Σε φάση αποδρομής από τα πρόσφατα υψηλά τους βρίσκονται σήμερα οι τιμές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας ανά τις ευρωπαϊκές αγορές, και στην Ελλάδα, όπου στα 102,67 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς της Αγοράς Επόμενης Ημέρας, με υποχώρηση -4% από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 322.90 GWh ενώ στα μερίδια καυσίμων στο ενεργειακό μείγμα διατηρείται η κυριαρχία του φυσικού αερίου σε ποσοστό 35,5% και ακολουθούν οι ΑΠΕ με 22,2%, οι εισαγωγές με 20,5%, τα υδροηλεκτρικά με 10,5% και ο τέλος ο λιγνίτης με ποσοστό 8,4%. Ακόμη, τα μερίδια των προμηθευτών ηλεκτρικής ενέργειας

στην αγορά λιανικής ρεύματος στη χώρα μας παρέμειναν κατά βάση αμετάβλητα τον Νοέμβριο, με την ΔΕΗ να διατηρεί την δεσπόζουσα θέση της. Σύμφωνα με το δελτίο του Χρηματιστηρίου Ενέργειας το πρώην μονοπώλιο έφθασε στο 52,15% και οι υπόλοιποι πάροχοι στο 47,85%, με την ΗΡΩΝ να κατείχε μερίδιο 12,94%, την Mytilineos, 7,91% και την Elpedison 6,49%.

Εν τω μεταξύ, την εβδομάδα που έληξε στις 17 Δεκεμβρίου οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησαν, κυρίως λόγω των χαμηλότερων τιμών του φυσικού αερίου, αλλά και χάρη στην πτώση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπών CO2, της αυξημένης παραγωγής αιολικής ενέργειας και της χαμηλότερης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο των μετρήσεων. 

Ειδικότερα, στην ΝΑ Ευρώπη η τιμή χονδρικής ρεύματος μειώθηκε σε όλες τις υπό ανάλυση αγορές, με τη μέση ποσοστιαία πτώση να φθάνει στο -16,6% και για την Ελλάδα στο -12,14%.

(Ευρωπαϊκός χάρτης τιμών ηλεκτρισμού της Αγοράς Επόμενης Ημέρας. Πηγή: ΡΑΑΕΥ)

Οι τιμές στις χώρες της περιοχής υποχώρησαν κάτω από τα 100 ευρώ€/MWh, με εξαίρεση την Ιταλία και την Ελλάδα, όπου η μέση τιμή ανήλθε στα 110,14 ευρώ/MWh κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, αν και με σημαντική υποχώρηση -10,61% από το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, ενώ στην χώρα μας, η μέση τιμή κυμάνθηκε στα επίπεδα των 101,29 ευρώ/MWh.

Ακόμη, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας υποχώρησε ανεπαίσθητα, κατά μέσον όρο, 0,26% σε σύγκριση με την εβδομάδα που έληξε στις 10 Δεκεμβρίου σε όλες τις χώρες της  ΝΑ Ευρώπης, με εξαίρεση την Ελλάδα και την Ιταλία, και αντιστοιχούσε σε 1.628,50 GW.

Παράλληλα, η παραγωγή από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην ΝΑ Ευρώπη κατά  την προηγούμενη εβδομάδα αυξήθηκε κατακόρυφα σε σύγκριση με το αμέσως προηγούμενο επταήμερο, με την άνοδο να φθάνει στο εντυπωσιακό +42,3% που αντιστοιχούσε σε 2.315,50 GWh. Η επίδοση κατέστη δυνατή χάρη στην κατά πολύ υψηλότερη αιολική παραγωγή, όταν η αντίστοιχη ηλιακή περιορίστηκε σε μέτρια κέρδη.

Πιο συγκεκριμένα, η αιολική παραγωγή στην περιοχή αυξήθηκε σε ποσοστό 51,4% και ανήλθε σε 1.969,65GWh, με την Ιταλία να καταγράφει την υψηλότερη ποσοστιαία αύξηση, με άλμα +90,8%, και ακολούθησαν η Ελλάδα και η Κροατία με εντυπωσιακή άνοδο +74,9% και +74,5% αντίστοιχα. Ωστόσο, η  παραγωγή από ηλιακά έργα στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης αυξήθηκε κατά μόλις +5,8%, και έφθασε σε 345,85 GWh.

Όλες οι χώρες, εκτός από την Ιταλία, παρουσίασαν αύξηση ηλιακής παραγωγής, ενώ στην χώρα μας η μεταβλητή παραγωγή ΑΠΕ διπλασιάστηκε στη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας σε σύγκριση με το επταήμερο που έληξε στις 10 Δεκεμβρίου καθώς αυξήθηκε κατά +51,2%, που αντιστοιχεί σε 405,63 GWh.

Ακόμη, η παραγωγή από μεγάλα υδροηλεκτρικά στην ΝΑ Ευρώπη για το χρονικό διάστημα, 11-17 Δεκεμβρίου, αυξήθηκε σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη εβδομάδα, χάρη κυρίως στις υψηλές επιδόσεις που σημειώθηκαν στην Τουρκία. Αποτέλεσμα ήταν η συνολική παραγωγή υδροηλεκτρικής ενέργειας στην περιοχή να αυξηθεί κατά 1,60%, που αντιστοιχεί σε 2.814,33 GWh. Ωστόσο, όλες οι αγορές είδαν την παραγωγή των υδροηλεκτρικών σταθμών τους να μειώνεται, με την Ελλάδα να παρουδιάζει την μικρότερη μείωση, κατά -4,21%.

Σημειώνουμ ότι κατά το ίδιο διάστημα η παραγωγή θερμικής ενέργειας στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης μειώθηκε κατά -11,88% σε σύγκριση με την εβδομάδα που έληξε στις 10 Δεκεμβρίου, εξαιτίας της χαμηλότερης ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας. Η ηλεκτροπαραγωγή με χρήση λιγνίτη στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 0,22%, ενώ η παραγωγή φυσικού αερίου μειώθηκε κατά -27,17%, καθώς η ζήτηση θέρμανσης ήταν χαμηλότερη σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα.

Τέλος, όσον αφορά στο διασυνοριακό εμπόριο ηλεκτρικής ενέργειας, οι καθαρές εισαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας ήταν υψηλότερες κατά +9,41% σε ολόκληρη την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης την προηγούμενη εβδομάδα, ποσοστό που αντιστοιχεί σε 1.772,80 GWh. Η Βουλγαρία, η Ελλάδα, η Ιταλία και η Τουρκία κατέγραψαν αύξηση των καθαρών εισαγωγών τους κατά 235%, 34,60%, 13,59% και 3,03% αντίστοιχα.

Σημειώνουμε ότι τα περισσότερα στοιχεία στο άρθρο, περιέχονται στην εβδομαδιαία ανάλυση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας του ΙΕΝΕ.