Λήγει αύριο Παρασκευή η προθεσμία για την υποβολή των αιτήσεων για τον δεύτερο διαγωνισμό έργων αποθήκευσης ενέργειας που «τρέχει» η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ), ενώ στις 27 του μηνός ξεκινά η αξιολόγηση των αιτήσεων από τη ΡΑΑΕΥ που θα έχει ολοκληρωθεί έως τις 7 Φεβρουαρίου. Έως τις 28 του μηνός θα πρέπει οι επενδυτές να έχουν προσκομίσει και το έγγραφο της εγγυητικής επιστολής συμμετοχής στη ΡΑΕ. Ήδη προ ημερών η ΡΑΑΕΥ δημοσίευσε και κείμενο με 42 απαντήσεις της επί ερωτήσεων ενδιαφερομένων σχετικά με τη δεύτερη ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για τη χορήγηση επενδυτικής

και λειτουργικής ενίσχυσης σε σταθμούς αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας. Στις 8 Φεβρουαρίου θα εκδοθεί την επομένη ημέρα ο προσωρινός κατάλογος των επιλεγέντων έργων.

Θα ακολουθήσει η υποβολή ενστάσεων έως τις 12 Φεβρουαρίου, ώστε μετά την αξιολόγησή τους από την Αρχή να εκδοθεί στις 15 Φεβρουαρίου ο οριστικός κατάλογος των επιλεγέντων. Η προσφερόμενη ισχύς του δεύτερου διαγωνισμού έχει οριστεί στα 288,21 MW (από τα 300 MW που είχε αρχικά οριστεί για τον δεύτερο διαγωνισμό αφαιρέθηκε η υπερβάλλουσα ισχύς του πρώτου διαγωνισμού, δηλαδή 11,79 MW).

Παράλληλα οι επενδυτές σπεύδουν να επικαιροποιήσουν άδειες παραγωγής και να προχωρήσουν στα  επόμενα στάδια ωρίμανσης των έργων ώστε να λάβουν μέρος στον τρίτο διαγωνισμό ο οποίος έχει οριστεί ότι θα διεξαχθεί έως τις 31 Μαρτίου 2024. Σε αυτόν η δημοπρατούμενη ισχύς αναμένεται στα 300 MW  έργα αποθήκευσης με μπαταρίες.  Είναι αξιοσημείωτο ότι στην τρίτη ανταγωνιστική διαδικασία εκτός από έργα στις υπό απολιγνιτοποίηση περιοχές, όπως προβλεπόταν αρχικά, θα δίνεται το δικαίωμα συμμετοχής και έργων που χωροθετούνται σε  άλλες περιοχές οι οποίες θα καθοριστούν έπειτα από σχετική μελέτη την οποία  διεξάγει ο Διαχειριστής του Συστήματος και θα την εγκρίνει η ΡΑΑΕΥ.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον για έργα αποθήκευσης είναι τεράστιο καθώς από τη ΡΑΑΕΥ έχουν εκδοθεί περί τις 365 άδειες, των οποίων η συνολική ισχύς κυμαίνεται περίπου στα 25 GW (γιγαβάτ), εκ των οποίων τα περισσότερα αφορούν αυτόνομες μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες.  

Η στήριξη της αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί προτεραιότητα του ενεργειακού επιτελείου της κυβέρνησης προκειμένου να αυξηθεί ο ηλεκτρικός χώρος στα δίκτυα και να ενισχυθεί η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα, αντισταθμίζοντας παράλληλα την   στοχαστικότητά τους. Όπως προβλέπει το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ) το οποίο έχει αποσταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες, η Ελλάδα θα χρειαστεί τουλάχιστον 5 GW αποθήκευσης έως το 2030, για να υποστηριχθούν οι στόχοι που έχουν τεθεί για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών από «πράσινη» ηλεκτρική ενέργεια.