουν πληγεί όλα αυτά τα χρόνια από τις διαδοχικές κρίσεις. Αλλά ως φαίνεται υπάρχουν ακόμη κοινωνικά αντανακλαστικά. Η αντίδραση έχει αρχίσει να θεριεύει. Και το ερώτημα είναι πως αυτό θα μεταφραστεί στην κάλπη. Τρεις μήνες έμειναν...