Οι ευρωπαϊκές χώρες επανεξετάζουν το «μπλόκο» στο φυσικό αέριο ελέω απολιγνιτοποίησης και δρομολογούν νέες επενδύσεις σε μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο. Είναι αξιοσημείωτο ότι στη Μεγάλη Βρετανία ήδη κατασκευάζονται σήμερα τέσσερις μονάδες ανοιχτού κύκλου συνολικής ισχύος 1.200 MW, οι οποίες σχεδιάζεται να υποστηρίζουν το ηλεκτρικό σύστημα κατά τις αιχμές και τις περιόδους 

που η παραγωγή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας είναι περιορισμένη. Στη Μεγάλη Βρετανία έως τον Σεπτέμβριο του 2024 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή και των τριών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου από τη Mytilineos για λογαριασμό της εταιρείας Drax. Οι τρεις μονάδες OCGTs, Hirwaun (Ουαλία), Progress Power Limited και Millbrook Power Limited (Νόργουιτς), θα έχουν ισχύ περίπου 300 MW η καθεμία. Κάθε μονάδα ηλεκτροπαραγωγής θα λειτουργεί   ως μονάδα αιχμής και θα λειτουργεί έως και 1.500 ώρες ετησίως για να υποστηρίζει το δίκτυο σε περιόδους υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και κατά τη διάρκεια τυχόν γεγονότων πίεσης. Το 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η 4η μονάδα ανοιχτού κύκλου που κατασκευάζει η Mytilineos στο Immingham του βόρειου Lincolnshire του Ηνωμένου Βασιλείου, για τη Vitol ισχύος 299 MW.

Μαζί με τις μονάδες της Βρετανίας και άλλες  σε Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία, Ιρλανδία, Πολωνία, αυτήν  την περίοδο βρίσκονται σε φάση κατασκευής ή έναρξης λειτουργίας μονάδες συνδυασμένου ή ανοιχτού κύκλου φυσικού αερίου, συνολική ισχύος περίπου10 GW.
Μόνο στη Γερμανία συζητείται η  δημιουργία 15 GW με 20 GW νέων μονάδων αερίου εντός της  επόμενης  πενταετίας προκειμένου να αναπληρωθεί το έλλειμμα ισχύος που προκύπτει από το «λουκέτο» σε μονάδες άνθρακα που από 215 GW το 2020 θα πέσει στα 199 GW το 2025 αλλά και στα πυρηνικά εργοστάσια της χώρας που  αναμένεται να πέσει στα 79 GW το 2025  από 95 GW το 2020.  Στη Γερμανία  σταθμός ηλεκτροπαραγωγής 600 MW ξεκίνησε την εμπορική του δραστηριότητα το 2022 και άλλες τέσσερις μονάδες ανοιχτού κύκλου, ισχύος 300 MW στη νότια Γερμανία ολοκληρώνονται.    

Η Ευρώπη παράγει περίπου το 25% των ηλεκτρικών της αναγκών από μονάδες αερίου. Στην Ελλάδα, η μονάδα συνδυασμένου κύκλου της Μυτιληναίος 826 MW στον Άγιο Νικόλαο έχει ήδη τεθεί σε λειτουργία, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή δύο ακόμα CCGT, ισχύος άνω των 800 MW η καθεμία, σε Κομοτηνή (ΓΕΚ Τέρνα, Motor Oil) και Αλεξανδρούπολη (ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και όμιλος Κοπελούζου).
Στην Ιταλία προστέθηκαν τελευταία δύο εργοστάσια της Edison στο Presenzano (810 MW) και στη Marghera (817 MW), ενώ στο τέλος του 2022 ξεκίνησε η κατασκευή του Fusina CCGT (840 MW) της Enel. Ο σταθμός φυσικού αερίου Τavazzano της ΕΡ Produzione (850 MW) θα ολοκληρωθεί τον Μάρτιο.
Επίσης υπό κατασκευή βρίσκονται και άλλες  μεγάλες εγκαταστάσεις φυσικού αερίου σε Πολωνία (1.400 MW- Dolna Odra, 745 MW - Ostroleka και 563 MW - Grudziadz) ενώ σχεδιάζονται και νέα έργα στη χώρα  ισχύος περίπου 1,2 GW στην κατασκευή των οποίων συζητά να εμπλακεί και η Mytilineos.
Σημαντικές ανάγκες για κατασκευή νέων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο αναμένεται να προκύψουν και στην περιοχή των Βαλκανίων, όπου οι περισσότεροι σταθμοί είναι παλιοί και πρέπει να αντικατασταθούν, και ειδικότερα σε χώρες όπως η Βουλγαρία, η Ρουμανία και η Βόρεια Μακεδονία.