Η Νορβηγία αποτελεί ένθερμο υποστηρικτή της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα και προωθεί σταθερά τον εξηλεκτρισμό της οικονομίας της, χωρίς όμως να βαυκαλίζεται με τη σκέψη ότι η επίτευξη των στόχων για την πράσινη μετάβαση θα γίνει αυτόματα και κυρίως, χωρίς τη συμμετοχή των ορυκτών καυσίμων. Η κυβέρνησή της δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι ο κόσμος θα εξακολουθεί να χρειάζεται πρόσβαση σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο κατά τις επόμενες δεκαετίες. Και από τα λόγια περνά στην πράξη καθώς σε ιστορικό υψηλό ανήλθε η παραγωγή φυσικού αερίου της Νορβηγίας τον περασμένο Δεκέμβριο, ξεπερνώντας την αρχική επίσημη πρόβλεψη

ύστερα από την υποχώρησή της στο μέσον του 2023 εξαιτίας των εκτεταμένων εργασιών επισκευής σε υπεράκτια πεδία και χερσαίους τερματικούς σταθμούς, που απέφερεα όμως αυτή την πρόσθετη δυναμικότητα, ενώ και η παραγωγή αργού πετρελαίου ήταν επίσης υψηλότερη από τις προσδοκίες, σύμφωνα με στοιχεία της ρυθμιστικής αρχής, NOD.

Συγκεκριμένα, η παραγωγή φυσικού αερίου τον Δεκέμβριο αυξήθηκε στα 379 εκατομμύρια κυβικά μέτρα (mcm) σε ημερήσια βάση, από 365 mcm την ημέρα τον Νοέμβριο για να υπερβεί την πρόβλεψη για 352,1 mcm ημερησίως κατά 7,7%! Πρόκειται για την υψηλότερη μηνιαία παραγωγή φυσικού αερίου που έχει σημειωθεί ποτέ για τη Νορβηγία, ξεπερνώντας το προηγούμενο ρεκόρ που είχε σημειωθεί τον Ιανουάριο του 2017 με 372,77 εκατ. κυβικά μέτρα ανά ημέρα. Τα στοιχεία της NOD περιλαμβάνουν επίσης το LNG παρότι η Γερμανία προτιμά, διαχρονικά το αέριο από αγωγούς, επειδή τα μακροπρόθεσμα συμβόλαια μπορούν να το καταστήσουν φθηνότερο από το LNG, που υπόκειται στη μεταβλητότητα της αγοράς και σε προβλήματα ναυτιλίας που σχετίζονται με γεωπολιτικές διαταραχές και πολεμικές συγκρούσεις.

Η Νορβηγία ξεπέρασε την Ρωσία ως η μεγαλύτερη πηγή προμήθειας φυσικού αερίου της Ευρώπης, το 2022 καθώς η Μόσχα διέκοψε τις εξαγωγές εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, με τον διαχειριστή του συστήματος αγωγών, Gassco, να αναφέρει ότι εξήγαγε αέριο σε ποσότητες ρεκόρ προς την Ευρώπη τον Δεκέμβριο.

Ακόμη, η παραγωγή αργού πετρελαίου της Νορβηγίας αυξήθηκε σε 1,85 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως (bpd) τον Δεκέμβριο από 1,81 εκατομμύρια bpd τον Νοέμβριο.

Η Γερμανία είναι η χώρα που έσπευσε από την αρχή να καλύψει τις θέσεις σε ρωσικό φυσικό αέριο που απώλεσε και προχώρησε, στο τέλος του δεύτερου δεκαήμερου του Δεκεμβρίου, σε συμφωνία, μέσω της κρατικής ενεργειακής εταιρείας, Sefe, με την νορβηγική Equinor, σε ένα deal  ύψους 50 δισεκατομμυρίων ευρώ με την οποία θα εξασφαλίσει ποσότητες που θα καλύψουν το ένα τρίτο του αερίου που χρειάζεται η Γερμανία για τη εύρυθμη λειτουργία τωων βιομηχανιών της.

Η συμφωνία εδραιώνει τη θέση της Νορβηγίας ως κύριου προμηθευτή της Γερμανίας, την οποία κατέχει από τότε που η Gazprom ανέστειλε τις απευθείας παραδόσεις μέσω του αγωγού Nord Stream από τη Ρωσία προς τη Γερμανία το 2022 και αυξάνει το μερίδιο της σκανδιναβικής χώρας στις προμήθειες φυσικού αερίου της Γερμανίας σε περίπου 60% δηλαδή όσο ήταν το αντίστοιχο της Ρωσίας.

Η Equinor θα προμηθεύει περίπου 10 bcm ετησίως στη Sefe κατά την χρονική περίοδο 2024 -2034, με τις παραδόσεις να ξεκινούν από τον αυτόν τον Ιανουάριο.

Οι εξελίξεις με τον TAP

Εν τω μεταξύ μας, στην περιοχή μας, εκτός από τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για τον Κάθετο Διάδρομο, που αναδεικνύουν την Ελλάδα σε κομβικό «παίκτη» στην Ανατολική Μεσόγειο και την ΝΑ Ευρώπη, έως τις 2 Φεβρουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί και ένα πρόσθετο market test για τον διπλασιασμό, από τα 10 bcm σήμερα, της δυναμικότητας μεταφοράς φυσικού αερίου, από το Αζερμπαϊτζάν προς την Ευρώπη, μέσω του αγωγού TAP.

Η ενίσχυση του ρόλου του συγκεκριμένου αγωγού αποφασίστηκε κατά τη συνάντηση που είχε αμέσως μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η πρόεδρος της Κομισιόν με την ηγεσία του Μπακού, με στόχο να απεξαρτηθεί η ΕΕ από το ρωσικό αέριο.

Ήδη έχει συμφωνηθεί από τους  Διαχειριστές του Συστήματος Μεταφοράς Αερίου της Ελλάδας, της Αλβανίας και της Ιταλίας, ήτοι, τωνχωρών από τις οποίες θα περάσει ο αγωγός, να επιταχυνθούν τα αναγκαία έργα που θα επιτρέψουν την επαύξηση της δυναμικότητας του αγωγού.

Τέλος, αναμένονται και τα αποτελέσματα των σεισμικών ερευνών για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων νότια και νοτιοδυτικά της Κρήτης και στο Ιόνιο που μπορούν, εάν αποδειχτούν θετικά, να αλλάξουν το τοπίο της ενέργειας τόσο για τη χώρα όσο και την ευρύτερη περιοχή.