Οι ευρωπαϊκές πολιτικές δεν ευθυγραμμίζονται με τους στόχους για σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων  και θα πρέπει να αναθεωρηθούν προκειμένου να επιτευχθούν μηδενικές εκπομπές έως το 2050. Σύμφωνα με νέα έκθεση του Ευρωπαϊκού Επιστημονικού Συμβουλευτικού Συμβουλίου για την Κλιματική Αλλαγή η ΕΕ πρέπει να μειώσει 

τάχιστα τη χρήση ορυκτών καυσίμων και να καταργήσει σχεδόν πλήρως τη χρήση άνθρακα και ορυκτών αερίων στην ηλεκτροπαραγωγή και στη θέρμανση έως το 2040. Μάλιστα, οι συντάκτες της έκθεσης επικρίνουν τις πολιτικές της ΕΕ που στηρίζουν τα ορυκτά καύσιμα, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων και της ταξινόμησης των υποδομών φυσικού αερίου ως βιώσιμες επενδύσεις.

Σύμφωνα με το Politico η πρώτη στο είδος της αξιολόγηση  από μια 15μελή επιτροπή κορυφαίων ειδικών για το κλίμα έθεσε μια σειρά από συστάσεις για διορθώσεις της πορείας σε κάθε τομέα της οικονομίας και προέτρεψε σε νέες δεσμεύσεις από τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής. 

Η κριτική των επιστημόνων   στοχεύει στις ανεπαρκείς προσπάθειες μείωσης των εκπομπών κυρίως από τη γεωργία, με επίκεντρο τις πιέσεις των αγροτών στη  Γερμανία οι οποίοι εξεγέρθηκαν, λόγω των περικοπών της επιδότησης ντίζελ. Η έκθεση καταλήγει στο  συμπέρασμα ότι ο ρυθμός με τον οποίο μειώνονται οι εκπομπές πρέπει να διπλασιαστεί, ξεκινώντας άμεσα προκειμένου να καταφέρει η ΕΕ να πετύχει τον στόχο της για το 2030 για μείωση των εκπομπών κατά 55% κάτω από τα επίπεδα του 1990.

Οι επιστήμονες καλούν το μπλοκ των κρατών μελών να  εφαρμόσει τα σχέδια που έχουν ήδη ανακοινωθεί για την  υποστήριξη καθαρών τεχνολογιών και την ανάπτυξη κρίσιμων ορυκτών πόρων. Σχετικά με το θέμα της γεωργίας, στο EurActiv γίνεται αναφορά σε έναν από τους συγγραφείς της νέας έκθεσης ο οποίοις υπογραμμίζει  ότι δεν υπάρχουν κίνητρα για τους ιδιοκτήτες γης ώστε να μειώσουν τις εκπομπές. Γι΄ αυτό όπως σημειώνει το Bloomberg, η έκθεση ζητά «κάποια μορφή τιμολόγησης των εκπομπών στους τομείς της γεωργίας και της χρήσης γης το αργότερο έως το 2031».

Υπάρχουν ωστόσο και καλά νέα. Η εγκατάσταση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προχωρά. Όπως ανακοίνωσε η  WindEurope πέρυσι καταγράφηκε ρεκόρ στις εγκαταστάσεις νέας δυναμικότητας υπεράκτιας αιολικής ενέργειας ανά την Ευρώπη. Παράλληλα τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ψήφισαν υπέρ της απαγόρευσης της χρήσης όρων όπως «φιλικά προς το περιβάλλον», «κλιματικά ουδέτερο» και «οικολογικό» όταν αυτοί δεν είναι τεκμηριωμένοι, αρχής γενομένης από το 2026.  

Τα χρονικά περιθώρια για την ενεργειακή μετάβαση στενεύουν. Μια νέα μελέτη από οικονομολόγους στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ντελφτ,   διαπιστώνει ότι η άνοδος της στάθμης της θάλασσας θα μπορούσε να κοστίσει στην ΕΕ (συμπεριλαμβανομένου και του Ηνωμένου Βασιλείου) έως και 749 δισεκατομμύρια λίρες έως το τέλος του αιώνα, υπό ένα σενάριο πολύ υψηλών εκπομπών . Στην Ελλάδα, σύμφωνα με την επικαιροποιημένη έκθεση  της  Τράπεζας της Ελλάδος  με θέμα  «Οι περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην Ελλάδα»,  το κόστος της κλιματικής αλλαγής   έως το τέλος του αιώνα υπολογίζεται σε 2,2 δισ. ευρώ τον χρόνο ή 1% του ΑΕΠ περίπου, σε σημερινές αξίες, δηλαδή 15,4 δισ. ευρώ εντός της επόμενης επταετίας.