Οι επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ρουκέτες κατά πλοίων μεταφοράς εμπορευμάτων  στην Ερυθρά Θάλασσα βρήκαν απάντηση καθώς αεροπορικές δυνάμεις, υπό αμερικανοβρετανική διοίκηση, βομβαρδίζουν στόχους των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη. Ο αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, επιβεβαίωσε την είδηση και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τους βομβαρδισμούς, που έπληξαν την πρωτεύουσα Σαναά, και τις πόλεις Χουντάιντα, το λιμάνι-προπύργιο των Χούτι στην Ερυθρά Θάλασσα Σαάντα και Τάιζ, και προειδοποίησε για περαιτέρω μέτρα που θα αποσκοπούν στην “προστασία του λαού μας και στην ελεύθερη ροή του διεθνούς εμπορίου”. 

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ρίσι Σούνακ, είπε ότι τα πλήγματα ήταν “αναγκαία και αναλογικά”.

Σημειώνουμε ότι η Ολλανδία, η Αυστραλία, ο Καναδάς και το Μπαχρέιν παρείχαν εγγύς υποστήριξη στην αποστολή, ενώ η Σαουδική Αραβία διεμήνυσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση με “μεγάλη ανησυχία”.

Οι επιθέσεις των Χούτι ξεκίνησαν αμέσως μετά την επίθεση του Ισραήλ στην Γάζα, με την ηγεσία τους να εκφράζει την υποστήριξή της στην Χαμάς και να δηλώνει ότι θα βάλει στο στόχαστρο κάθε πλοίο που «θα έπλεε προς το Ισραήλ», χωρίς όμως να έχει γίνει γνωστό, έως στιγμής, αν όλα τα πλοία που δέχθηκαν επίθεση κατευθύνονταν όντως προς τη χώρα.

Είναι ενδεικτικό της επιθετικότητας των Χούτι στην περιοχή το γεγονός ότι τα πλήγματα κατά στόχων στην Ερυθρά Θάλασσα αυξήθηκαν 500% στο διάστημα μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου. Η απειλή προσέλαβε τέτπιες διαστάσεις ώστε μεγάλες ναυτιλιακές εταιρείες υποχρεώθηκαν να διακόψουν τα δρομολόγια στην περιοχή και να εκτρέπουν τα πλοία στο Κέρας της Νότιας Αφρικής, κάτι που προσθέτει χρόνο και κόστος στα ταξίδια, αντί να τα αφήσουν να κινδυνεύσουν στην Ερυθρά Θάλασσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα κόστη ασφάλισης να έχουν έχουν δεκαπλασιαστεί από την αρχή του περασμένου Δεκεμβρίου.

(Πώς αλλάζουν οι διαδρομές των εμπορικών πλοίων που θέλουν να παρακάμψουν την Ερυθρά Θάλασσα- Πηγή:Marine Traffic)  

Ο φόβος που επικρατεί σήμερα είναι μήπως οι τιμές των καυσίμων αυξηθούν κατακόρυφα και οι αλυσίδες εφοδιασμού διαταραχθούν σοβαρά εξ αιτίας των γεγονότων στην περιοχή, αφού σχεδόν το 15% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου, ιδίως πετρελαίου και φυσικού αερίου, διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα, η οποία συνδέεται με τη Μεσόγειο μέσω της διώρυγας του Σουέζ και αποτελεί τη συντομότερη ναυτιλιακή οδό μεταξύ Ευρώπης και Ασίας.

Οι ΗΠΑ κατηγορούν το Ιράν ότι έχει αναμειχθεί έντονα στο σχεδιασμό των επιχειρήσεων των Χούτι κατά εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα.

Στο διπλωματικό πεδίο, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της επιχείρησης των αγγλοαμερικανών στην Υεμένη, η Ρωσία ζήτησε να συνεδριάσει εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Κανείς δεν γνωρίζει εάν οι βομβαρισμοί θα έχουν αποτέλεσμα και θα ανακόψουν τις επιθέσεις των ανταρτών, με τον εκπρόσωπό τους να καθιστά σαφές ότι το κίνημα θα συνεχίσει να βάζει στο στόχαστρο εμπορικά πλοία εφόσον αποδεικνύεται ότι έχουν ρότα προς το Ισραήλ, και να καταγγέλει τα αεροπορικά χτυπήματα των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων, ως «αδικαιολόγητα». Σημείωσε, δε, ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο “έκαναν λάθος” όταν πιστεύουν ότι τα χτυπήματα “θα αποτρέψουν την Υεμένη από το να υποστηρίξει την Παλαιστίνη και την Γάζα”.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν, τόνισε ότι η Ισλαμική Δημοκρατία “καταδικάζει σθεναρά” τα πυραυλικά πλήγματα που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου εναντίον των ανταρτών Χούτι στην Υεμένη και τα θεωρεί «καθαρή παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης, του διεθνούς δικαίου,και των διεθνων κανονισμών και δικαιωμάτων».

Oι Χούτι είναι ένοπλη ομάδα που δημιουργήθηκε από ένα παρακλάδι της σιιτικής μουσουλμανικής μειονότητας της Υεμένης, τους Ζαΐντι και οι οποίοι πήραν το όνομά τους από τον ιδρυτή του κινήματος, τον Χουσεΐν αλ Χούτι. Επίσημα γνωστή ως Ansar Allah (Παρτιζάνοι του Θεού), η ομάδα σχηματίστηκε τη δεκαετία του 1990 για να καταπολεμήσει αυτό που θεωρούσαν, διαφθορά του τότε προέδρου της χώρας, Ali Abdullah Saleh. Ο τελευταίος, υποστηριζόμενος από τον στρατό της Σαουδικής Αραβίας, προσπάθησε να εξοντώσει τους αντάρτες Χούτι το 2003, χωρίς επιτυχία. Οι Χούτι διεξάγουν εμφύλιο πόλεμο από το 2014 εναντίον της κυβέρνησης της Υεμένης η οποία υποστηρίζεται από συνασπισμό αραβικών χωρών με επικεφαλής την Σαουδική Αραβία και τα ΗΑΕ.