Σε Καθοδικό Σπιράλ οι Τιμές Χονδρικής Ηλεκτρισμού και Φ. Αερίου -Η Εικόνα στην ΝΑ Ευρώπη

Σε Καθοδικό Σπιράλ οι Τιμές Χονδρικής Ηλεκτρισμού και Φ. Αερίου -Η Εικόνα στην ΝΑ Ευρώπη
του Αδάμ Αδαμόπουλου
Παρ, 19 Ιανουαρίου 2024 - 07:56

Πτωτικά κινούνται αυτό το 24ωρο οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη, χάρη στη βελτίωση των καιρικών συνθηκών που είχαν ως αποτέλεσμα την μείωση της ζήτησης ρεύματος. Είναι χαρακτηριστικό ότι η μοναδική χώρα με ανοδική τροχιά τιμών στην προημερησία αγορά ηλεκτρισμού της είναι αυτή της Φινλανδίας, με +2,4%! Παράλληλα, η τιμή αναφοράς των futures φυσικού αερίου για παραδόσεις Φεβρουαρίου, στην ολλανδική πλατφόρμα TTF, έκλεισε χθες Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου, στα 27, 88 ευρώ/MWh που αποτελεί νέο ετήσιο χαμηλό!

Στην Ελλάδα, στα 82,29 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα Παρασκευή, με την τιμή να πραγματοποιεί υποχώρηση κατά 9,1% από την Πέμπτη. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 323,41 GWh, ενώ στα μερίδια καυσίμου στο ενεργειακό μείγμα κυριαρχούν οι ΑΠΕ με 44,6%, ενώ η συμμετοχή του φυσικού αερίου περιορίστηκε σε 28,7% για να ακολουθήσουν από απόσταση, οι εισαγωγές με 12,5%, τα υδροηλεκτρικά με 6,7% και ο λιγνίτης, με ποσοστό συμμετοχής 4,8%.

Ευρωπαϊκός Χάρτης Τιμών Ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας- Πηγή ΡΑΕ

Διάγραμμα διακύμανσης τιμών φυσικού αερίου στο TTF, σε ετήσια βάση- Πηγή: barchart com.  

Εν τω μεταξύ, κατά την δεύτερη εβδομάδα του νέου έτους, οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκαν σε σύγκριση με το πρώτο επταήμερο, εξαιτίας ενός συνδυασμού πολύ χαμηλών θερμοκρασιών και μειωμένης παραγωγής από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, που είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση για το ακριβότερο φυσικό αέριο. Οι ψυχρές καιρικές συνθήκες επέφεραν αυξημένη χρήση θέρμανσης και ως εκ τούτου αυξημένη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας σε όλη την Ευρώπη. Ειδικότερα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, η χονδρική τιμή του ηλεκτρισμού πραγματοποίησε άλμα, εκτός από την Τουρκία, με τη μέση ποσοστιαία αύξηση να φθάνει στο +37,6%.Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Σερβία και Κροατία κατέγραψαν μέση αύξηση +47,2%, ενώ αντιθέτως, Ελλάδα και Ιταλία κατέγραψαν υψηλότερες τιμές κατά 19,88% και 7,49% αντίστοιχα.

Κατά την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιανουαρίου, οι εβδομαδιαίες μέσες τιμές του ηλεκτρισμού ήταν πάνω από 95 ευρώ/MWh στις ευρωπαϊκές αγορές, με τις περισσότερες από αυτές να ξεπερνούν τα 100 ευρώ/MWh. Οι τιμές κυμάνθηκαν από 96,26 ευρώ/MWh στην Ολλανδία, μέχρι 107,5 ευρώ/MWh στην Ιταλία.

Στο νότιο τμήμα της Ευρώπης όλες οι χώρες κατέγραψαν αύξηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας με τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας να κινούνται πάνω από τα 100 ευρώ/MWh, με εξαίρεση την Τουρκία όπου διαμορφώθηκαν κατά μέσον όρο στα 56,95 ευρώ/MWh.

