Το Ηροστρατικό(*) σκέλος της κυβερνήσεως Κυρ. Μητσοτάκη, αφού αποξένωσε τον πνευματικό κόσμο της χώρας με τον ομόφυλο γάμο, προσπαθεί τώρα να προσεταιρισθεί τους πολυπληθείς οικοπεδοφάγους και αυθαιρέτους οικιστές, που έχουν καταστρέψει μεγάλο μέρος της υπαιθρίου πατρίδος με παράνομα ακίνητα. Όπως αποκαλύπτει ο καλός συνάδελφος Γιώργος Λιάλος, από των στηλών

 

της «Καθημερινής» (24.2.24), η κυβέρνηση ΚΜ δεν διστάζει να εκτεθεί και «στην κατακραυγή του επιστημονικού κόσμου (πολεοδόμων, αρχιτεκτόνων, προστατών του φυσικού κάλους κλπ.) με την νομιμοποίηση αυθαιρέτων κτισμάτων και μη αρτίων αγροτεμαχίων «ακόμη κι όταν ευρίσκονται εις απόστασιν… 2 χιλιομέτρων από τα (επόμενα) δύο σπίτια»! Που μυρίζει άλλη μία φωτογραφική διάταξη νόμου…

Με τις νέες ρυθμίσεις για την εκτός σχεδίου πόλεως δόμηση (ΕΣΠΔ) και ύποπτες μεταβολές των ελέγχων, κυρώσεων και κατεδαφίσεων, το αρμόδιο υπουργείο δικαίως θα ονομασθεί «χωροαταξίας και καταστροφής του περιβάλλοντος» ενώ ο υπουργός Οικονομίας επιχειρεί να περιορίσει την ελαχίστη απόσταση δόμησης του αιγιαλού κάτω των 30 ελευθέρων μέτρων από του χειμερίου κύματος, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση επιβάλλει καθορισμό αδόμητης ακτής πλάτους 100 μέτρων. Εξ ού και ο χαρακτηρισμός του σκέλους της ΝΔ, ως «Ηροστράτων» απ’  τον συνειρμό του καταστροφέα του ναού της Αρτέμιδος στην Έφεσο.

Μεγάλη προσπάθεια κατέβαλαν οι μανδαρίνοι του ΥΠΕΧΩΔΕ, να εμπλουτίσουν τις περιπτώσεις κι υποπεριπτώσεις όπου ένα κτίσμα - αν και αυθαίρετο - χαρακτηρίζεται ως νόμιμο και έβαλαν «τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα», το Τεχνικό Επιμελητήριο που αναγορεύεται σε Κέρβερο της τηρήσεως του νέου Οικοδομικού Κανονισμού του 2012 και των παραβιάσεων του.

Όλες οι θορυβώδεις υποσχέσεις περί της σωτηρίας της Μυκόνου και προστασίας των ακτών της χώρας, διά της  απαλλαγής από τις ομπρέλες και ξαπλώστρες, πάνε περίπατο κι η καταπάτηση επανέρχεται δριμυτέρα κι εξοπλισμένη με νομικά μέσα για να υπερασπισθεί τα συμφέροντα έναντι του κοινωνικού συνόλου.

Σταχυολογούμε μερικά παραδείγματα από το νομοσχέδιο που τίθεται υπό διαβούλευση προτού γίνει νόμος:

1.   Επαναφέρεται η δυνατότης ανοικοδομήσεως αγροτεμαχίων μικροτέρων των τεσσάρων στρεμμάτων και καθιερούται η κατά «παρέκκλιση» δόμηση ακόμη και στην Μύκονο μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα.

2.   Φωτογραφικώς επιτρέπεται η ανέγερση οικοδομής σε μη άρτια οικόπεδα με πρόσοψη ακόμη και 3,5 μέτρων σε δρόμο και απόσταση 250 μέτρων από άλλη κατοικία.

3.   Η κατά «παρέκκλιση» έκδοση οικοδομικής αδείας μικροοικοπέδων εκτός σχεδίου πόλεως παρέχεται αρκεί να έχει εκδοθεί σχετικό «πληροφοριακό έγγραφο»!

4.   «Ξεπαγώνει» τον προσεχή Σεπτέμβριο η  αυτόματη, ψηφιακή αδειοδότηση ΕΣΠΔ, εξαιρέσει των μεγάλων Τουριστικών εγκαταστάσεων που έχουν ήδη αρχίσει.

5.   Ο έλεγχος της αυθαίρετης δόμησης εκχωρείται στους επιθεωρητές Περιβάλλοντος κι οι καταγγελίες θα γίνονται επωνύμως και ψηφιακά με παράβολο 300ευρώ.     

Εύλογη είναι η υποψία ότι η κυβέρνηση ενδίδει σε πιέσεις του κατασκευαστικού κλάδου που είδε την δραστηριότητα του να περιορίζεται στις ΕΣΠΔ περιοχές της χώρας όπου γίνονται καταπατήσεις και ελαστική εφαρμογή των πολεοδομικών νόμων.

Σ’ ένα ζήτημα μόνο η κυβέρνηση εμφανίζεται συνεπής: Στην συνέχιση της Καραμανλικής πολεοδομικής «παράδοσης» των «πανωσηκωμάτων και κατωπερίμενε» των κτισμάτων, εν όψει εκλογών. Τελευταία ελπίς σωτηρίας, το Συμβούλιο Επικρατείας που πρέπει να απορρίψει την νέα πολεοδομική επιδρομή.