Μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον και στον δεύτερο διαγωνισμό για ενίσχυση έργων αποθήκευσης ενέργειας, τον οποίο «τρέχει» η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ). Οι προσφορές των ενδιαφερόμενων επενδυτών που υποβλήθηκαν έως την περασμένη Παρασκευή, οπότε έληξε και η σχετική προθεσμία, σύμφωνα με πληροφορίες

ενδέχεται να προσεγγίζουν ή και να ξεπεράσουν τις 90. Σε κάθε περίπτωση, το πραγματικό ενδιαφέρον θα φανεί σήμερα Πέμπτη οπότε  λήγει η προθεσμία υποβολής των αναγκαίων εγγυητικών επιστολών, ύψους 35.000 ευρώ ανά MW, προκειμένου τα έργα να μπορούν να συμμετέχουν και να ενισχυθούν. Η προσφερόμενη ισχύς έχει οριστεί στα 288,21 MW, καθώς από τα αρχικά 300 MW είχε αφαιρεθεί η υπερβάλλουσα ισχύς της πρώτης διαγωνιστικής διαδικασίας ήτοι 11, 79 MW. Η ΡΑΑΕΥ αναμένεται ότι θα έχει ολοκληρώσει την αξιολόγηση των προσφορών έως τις 7 Φεβρουαρίου ενώ στις 8 Φεβρουαρίου θα εκδώσει τον προσωρινό κατάλογο των έργων που προκρίνονται. Θα χρειαστεί μια εβδομάδα μέχρι να εκδοθεί ο οριστικός κατάλογος, δηλαδή στις 15 Φεβρουαρίου, οπότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί η εξέταση τυχόν ενστάσεων που ενδέχεται να  υποβληθούν.

Είναι αξιοσημείωτο ότι σε σύγκριση με τον πρώτο διαγωνισμό η επενδυτική ενίσχυση έχει περιοριστεί στα 100.000 ευρώ ανά MW (από 200.000 ευρώ που ίσχυε). Όσο για την τιμή εκκίνησης για τις προσφορές για λειτουργική ενίσχυση παρέμεινε στα 115.000 ευρώ ανά MW. Οι αλλαγές έγιναν με «μπούσουλα» τον πρώτο διαγωνισμό οπότε παρατηρήθηκε, βάσει των προσφορών, ότι η αγορά εκτιμά σε χαμηλότερα επίπεδα το ύψος των εγγυημένων εσόδων.

Στόχος του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης είναι με τον περιορισμό της επενδυτικής ενίσχυσης, να μπορέσουν να υλοποιηθούν περισσότερες μονάδες αποθήκευσης από τα 1.000 MW που προβλέπονταν αρχικά για την αξιοποίηση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Παράλληλα, οι επενδυτές σπεύδουν να επικαιροποιήσουν άδειες παραγωγής και να προχωρήσουν στα  επόμενα στάδια ωρίμανσης των έργων ώστε να λάβουν μέρος στον τρίτο διαγωνισμό ο οποίος έχει οριστεί ότι θα διεξαχθεί έως τις 31 Μαρτίου 2024. Σε αυτόν η δημοπρατούμενη ισχύς αναμένεται στα 300 MW  έργα αποθήκευσης με μπαταρίες. Είναι αξιοσημείωτο ότι στην τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία εκτός από έργα στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, όπως προβλεπόταν αρχικά, θα δίνεται το δικαίωμα συμμετοχής και έργων που χωροθετούνται σε άλλες περιοχές οι οποίες θα καθοριστούν έπειτα από σχετική μελέτη την οποία  διεξάγει ο Διαχειριστής του Συστήματος και θα την εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα αποθήκευσης είναι τεράστιο καθώς από τη ΡΑΑΕΥ έχουν εκδοθεί περί τις 365 άδειες, των οποίων η συνολική ισχύς κυμαίνεται περίπου στα 25 GW (γιγαβάτ), εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες.  

Στην πρώτη δημοπρασία είχαν προκριθεί έργα, μεταξύ άλλων, των Helleniq Energy, Intrakat, ΔΕΗ Ανανεώσιμες και Mytilineos. Ορισμένες εταιρείες που στον πρώτο διαγωνισμό κάλυψαν το πλαφόν των 100 MW που προβλέπεται για το επιλέξιμο προς ενίσχυση χαρτοφυλάκιο κάθε επενδυτή από τις δύο πρώτες δημοπρασίες, εκτιμάται ότι θα επανεμφανιστούν στον τρίτο διαγωνισμό.