Αλλαγές στην κατάταξη των έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) έφερε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ). Ειδικότερα, οι ανώτατοι δικαστές δεν έκαναν δεκτή σχετική απόφαση που αφορούσε περιβαλλοντικές αδειοδοτήσεις. Ειδικότερα, το ΣτΕ εξέτασε τις αποφάσεις της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικών Αδειοδοτήσεων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΔΙΠΑ/74463/4562/29.7.2020, Β' 3291 και ΔΙΠΑ/17185/1069/21.2.2022, Β' 841) που αφορούσαν την αδειοδότηση των αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών σταθμών και 

 

προέβλεπαν τα εξής:

- Απαλλαγή από περιβαλλοντική αδειοδότηση  σταθμών ισχύος μέχρι 1 MW (από 0,5 MW που ήταν πριν).

- Υπαγωγή στην   κατηγορία των Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ΠΠΔ)  σταθμών με εγκατεστημένη ισχύ από 1 MW έως 10 MW (αντί   2 MW που ίσχυε), ενώ άνω των 10 MW οι σταθμοί ισχύος υποχρεούνται να έχουν ΑΕΠΟ.

- Για αιολικούς σταθμούς προέβλεπαν ότι υπάγονται σε ΠΠΔ όσοι ήταν  έως 10 MW (από 5 MW πριν).

Στην απόφασή του το ΣτΕ ανέφερε ότι:

Η επίδικη κατάταξη των αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών σταθμών σε περιβαλλοντική κατηγορία, όπως είχε τροποποιηθεί και κωδικοποιηθεί με την απόφαση ΔΙΠΑ/οικ. 37674/2016 (Β' 2471), τροποποιήθηκε διαδοχικά σε σύντομο χρόνο από τον κανονιστικό νομοθέτη και έργα που ανήκαν προηγουμένως σε υψηλότερη κατηγορία ή υποκατηγορία κατατάχθηκαν εφεξής σε χαμηλότερη ή και εξαιρέθηκαν πλήρως της περιβαλλοντικής αδειοδότησης, χωρίς να γίνεται επίκληση, στο προοίμιο των προσβαλλόμενων υπουργικών αποφάσεων ή στις απόψεις της Διοίκησης προς το Δικαστήριο, επιστημονικής ή τεχνικής μελέτης από την οποία να προκύπτουν οι λόγοι που δικαιολογούν τις τροποποιήσεις αυτές, όπως θα ήταν π.χ. η διεθνής βιβλιογραφία για τις επιπτώσεις τέτοιων έργων ή η, επιστημονικά τεκμηριωμένη, εξέλιξη της τεχνολογίας στην κατασκευή αιολικών, φωτοβολταϊκών και υδροηλεκτρικών σταθμών, η οποία περιορίζει ή και εξουδετερώνει τις συνέπειες που προκαλούν τα οικεία έργα στο περιβάλλον.

Υπό τα δεδομένα αυτά, σύμφωνα με τους ανώτατους δικαστές, οι προπεριγραφείσες προσβαλλόμενες ρυθμίσεις των αποφάσεων ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/74463/4562/29.7.2020 του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β' 3291) και ΥΠΕΝ/ΔΙΠΑ/17185/1069/21.2.2022 του Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας (Β' 841) «συνιστούν μεταβολή επί το δυσμενέστερον, εν σχέσει προς το εύρος και τις απαιτήσεις της εκτίμησης των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των εν λόγω κατηγοριών έργων Α.Π.Ε., που δεν βρίσκει νόμιμο έρεισμα στην εξουσιοδοτική διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 1 του ν. 4014/2011».

Μετά την απόφαση του ΣτΕ, το ΥΠΕΝ εξέδωσε ειδική εγκύκλιο στην οποία διευκρινίζει τα εξής:

1. Με τη σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας ακυρώθηκε η κατάταξη των έργων ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια στην ξηρά, των έργων ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκούς σταθμούς στη στεριά, καθώς και των υδροηλεκτρικών έργων, όπως αυτή είχε καθοριστεί με την 3η σχετική απόφαση και όπως αυτή συνεχίστηκε με την 4η σχετική ΥΑ.

2. Ως εκ τούτου, από την ημερομηνία δημοσίευσης και έναρξης ισχύος της 2ης σχετικής απόφασης, 25η Οκτωβρίου 2023, η κατάταξη των τριών παραπάνω ειδών έργου καθορίζεται από την προϊσχύουσα απόφαση κατάταξης, η οποία είναι η 5η σχετική, όπως τροποποιήθηκε (μόνο ως προς την κατάταξη των έργων ηλεκτροπαραγωγής από αιολική ενέργεια στην ξηρά) με την 6η σχετική ΥΑ.

3. Η ως άνω κατάταξη και κατά συνέπεια η διευκρίνιση που παρέχεται με την παρούσα εγκύκλιο ισχύει έως την έκδοση νέας υπουργικής απόφασης κατάταξης των έργων ΑΠΕ που θα αντικαταστήσει τις σχετικές διατάξεις των ως άνω ΥΑ.