Ο επικεφαλής της ΕΔΕΥΕΠ είχε αναφέρει ότι ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα ερευνών και ότι αναμενόταν, πλέον, από τους επενδυτές να αναλύσουν τα δεδομένα που συνέλεξαν, προκειμένου να αποφασίσουν, εάν θα προχωρήσουν, τελικά, σε ερευνητικές γεωτρήσεις ώστε να διαπιστωθεί το κατά πόσο η χώρα μας διαθέτει αξιοποιήσιμα κοιτάσματα και σημείωσε: «Οι εκτιμήσεις αναφέρουν ότι τα δυνητικά κοιτάσματα είναι σημαντικά. Πρόκειται για ένα εγχείρημα με ευρωπαϊκό ενδιαφέρον που ξεπερνά τις δικές μας ανάγκες».
Η πραγματικότητα πόρρω απέχει όμως από αυτούς τους ευσεβείς πόθους!
Πηγές της HELLENiQ ENERGY μεταφέρουν στο energia.gr την ακριβή εικόνα για το θέμα των υδρογονανθράκων. Υποστηρίζουν ότι αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε στο στάδιο κατά το οποίο “τρέχουν” οι αναλύσεις των σεισμικών ερευνών που έχουν γίνει σχετικά πρόσφατα και οι οποίες ολοκληρώνονται τους επόμενους μήνες, χωρίς όμως να προσδιορίσουν επακριβώς το πότε.
Οι έρευνες θα δώσουν περισσότερα στοιχεία για την πιθανή ύπαρξη κοιτασμάτων και θα βοηθήσουν να ληφθούν αποφάσεις. Αναλόγως δε με το μπλοκ, διευκρινίζουν, μπορεί να αποφασίσει η εταιρεία μόνη της ή σε συνεργασία με τον ξένο εταίρο, για το εάν είναι σκόπιμο να γίνουν γεωτρήσεις ή όχι.
Επισημαίνουν ακόμη ότι για να γίνει μια γεώτρηση από τη στιγμή που θα ληφθεί η σχετική απόφαση, απαιτείται μια χρονική περίοδος προετοιμασίας τουλάχιστον 12-18 μηνών, καθώς πρόκειται, όπως τονίζουν για ένα πολυδάπανο project, λόγω και των μεγάλων βαθών στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης.
Ακόμη και όταν ανακοινωθούν, όμως, τα αποτελέσματα των αναλύσεων των σεισμικών ερευνών, ο χρόνος που απαιτείται έως ότου ληφθεί η απόφαση για ερευνητικές γεωτρήσεις, εξαρτάται και από την περιοχή που βρίσκεται το κάθε μπλοκ, επομένως, οι τελικές αποφάσεις θα καθυστερήσουν για «εύλογο» χρονικό διάστημα, προσθέτουν.
«Όσα σεισμικά και να γίνουν, αν δεν γίνουν οι γεωτρήσεις δεν θα μπορούμε ποτέ να γνωρίζουμε τι υπάρχει εκεί. Απλώς, με τις σεισμικές έρευνες αυξάνονται οι πιθανότητες εντοπισμού υδρογονανθράκων», είπαν χαρακτηριστικά κύκλοι της εταιρείας στο portal.
Όπως έχουν κατά επανάληψη πει αρμόδια στελέχη της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων & Ενεργειακών Πόρων, τα οικόπεδα δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης είναι η πλέον υποσχόμενη περιοχή για την ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων φυσικού αερίου.
Θυμίζουμε ότι στις 28 Δεκεμβρίου 2023, η κοινοπραξία που έχουν συστήσει η ExxonMobil με την HELLENiQ ENERGY, που είναι η εταιρεία που κατέχει τις άδειες για τα θαλασσοτεμάχια δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, ανέφερε ότι αναμένει εντός του μήνα που διανύουμε τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκαν στην περιοχή από την νορβηγική, PGS, προκειμένου να αποφασίσουν για τα επόμενα βήματα της επένδυσης, τουτέσρτιν, για το εάν ή όχι θα προχωρήσουν σε ερευνητικές γεωτρήσεις.
Από τον Φεβρουάριο του 2023 όταν ολοκληρώθηκαν οι δισδιάστατες σεισμικές έρευνες δυτικά και νοτιοδυτικά της Κρήτης, υπήρχε η πρόβλεψη ότι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση θα γινόταν το 2025. Στην πραγματικότητα επρόκειτο για μια υπεραισιόδοξη τοποθέτηση, που δεν υπολόγιζε την πιθανότητα να χρειαστεί να απαιτηθεί και τρισδιάστατη απεικόνιση του βυθού στα θαλασσοτεμάχια της Κρήτης.