Στο Κάιρο προκειμένου να συμμετάσχουν σε διμερείς συναντήσεις για θέματα που αφορούν στο φυσικό αέριο βρίσκεται από χθες η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου και ο ειδικός σύμβουλος του ΥΠΕΝ και συντονιστής επί θεμάτων διεθνούς ενεργειακής ασφάλειας κ. Θεόδωρος Τσακίρης. Η Αίγυπτος αναμένεται να παίξει κομβικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης και την απεξάρτησή της από το ρωσικό αέριο καθώς στοχεύει να ενισχύσει τις εξαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά περίπου 40% μετά το 2025, με το μεγαλύτερο μερίδιο να κατευθύνεται προς την Ευρώπη.  Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να συνεχιστούν οι στρατηγικές σχέσεις 

των δύο χωρών. Είναι αξιοσημείωτο ότι το 2022, οι εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας είχαν αυξηθεί στα 2,89 δισ. δολάρια, σημειώνοντας αξιοσημείωτη αύξηση κατά 21% από το 2021. Μάλιστα, στα τέλη του 2023, η Ελλάδα κατείχε την 11η θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση για άμεσες επενδύσεις στην Αίγυπτο, συνολικού ύψους 255 εκατομμυρίων δολαρίων με 215 έργα που καλύπτουν χρηματοδότηση σε  βιομηχανία, ενέργεια, υπηρεσίες, κατασκευές, τουρισμό, γεωργία, επικοινωνία και τεχνολογία πληροφορικής.

Τα τελευταία χρόνια η Αίγυπτος είχε θέσει ως στόχο την εξόρυξη μεγαλύτερων ποσοτήτων  φυσικού αερίου και σύνδεσης Αιγύπτου και Ελλάδας, μέσω ενός εικονικού αγωγού φυσικού αερίου, στο πλαίσιο των προσπαθειών απεξάρτησης από το ρωσικό αέριο. Το Κάιρο υπολογίζει στην αξιοποίηση των ελληνικών υποδομών για την εξαγωγή αιγυπτιακού LNG στην Ευρώπη, ώστε όσα  νέα κοιτάσματα εντοπισθούν στην αιγυπτιακή ΑΟΖ να αξιοποιηθούν για εξαγωγές. Αυτό είχε διαφανεί και σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου Ταρέκ Ελ Μόλα με τη Διευθύνουσα Σύμβουλο του ΔΕΣΦΑ κυρία Μαρία Ρίτα Γκάλι στο περιθώριο του Egypt Petroleum Show 2023.

Άλλωστε η Ελλάδα συγκεντρώνει τις προϋποθέσεις για να αποτελέσει κεντρικό προορισμό των φορτίων αιγυπτιακού LNG καθώς οι υφιστάμενες υποδομές της Ελλάδας αλλά και εκείνες που βρίσκονται υπό ανάπτυξη (ο τερματικός σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου της Ρεβυθούσας, ο FSRU Αλεξανδρούπολης και οι υπόλοιποι που σχεδιάζονται, οι νέοι αγωγοί αερίου και οι σταθμοί συμπίεσης) θα επιτρέψουν υψηλότερες ροές αερίου  προς την Κεντρική Ευρώπη. 

Το τελευταίο διάστημα οι επαφές έχουν ενταθεί.  Πριν από λίγες ημέρες ο Ταρέκ Ελ Μόλα συναντήθηκε και με τον επικεφαλής του ομίλου Κοπελούζου κ. Δημήτρη  Κοπελούζο με κεντρικό θέμα της ατζέντας την  υλοποίηση έργων υποδομών αερίου μεταξύ του αιγυπτιακού κλάδου και της Prometheus Gas. Κατά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο Κάιρο έγινε αναφορά στα εντατικά ερευνητικά προγράμματα φυσικού αερίου για την αύξηση των  αποθεμάτων υδρογονανθράκων της Αιγύπτου τόσο  για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών της Αιγύπτου όσο και των εξαγωγών. 

Σημειώνεται ότι αξιόλογη παραγωγή της τάξης των 25 χιλ. βαρελιών ισοδυνάμου πετρελαίου σε φυσικό αέριο έχει στην Αίγυπτο ήδη η ελληνικών καταβολών Energean. Η παραγωγή της προέρχεται από τα κοιτάσματα AbuQir και ΝΕΑ/ΝΙ. 

Επίσης, η Αίγυπτος έχει εντάξει στην ενεργειακή στρατηγική της και την παραγωγή υδρογόνου  γεγονός που «κουμπώνει» με την ευρωπαϊκή στρατηγική   για τη δημιουργία ενός «Μεσογειακού Διαδρόμου» για το πράσινο υδρογόνο.