Ποια Διακήρυξη των Αθηνών; Στην Τουρκία Έχουν Eκλογές

Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι να τους κάνεις τους εχθρούς, λέει ο σοφός λαός. Λίγους μήνες μετά την υπογραφή της περίφημης Διακήρυξης των Αθηνών, ο Ερντογάν έχει επιδοθεί σε ένα επιθετικό κρεσέντο, επαναφέροντας το τουρκολιβυκό μνημόνιο – ευτυχώς για εμάς το ακύρωσε Δικαστήριο της Τρίπολης- αλλά και τα σχέδιά του για την Γαλάζια Πατρίδα, απειλώντας μας από την Σμύρνη ότι θα μας ξαναρίξει στην θάλασσα αν του αντισταθούμε, ενώ εκδίδει Navtex φέρνοντας και πάλι στο προσκήνιο το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των νήσων.  Με αφορμή την 29η Ιανουαρίου, την οποία οι Τούρκοι έχουν ονομάσει «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης και Αλληλεγγύης», τα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας έκαναν λόγο για τουρκική μειονότητα στη Δυτική Θράκη, με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών μάλιστα να διαμηνύει ότι θα συνεχίσει να συμπαρίσταται στον αγώνα για την αναγνώριση της τουρκικής εθνικής ταυτότητας! Όσο για το Κυπριακό, επιμένει στην λύση των δύο κρατών και την αναγνώριση του ψευδοκράτους από την διεθνή κοινότητα, βάζοντας ουσιαστικά ταφόπλακα στην όποια προοπτική για επανέναρξη των συνομιλιών.

energia.gr
Τετ, 21 Φεβρουαρίου 2024 - 12:33

Παράλληλα κλείνει άρον-άρον όλα τα ανοικτά  μέτωπά του στο εξωτερικό. Εξομαλύνει τις σχέσεις του με τις ΗΠΑ μετά από αρκετούς ταραχώδεις μήνες, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για την τη θετική έκβαση του αιτήματος για τα F16. Κάνει ιστορικό άνοιγμα στην Αίγυπτο μετά από μια δεκαετία, προσπαθώντας να το παίξει και πάλι διαμεσολαβητής σε Γάζα και Λιβύη, ενώ ενισχύει τις ήδη υπάρχουσες συμμαχίες του όπως λόγου χάρη την υπογραφή στρατιωτικών συμφωνιών με την Αλβανία. Με 21 κανονιοβολισμούς  υποδέχθηκε άλλωστε τον Αλβανό Πρωθυπουργό  Έντι Ράμα την περασμένη Τρίτη στην Άγκυρα, πριν του πωλήσει  drones και τεθωρακισμένα.

Η οργιώδης διπλωματική κινητικότητα του Ερντογάν αλλά και το επιθετικό κρεσέντο εις βάρος της χώρας μας δεν είναι τυχαία. Ο Τούρκος Πρόεδρος θέλει πάση θυσία να κερδίσει τις δημοτικές εκλογές της 31η Μαρτίου, ανακτώντας τον έλεγχο της Κωνσταντινούπολης. Είναι γνωστό ότι η απώλεια της Κωντινούπολης, της Άγκυρας και άλλων σημαντικών πόλεων στις τοπικές εκλογές του 2019 στοίχισε πολύ στο γόητρο του προέδρου αλλά και του κόμματός του, ενώ αποτέλεσε και καίριο πλήγμα για την εδραίωση της παντοδυναμίας του. Τώρα όμως ο Ερντογάν είναι αποφασισμένος να κερδίσει με οποιοδήποτε κόστος, εξολοθρεύοντας μια για πάντα κάθε αντιπολιτευτική φωνή. Αλλά και από οικονομικής άποψης, η Κωνσταντινούπολη μόνο συμβάλλει κατά το ένα τρίτο στην τουρκική οικονομία και μια νίκη του ΑΚΡ θα αύξανε σημαντικά τους οικονομικούς πόρους του κόμματος. Και  για όλα αυτά, δεν δίστασε  να προχωρήσει ακόμη και σε εκβιασμό προς τους ίδιους τους κατοίκους της πόλης, υπονοώντας ουσιαστικά ότι αν δεν τον ψηφίσουν θα τους κόψει το αέριο! «Μη με παρεξηγήσετε που μιλάω ξεκάθαρα, αλλά ένας μεγάλος δήμος που δεν είναι δικός μας πως θα καταφέρει να φέρει το φυσικό αέριο; Aν είμαστε εμείς θα υπάρχει το φυσικό αέριο, αν δεν υπάρχουμε εμείς, δεν υπάρχει και το αέριο!», είπε με θρασύτητα, γνωρίζοντας ουσιαστικά ότι παίζει χωρίς κάποιον σοβαρό αντίπαλο καθώς η αντιπολίτευση εμφανίζεται αποδυναμωμένη και κατακερματισμένη μετά την ήττα στις εκλογές του Μάϊου.