Η ιταλική αγορά κατέγραψε την υψηλότερη μέση τιμή μεταξύ των αγορών της περιοχής, με 107,5 ευρώ/MWh, ή ποσοστιαία άνοδο +7,49% σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του έτους, για να ακολουθήσει η Ελλάδα που κατέγραψε άνοδο της τιμής ηλεκτρικής ενέργειας κατά +19,88% από το επταήμερο που έληξε στις 7 Ιανουαρίου στα 104,1 ευρώ/MWh.

Επιπλέον, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας αυξήθηκε, την εβδομάδα που έληξε στις 14 Ιανουαρίου σε όλες τις χώρες της ΝΑ Ευρώπης, χάρη στην επιδείνωση των καιρικών συνθηκών, με το ποσοστό της αύξησης να φθάνει στο +18,83% από την πρώτη εβδομάδα του μήνα και αντιστοιχούσε σε 17.395,53GW.

Ειδικότερα, οι χώρες της Νότιας Ευρώπης βίωσαν βαρύ χειμώνα με αποτέλεσμα η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας να αυξηθεί σημαντικά, με την Ιταλία και την Ελλάδα να σημειώνουν την υψηλότερη αύξηση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας κατά +28,01% και +25,21% αντίστοιχα.

Η παραγωγή από ΑΠΕ στην ίδια περιοχή κατά το ίδιο χρονικό διάστημα αυξήθηκε σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, κατά +2,0% και έφθασε στις 1.759,11 GWh, χάρη στην υψηλότερη ηλιακή παραγωγή, καθώς η αντίστοιχη από αιολικά έργα παρέμεινε σταθερή. Πιο συγκεκριμένα, η αιολική παραγωγή σε ολόκληρη την περιοχή μειώθηκε κατά -0,9% και ανήλθε σε 1.489,89 GWh.

Αντίθετα, όλες οι χώρες είδαν την ηλιακή παραγωγή τους να αυξάνεται, με την Ουγγαρία και την Ελλάδα να σημειώνουν τις υψηλότερες αυξήσεις σε εβδομαδιαία βάση, κατά +57,1% και +31,8% αντίστοιχα.

Ιδίως, στην χώρα μας, η παραγωγή από ΑΠΕ αυξήθηκε κατά την εύτερη εβδομάδα του μήνα κατά +6,7%, και έφθασε σε 457,12 GWh. Ταυτόχρονα, η παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης κατά το ίδιο χρονικό διάστημα μειώθηκε, σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του 2024.

Ακόμη, η παραγωγή θερμικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης κατέγραψε θεαματική άνοδο σε σύγκριση με την πρώτη εβδομάδα του νέου έτους, κατά +21,11% και έφθασε στις 4.747,70 GWh.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία αύξησε την ηλεκτροπαραγωγή από θερμικές μονάδες με χρήση άνθρακα και φυσικό αέριο κατά +1,18% και +32,68% αντίστοιχα, ενώ η παραγωγή λιγνίτη και φυσικού αερίου στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά +67,73% και +129,86% αντίστοιχα κατά το ίδιο χρονικό διαστημα, καθώς παρατηρήθηκε υψηλή ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας.

Τέλος, οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υψηλότερες κατά +32,83% σε ολόκληρη την ΝΑ Ευρώπη την δεύτερη εβδομάδα του μήνα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.479,84 GWh. Πιο συγκεκριμένα, οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μειώθηκαν κατά -49,7% για να φθάσουν στις 142,41GWh, ενώ οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά +16,1%, για να φθάσουν στις 1.622,25GWh. Η Ιταλία, η Ουγγαρία και η Κροατία είδαν τις καθαρές εισαγωγές τους να αυξάνονται από την πρώτη εβδομάδα του μήνα, κατά +24,10%, +9,05% και +4,45% αντίστοιχα. Η Ρουμανία μείωσε τις καθαρές εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας κατά -57,74%, ενώ η Τουρκία σημείωσε θεαματική άνοδο με τις καθαρές εξαγωγές της να φθάνουν στις 16,46GWh, ή ποσοστό +133,08%! Επιπλέον, η Βουλγαρία παρέμεινε καθαρός εισαγωγέας ηλεκτρισμού την περίοδο 8-14 Ιανουαρίου.