Η Προσφορά Πετρελαίου εκτός ΟPEC+ Συγκρατεί τις Τιμές –Ποιά Σενάρια Διακινούνται

Η Προσφορά Πετρελαίου εκτός ΟPEC+ Συγκρατεί τις Τιμές –Ποιά Σενάρια Διακινούνται
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 2 Φεβρουαρίου 2024 - 10:50

Από την ανύψωση των τιμών του Brent, του διεθνούς benchmark στα 97 δολάρια ανά βαρέλι, το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου το 2023, και την καταβύθισή τους στα όρια των 65 δολαρίων ανά βαρέλι στο πρώτο δεκαήμερο του περασμέου Δεκεμβρίου, οι τιμές του πετρελαίου έχουν επιδείξει μια αξιοσημείωτη σταθερότητα (βλέπε σχετικό πίνακα*) λαμβανομένου υπόψη των συνθηκών σε γεωπολιτικό επίπεδο που επηρεάζουν, δυνητικά, τις αγορές και τις επενδυτικές αποφάσεις

Κατά το προηγούμενο έτος, η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αυξήθηκε κατακόρυφα, έπειτα από την περίοδο της βαθιάς κρίσης της πανδημίας και των πρώτων μηνών από την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία με την κατανάλωση να υπερβαίνει την αντίστοιχη του 2022 κατά περισσότερα από 2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα. Η ανοδική τάση αναμένεται να συνειχτεί και το έτος που διανύουμε, αν πιστέψουμε τα όσα προβλέπουν οι αναλυτές των μεγάλων διεθνών Οργανισμών.

Ακόμη και αυτός ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας που συνηθίζει να τηρεί επιφυλακτική στάση και να υιοθετεί κατά βάση, τα πιο αρνητικά σενάρια για τη ζήτηση και τις τιμές του πετρελαίου αύξησε επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις του για την ζήτηση πετρελαίου το 2024, από 850 χιλιάδες βαρέλια ανά ημέρα, τον Μάιο του 2023, σε 1,2 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα, σήμερα!

Αντιθέτως, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας των ΗΠΑ που συνηθίζει να υιοθετεί τις πιο αισιόδοξες προσεγγίσεις στο θέμα εμφανίστηκε αυτή τη φορά πιο συγκρατημένη στις προβλέψεις της για την αύξηση της ζήτησης το 2024, από το 1,7 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα, τον Ιανουάριο του 2023, σε 1,35 εκατομμύριο βαρέλια ανά ημέρα, σήμερα, ενώ η Standard Chartered, διατήρησε, πρακτικά, αμετάβλητες  τις δικές της προβλέψεις για ζήτηση ύψους 1,5 εκατομμυρίου βαρελιών ανά ημέρα για το τρέχον έτος.

(*Διακύμανση τιμών Brent τελευταίων έξι μηνών. Πηγή: FT.com)

Έρχεται  όμως σήμερα η Energy Intelligence να ταράξει τα νερά μ την πρόβλεψή της ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, το 2024, θα πέσει στο 1,1εκατομύριο βαρέλια ανά ημέρα, ήτοι, επίπεδο που βρισκόταν στην προ Covid περίοδο. Το σκεπτικό πίσω από αυτή τη εκτίμηση της Energy Intel είναι ότι η αύξηση της προσφοράς από τις χώρες εκτός του OPEC+, κατά 1,5 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, θα φανεί αρκετή για να αντισταθμίσει την αύξηση της ζήτησης, ακόμη και αν αυτή ανέλθει στο εύρος μεταξύ 1,5-2 εκατομμυρίων βαρελιών ανά ημέρα.

Εάν επαληθευτεί αυτό το σενάριο και οι αριθμοί αυτοί αποδειχθούν ακριβείς, ο ΟΠΕΚ θα έχει μηδαμινά περιθώρια για να αποφασίσει μια έξοδο από την πολιτική των περικοπών της παραγωγής του.

Η Energy Intel κάνει και ένα βήμα παραπέρα για να υποστηρίξει την εκτίμησή της, και αναφέρει ότι ο συνδυασμός της περιορισμένης ζήτησης, οι συγκράτηση του ρυθμού επέκτασης της παγκόσμιας οικονομίας, η επαρκής πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα και τα σημαντικά αποθέματα πετρεωαίου στην Κίνα, θα συμβάλουν στη συγκράτηση των τιμών.

Ο ΟPEC+ από την πλευρά του υιοθετεί, παραδοσιακά, τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις. Έτσι, έχει εκτιμήσει ότι η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου θα ξεπεράσει κατά πολύ την αύξηση της προσφοράς εκτός του καρτέλ, κατά της επόμενη διετία. Σύμφωνα με τις προβλέψεις του, η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης θα διαμορφωθεί στα 2,25 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα το 2024 και στα 1,8 εκατομύριο βαρέλια ανά ημέρα το 2025, χάρη και στο γεγονός ότι η κινεζική οικονομία θα επεκταθεί περαιτέρω. 

Ωστόσο, η Energy Intel, επισημαίνει ότι οιαδήποτε σημαντική διαταραχή του εφοδιασμού, ή περαιτέρω γεωπολιτική ανάφλεψη στην Μέση Ανατολή, θα μπορούσε να προκαλέσει ανεπιθύμητες εξελίξεις στο θέμα της ζήτησης. 

Είναι μια άποψη που συμμερίζεται η Standard Chartered, η οποία  υποστηρίζει ότι οι αγορές προεξοφλούν σε μεγάλο βαθμό τους συνεχιζόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, ενώ επισημαίνει, ακόμη, ότι οι αγορές φαίνεται να ποντάρουν στο ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να αντιδράσουν έντονα, σε πιθανές νέες επιθέσεις στην περιοχή της Ερυθράς Θάλασσας και του Περσικού και θα περιοριστούν σε επιλεκτικές «χειρουργικού» χαρακτήρα επεμβάσεις.

Ιδίως σε ό,τι αφορά στο Ιράν, από την αρχή της σύγκρουσης στην Μέση Ανατολή, οι ειδικοί συζητούσαν για το εάν η Ουάσιγκτον θα επέτρεπε  να διατηρηθεί το status quo με το Ιράν, ή για το εάν η Δύση θα επιχειρούσε να γυρίσει πίσω το ρολόι, στην αρχή του 2022 ή ακόμη και στο τέλος του 2020. Οι τελευταίες επιθέσεις κατά αμερικανικών στρατωτικών στόχων δεν άφησαν όμως πολλές αμφιβολίες για την κατεύθυνση της πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ. Είναι ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην αερικανική πρωτεύουσα ότι  ο υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, δήλωσε ότι η απάντηση της Δύσης θα είναι "πολυεπίπεδη, θα έρθει σε στάδια και θα διατηρηθεί με την πάροδο του χρόνου"!