Ένα νέο εργαλείο ενεργειακής αναβάθμισης για τον τομέα του τουρισμού και τον τριτογενή τομέα τίθεται στη διάθεση της αγοράς. Πρόκειται για το “Εξοικονομώ -Επιχειρώ”, στο οποίο αναφέρθηκε, χθες, Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου, σε εκδήλωση  της  Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ) για το μέλλον της εστίασης, στο περιθώριο της HoReCa. Ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος θα φθάσει στα 180 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 80 θα αφορούν στις επιχειρήσεις του τουρισμού

και τα υπόλοιπα 100 εκατομμύρια θα κατανεμηθούν σε άλλους κλάδους Εμπορίου και Υπηρεσιών των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Όπως είπε η κα Σδούκου, η κυβέρνηση αναγνωρίζει την οικονομική “αιμορραγία” που υπέστη ο τομέας της εστίασης και του τουρισμού από το 2020 με τις κρίσεις της πανδημίας και του άλματος των τιμών της ενέργειας, που αύξησαν τα λειτουργικά κόστη των επιχειρήσεων και έσπευσε να λάβει μέτρα προστασίας του.

Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ - Επιχειρώ» υλοποιείται με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, και αποβλέπει στη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Η όλη δράση εντάσσεται στον Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και έχει στόχο να συμβάλλει στην ενεργειακή αναβάθμιση επιχειρήσεων με επενδύσεις σε κτίρια και εξοπλισμό, συστήματα θέρμανσης, ψύξης και αερισμού χώρων, εγκατάσταση συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας κ.α.

Η κα Σδούκου ανέφερε ότι με αυτό το πρόγραμμα "αποσκοπούμε να βελτιώσουμε την ενεργειακή απόδοση των επιχειρήσεων του κλάδου και να μειώσουμε, ταυτόχρονα την κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας, εκτός από τις εκπομπές διοξειδίου άνθρακα, σε ποσοστό τουλάχιστον 30% για κάθε επιχείρηση."

Οι ωφελούμενες επιχειρήσεις, πρόσθεσε,  θα ενισχυθούν οικονομικά για να εγκαταστήσον νέα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης και εξοικονόμησης, όπως, για παράδειγμα, συστήματα θέρμανσης με χρήση αντλιών θερμότητας, ηλιακής θέρμανσης και  «έξυπνες» /ψηφιακές συσκευές μέτρησης της ενέργειας που καταναλώνεται

Όσον αφορά τώρα στη βελτίωση της ενεργειακής τους απόδοσης οι μικρές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις, με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών τα 20.000 ευρώ. Το ποσοστό ενίσχυσης θα φθάνει στο 50%, οπότε θα μπορούν να λάβουν μέχρι 10.000 ευρώ. Όσον αφορά δε στις μεσαίες και τις μεγάλες επιχειρήσεις, θα μπορούν  να καταθέσουν αιτήσεις με μέγιστο προϋπολογισμό επιλέξιμων δαπανών τα 25.000 ευρώ. Σε αυτή την κατηγορία, το ποσοστό ενίσχυσης θα φθάνει στο 40% και επομένως, οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα μπορούν να λάβουν, επίσης μέχρι 10.000 ευρώ ως ενίσχυση.

Να σημειωθεί ότι το “Εξοικονομώ-Επιχειρώ” εντάσσεται στο ευρύτερο πλαίσιο των έργων που αναμένεται να υλοποιηθούν από τις ελληνικές επιχειρήσεις μέχρι το 2026 εκ των οποίων το 38% θα κατευθυνθεί σε έργα πράσινης μετάβασης.

Συνολικά, στο πλαίσιο της υλοποίησης του αναθεωρημένου σχεδίου «Ελλάδα 2.0» που πήρε το «πράσινο φως» από την Κομισιόν τον περασμένο Δεκέμβριο ΕΕ αναμένονται δράσεις και ενέργειες προς αυτή την κατεύθυνση, συνολικού  προϋπολογισμού άνω των 450 εκατ. ευρώ που αφορούν σε εγκατάσταση ενεργειακά αποδοτικού εξοπλισμού 90 εκατ. ευρώ, ολοκληρωμένες παρεμβάσεις ενεργειακής απόδοσης στον τριτογενή τομέα 200 εκατ. ευρώ και αυτοπαραγωγή με Φωτοβολταϊκά και Μπαταρίες για βιομηχανίες, ύψους 160 εκατ. ευρώ. 

Σε ανάρτησή της στον προσωπικό της  λογιαριασμό στο facebook, η κα Σδούκου αναφέρει σχετικά: «Σε εκδηλωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων (Π.Ο.Ε.Σ.Ε.), στο πλαίσιο της HORECA, παρουσίασα τις πρωτοβουλίες και δράσεις του ΥΠΕΝ για το κόστος ενέργειας του τομέα εστίασης και γενικά των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αναφέρθηκα στα νέα προγράμματα, με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης, «Αλλάζω Συσκευή για Επιχειρήσεις» και «Εξοικονομώ Επιχειρώ για τον Τριτογενή Τομέα». Ανέδειξα ακόμα το πώς οι μεταρρυθμίσεις που ενισχύουν τον ανταγωνισμό, όπως τα νέα «χρωματιστά» τιμολόγια, βοηθουν να πέσουν οι τιμές και επισήμανα ότι το μόνο μέτρο για σταθερές και προβλέψιμα χαμηλές τιμές, είναι η ταχύτερη ολοκλήρωση της ενεργειακής μετάβασης, αφού οι ΑΠΕ παραμένουν με διάφορα οι φθηνότερες πηγές ενέργειας σήμερα.